Så här kan Järntorget med Hotell Draken komma att se ut. Illustration: Adore Adore/Erséus Arkitekter. Montage: Fastighetsvärlden.

Bekräftat: Stordalen och Balder väcker liv i Draken

Nu bekräftar Balder och Choice Fastighetsvärldens avslöjande om ett nytt storhotell vid Järntorget i Göteborg. Bolagen gör det via ett pressmeddelande.

Fakta Draken hotell:

Antal rum: 453
Antal våningar: 33
Byggnadens höjd: 100 meter +
Antal konferenslokaler: 18 stycken där den största rymmer 700 personer.
Mat och dryck: Restauranger på både gatuplan och högst upp i fastigheten.
Träning: Gym- och wellnessavdelning i fastighetens topp.
Arkitekt: Erséus Arkitekter
Fastighetsägare: Balder
Hotellkedja: Clarion Hotel
Byggstart: 2019
Hotellöppning: Våren 2022.

Visa faktaruta

Den 33 våningar höga byggnaden kommer att rymma 453 hotellrum varifrån man har en fantastisk utsikt över staden och hamninloppet. Den 7 juni godkände kommunfullmäktige i Göteborg detaljplanen för området och byggstart för det nya hotellet beräknas ske i februari 2019.

– Göteborg har en särskild plats i mitt och Nordic Choice Hotels hjärta och jag vet att Draken har en väldigt speciell plats i Göteborgarnas hjärtan. Det är med andra ord upplagt för mycket kärlek och passion när det nya hotellet nu börjar byggas. Det här är ett drömprojekt för mig och jag står redo att vilken dag som helst för att ta första spadtaget, säger Nordic Choice Hotels grundare Petter A Stordalen.

Fastighetsvärlden berättade om de stora hotellplanerna 2015 i samband med att Annordia fick Folkets Hus uppdrag att hitta en operatör för ett kommande hotell. Under det senaste året har planerna tagit en ny form med att ta in en extern fastighetsägare. Fastighetsvärlden avslöjande i februari 2018 att det sannolikt blir Balder och Choice som kommer att förverkliga Folkets Hus stora hotellplan vid Järntorget, läs mer här.

Den befintliga byggnaden kommer att byggas ihop med en ny huskropp. För samtliga parter i projektet har det varit viktigt att behålla den klassiska biografsalongen Draken men att kombinera stilen från 50-talet med nutiden.

– Folkets Hus i Göteborg är ett centrum för möten, nöjen och kultur. Nu tar vi nästa steg för att skapa ett fullvärdigt mötes- och nöjeskultur med hjälp av Balder och Nordic Choice, säger Lina Lindqvist, vd för Folkets Hus.

Det nya hotellet är resultatet av att parterna Balder, Nordic Choice Hotels och Folkets Hus Göteborg har en gemensam vilja och ambition att bevara Draken men utveckla fastigheten och tillföra mer mötes- och logikapacitet till Göteborg.

Choice kommer att hyra ungefär 5.000 kvm lokaler i den existerande Folkets Hus-byggnaden, bland annat biografdelen. Parterna har tecknat ett hyresavtal som löper över 20 år. I de delarna kommer det framöver att finnas bland annat reception, lobby, bar och frukostrestaurang. För den nya byggnaden har Balder tecknat ett avtal om att köpa den marken från Göteborgs stad.

Folkets Hus kommer fortfarande att ha hand om resterande 14.000 kvm lokaler i byggnaden, bland annat teater, kontor, restaurang och kafé.

– Det känns mycket positivt att tillsammans med Folkets hus och Nordic Choice få vara del av förverkligandet av detta fina projekt. Att projektet sedan är en del av en större plan för området tror jag blir riktigt bra, både för de som bor och verkar i området men också för staden i stort, säger Erik Selin vd i Balder.

Balder äger idag totalt 48 hotellfastigheter, varav två hotell under uppförande.

Hela området runt Järntorget och Masthuggskajen ska exploateras kommande år. Bland utvecklarna finns även Stena Fastigheter, Elof Hansson Fastigheter/Alecta och NCC.

Det 453 rum stora hotellet börjar byggas 2019 och beräknas stå färdigt våren 2022. Det första som kommer att möta gästerna är ett stort inbjudande lobbyplan med ambitionen att bli göteborgarnas vardagsrum. På det våningsplanet hittar man också del 1 av hotellets restaurangverksamhet. På våning 33 finns fortsättningen där gästerna kan njuta av både mat och utsikt över staden samt en takterass. I direkt anslutning till restaurangen på våning 33 kommer fester och event kunna arrangeras på våning 32, som blir en alldeles unik festvåning.

Konferensfaciliteter kommer att vara i en klass för sig då man på våning 2 hittar hotellets mötes- och eventmöjligheter med hjärtat i biograf Draken. Hotellet gym och wellnessavdelning kommer också den att skilja sig från mängden. Från löpbanden och hantelställningarna har gästerna möjligheten att på Instagram föreviga träningen med Göteborgs hamninlopp i bakgrunden.

– Det här hotellet kommer att bli en av mina kronjuveler. Någonting som jag kommer längta till och någonting som kommer att få hjärtat att klappa lite extra. Sedan älskar jag platsen där Draken ligger. Det är klassisk mark och med den planerade linbanan med dockning vägg-i-vägg med fastigheten så är det här Göteborgs nya epicentrum för kraft och kreativitet. Det här kommer att bli helt fantastiskt, avslutar Stordalen.

Illustration: Adore Adore / Erséus Arkitekter.
Den nuvarande Folkets Hus-byggnaden syns till höger. Illustration: Adore Adore / Erséus Arkitekter
Illustration: Adore Adore / Erséus Arkitekter

Fler Nyheter från förstasidan

Dubblar sitt skånska bostadsbestånd

Förvärvar fem bostadsfastigheter i Landskrona från lokal investerare.

Nyfosa i affär för 2,1 miljarder

Förbereder försäljning av logistik till internationella aktörer.

Redaktionens 10 heta tips för sommarläsning

Omskakande nyheter, rejäla fiaskon och underbara lösningar. FV:s redaktion lyfter här fram 10 läsvärda artiklar från första halvåret.

SBB utvecklar nytt polishus i Örnsköldsvik

Har sedan tidigare myndigheten som hyresgäst i annan fastighet i staden.

Miljardaffär framflyttad

Affären kommunicerades före årsskiftet men tillträdet i april blev inte av.

Lidl lämnar Fastpartner – klart med ny hyresgäst

En annan aktör med norrortsfokus ser möjligheter i förortscentrumet.

Corem utökar i Jönköping

Förvärvar två moderna lager- och logistikanläggningar för 140 mkr.

NP3 i affärer för 203 miljoner

Fortsätter att utsöka sitt bestånd i Karlstad.

Internationell aktör redo sälja enda innehavet i Sverige

Gruppen är stor internationellt inom bland annat studentbostäder.

Spännande nyrekryteringar hos Alecta

Nya chefer för att fortsätta bygga på det svenska beståndet.

Tar matglad era slut med pandemin?

”Kan alla vinna på mat? Det är lite svårt”.

EQT siktar på ännu mer logistikfastigheter

Gjorde en rivstart förra sommaren och har fortsatt öka snabbt på utvalda orter

Magnolia säljer Borlängeprojekt till SBB

Långa hyresavtal tecknade för projektet som ska står klart 2022.

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Tillbaka till förstasidan