Batljans SBB köper ny multiarena i Uppsala

Kommunfullmäktige i Uppsala godkänner att kommunen köper, för att omedelbart sälja vidare, det bolag som ska driva projektet Uppsala Event Center vidare mot ett genomförande i Gränby. Ny ägare till bolaget blir SBB som också långsiktigt ska äga och förvalta anläggningen.

Fakta: Arenan

Uppsala Eventcenter (tidigare Uppsala arena) har som projekt drivits i samarbete med Uppsala kommun sedan 2008. Investeringen i projektet beräknas till totalt 800 miljoner. Eventcentret har cirka 6.800 fasta platser vid idrott och cirka 7.500 platser vid evenemang. Anläggningens yta blir totalt omkring 30.000 kvadratmeter. Platsen för evenemangsarenan blir Gränbystaden i nära anslutning till E 4 och lätt att nå med gång-, cykel- och kollektivtrafik.

Visa faktaruta

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB är sedan tidigare engagerad i projektet och tecknade i december 2016 ett intentionsavtal om att äga arenan när den står färdig.

– Givet avtalslängden är det lika bra som att köpa ett äldreboende med kommunen som hyresgäst. Avtalslängden gör att det liknar en kommunal obligation, säger SBB:s VD och grundare Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

Som ny ägare till arenabolaget tar de nu också över uppdraget att hitta en operatör för arenan och få till stånd de övriga avtal som krävs för bygget ska kunna sätta igång.

– Vi ser ett stort behov av en ny arena för ishockey, andra sporter och stora evenemang, och Uppsalaborna har redan väntat länge på en sådan anläggning. Från kommunens sida är vi glada att kunna medverka till en lösning som kan driva satsningen framåt mot ett förverkligande, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

Planeringen och arbetet med att uppföra en arena i Gränby inleddes redan tidigt på 2000-talet. Multiarenan ska uppföras och ägas av privata näringslivet, men Uppsala kommun har lovat att satsa 150 miljoner kronor för att få det till stånd och kommer också att hyra in sig i anläggningen för att skapa utrymme för föreningslivet – ett upplägg som granskades och godkändes av EU-kommissionen 2013.

Uppsala kommun har efter tidigare beslut i kommunfullmäktige gett sammanlagt förskott på 30 miljoner kronor till projektet, vilket innebär kvarstående kommunala bidrag på 120 miljoner kronor för genomförandet av evenemangsarenan.

Enligt den uppgörelse som presenterades 2016 är kostnaden för arenan är beräknad till cirka 800 miljoner kronor, och Uppsala kommun går in och delfinansierar med 150 miljoner. Dessutom ska kommun hyra i arenan för 15 miljoner kronor per år under 25 år. Det är som en del av en minimihyra. Utöver det kommer externa hyresgäster som till exempel event plus kanske ytterligare kommunalhyra.

Ilija Batlijan:

– Samhällsbyggnadsbolaget och Uppsala kommun inleder ett långsiktigt samarbete med syfte att förverkliga en viktig mötesplats för idrotten, forskningen och kulturen. En mötesplats som kommer att bidra till ett starkare föreningsliv, människors hälsa och integration. Särskilt viktigt är detta för barn och ungdomar och deras möjligheter till en aktiv fritid.

Missa inte! Årets stora seminarium om samhällsfastigheter

Webbsänt seminarium, tisdag 1 dec 2020.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Vill förlänga byggloven i kristider

Nytt förslag i civilutskottet.

Lämnar vd-stolen i 100-miljardersbolaget

Ett av landets absolut största fastighetsbolag söker ny vd.

Bakslag: Nobbar både SBB:s och Castellums bud

Nu har största ägaren satt ner foten.

Bryter affär kring prestigeprojekt

Köper åter två projekt. Söker ny delägare till ett tredje. Ursprungligt projektvärde: 7,6 miljarder kronor.

"Kan inte bara titta på kronor per kvadratmeter"

Kaoset under pandemin ritar om drabbade segmentet.

Börsdebutanten Stenhus förvärvar för 175 mkr

Förvärvar tre fastigheter om totalt 40.000 kvm.

SBB:s sex nya lockelser i budkriget mot Castellum

Dragkampen om ”norska Vasakronan” fortsätter. Samtidigt öppnar Entras styrelse för att åter granska SBB:s bud.

Topplista

15 största ägarna av samhällsfastigheter

Från att tidigare ha varit en strikt offentlig angelägenhet är ägandet av samhällsfastigheter i dag betydligt mer diversifierat. FV listar de 15 största.

Ilija Batljan besviken – men fortfarande hoppfull

Näringsministern kommenterar affären.

Kontringen: Castellum med bud på 50-miljardersbolag

Kontrar på SBB:s tidigare bud – och höjer sitt eget. Har redan gjort klart med köp från näst största ägaren. Läs mer om budet och bolaget man jagar.

Fastigheter åter heta på börsen

Efter kaos och djupdykning i mars har sektorn gått plus 50%.

Serneke avslöjade partner för Karlatornet – stoppades

Ola Serneke svarade på frågor på en studentmässa. Följden blev att aktien handelsstoppades.

Så vill utmanaren Obos bli etta – tempot dubblas

Daniel Kjørberg Siraj och Sofia Ljungdahl berättar om det norska bolagets planer i Sverige.

Tillbaka till förstasidan