Målsättningen är tio restauranger. Kampen om de finsmakande hamburgeälskarna hårdnar. Nu öppnar Vigårda tre nya restauranger – på Vasagatan, i Mall of Scandinavia och på Avenyn i Göteborg. Bakom kedjan, som idag består av tre restauranger i Stockholm och Malmö, står kockarna Melker Andersson och Danyel Couet.
– Vi har fått en väldigt positiv respons på vårt koncept och vill nu utveckla företaget och ta steget ut i Sverige. Vi vill finnas i storstäderna, men även i mindre och medelstora städer, säger Daniel Garpenbeck, VD på Vigårda.
Ytterligare en restaurang är i förhandlingsstadiet och företaget räknar med att ha tio restauranger i drift i början av 2017.
Vigårda får många förfrågningar från fastighetsägare som vill ha dem som hyresgäster.
– Det är kul. Jag tror att de uppskattar en samarbetspartner som har bra värderingar och ett långsiktigt fokus, säger Daniel Garpenbeck.
Platser som intresserar företaget är gatulägen med mycket människor i omlopp, både kontorsarbetare och boende. Lokalerna behöver vara 200-300 kvadratmeter stora.
– Visibiliteten och fasaden är viktig. Vi vill kunna ha en uteservering och gärna med söderläge så att vi får ut full effekt av afterwork och kvällsförsäljningen, säger Daniel Garpenbeck.
Gallerior är generellt inte lika attraktiva eftersom de ofta stänger tidigt, men jätteköpcentrumet Mall of Scandinavia var alltså ändå intressant.
– Ska man finnas i någon galleria så är det där.
Vigårda är inte den enda lyxiga snabbmatskedjan som expanderar.
Den 5 oktober öppnade restaurangen Käk i Wallenstams nybyggda lokaler på Tuletorget i Sundbyberg. Käk drivs av artisten Petter Alexis Askegren och finns sedan tidigare i Hornstull.
I andra änden av Sundbyberg börjar även Phil’s Burger snart att servera gourmetburgare. De tar över driften av Story Hotels restaurang i Signalfabriken och öppnar den 2 november.
Phil’s Burger har dessutom nyligen öppnat en restaurang i Eskilstuna och har planer på att expandera till fler orter.
Konkurrensen oroar inte Daniel Garpenbeck.
– Vi är fortfarande så små att vi inte har märkt av det. Skulle vi, Phil’s Burger och Käk ligga sida vid sida så skulle det förstås inte vara så bra. Men vi konkurrerar inte bara med hamburgerrestauranger, vi konkurrerar med alla som serverar mat.
Fastighetsvärlden Idag 2015-11-20