SBB förvärvar den stora DNB-byggnaden (syns till höger) i det nya kontorsområdet Bjørvika som ligger precis vid Centralstationen och vid det nya operahuset. Bild från i mitten av mars. Fastighetsfoto: Fastighetsvärlden.

Batljans SBB i rekordaffär mitt i Oslo

Norges största bank, Dnb, har fått en svensk hyresvärd för sitt huvudkontor i Oslo. Det är SBB som slår till med ett förvärv för 4,5 miljarder.

Annons

För cirka 4,5 miljarder förvärvar Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) den norska storbanken Dnb:s huvudkontor i Björvika i centrala Oslo. Det är en av de absolut största affärerna av en enskild fastighet i Norden någonsin.

Fastigheten, som är uppförd 2012, innehåller 49 000 kvm kontorslokaler och är fullt uthyrd. Den återstående hyreslängden är 10,3 år.

Den som säljer är den norske näringslivsprofilen Trond Mohn, som i samband med affären även kommer att bli storägare i SBB genom en riktad nyemission av B-aktier för 490 miljoner – motsvarande en ägarandel om 11-12 procent. Han kommer att äga aktierna via sitt helägda bolag Meteva.

Nyemissionen är en del i finansieringen av förvärvet. Det görs även en riktad emission av preferensaktier för 490 miljoner, i det köpande norska dotterbolaget, till professionella investerare. Preferensaktierna ger 7% i utdelning. I övrigt finansieras fastigheten genom befintligt eget kapital och bankfinansiering.

Arctic har varit säljarens rådgivare och SBB har haft Selmer Advokatbyrå som juridisk rådgivare.

Affären innebär att SBB nu har fastigheter i Norge för omkring 7 miljarder. Tidigare har bolaget bland annat köpt Justitiedepartementets nya fastighet för omkring 1,2 miljarder.

– Det vi fått via våra affärer i Norge är mycket stabila hyresgäster med långa hyresperioder och säkra kassaflöden. De två stora fastigheter vi har förvärvat i Oslo håller dessutom en fantastiskt bra kvalitet, säger Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

Björvikaområdet genomgår en stor förvandling och är det kanske hetaste framtidsområdet i Oslo. Området ligger alldeles intill centralstationen och stora finansiella företag, konsultföretag och inte minst internationella företag attraheras av de nya moderna lokaler som byggts och som fortsätter att byggas här. Det kommer också att byggas en mängd bostäder här.

Till det kommer att det genomförs flera nysatsningar inom kulturområdet. Det nya Operahuset är redan uppfört i området och inom några år kommer även Munchmuséet och ett nytt stort bibliotek att byggas.

Fastighetsvärlden Idag 2017-03-23

Fastigheten på 18 våningar är uppförd 2012 och är belägen i ett av Oslos mest centrala och attraktiva affärsområden, Björvika, med närhet till Centralstationen.
DNB:s nya stora kontor.
Affärsområdet Björvika sett från Oslofjorden.

Fler Nyheter från förstasidan

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

Tillbaka till förstasidan