Bankerna riktigt negativa om finansiering

Men fastighetsbolagens räntor fortsätter nedåt enligt Credi. I Catellas kreditmarknadsbarometer Credi, som publiceras i dag, framgår tydligt att finansieringsmarknaden inte repat sig sedan sista kvartalet 2015. Bankerna är som grupp tydligt negativa kring utvecklingen av finansieringsvillkoren medan fastighetsbolagen både säger sig att sett en viss förbättring i villkoren de senaste tre månaderna och är optimistiska inför de närmaste månaderna.

Credis huvudindex sjönk återigen med 2,7 indexpunkter till 41,2. Delindex för nuvarande situation sjönk från 42,4 till 41,0 och det framåtblickande indexet föll med 4,1 indexpunkter till 41,4. Nedgångarna innebär att samtliga fortfarande är under vändningspunkten 50,0 och att det framåtblickande indexet fortfarande överstiger delindexet för nuvarande situation.

Men tittar man i stället på de olika undergruppernas, banker respektive fastighetsbolag, index så är skillnaden i uppfattningarna mycket stor. Huvudindexet 41,2 grundas av bankernas 27,5 och fastighetsbolagens 54,9. Deras index har gått isär – bankerna har blivit mer negativa än vid förra mätningen då deras index var 40,6 medan fastighetsbolagen blivit mer optimistiska och indexet stigit från 47,2 till 54,9. I det framåtblickande indexet är bankerna något mer positiva än de är för nuvarande situation. Det framåtblickande indexet är hos bankerna är 30,1 vilket samtidigt är betydligt lägre än vid senaste mätning då det var 42,2.

Men även om indexen utvecklats i negativ riktning så visar Credi samtidigt att genomsnittsräntan och räntebindningstiden fortsatte att sjunka för de noterade fastighetsbolagen under 2015.

I sin ”Property Forecast” som också presenteras i dag bedömer Catella att investeringscykeln har toppat, men att 2016 blir ett fortsatt starkt år. Yielderna är låga och spreaden historiskt låg.

– Vi kan förvänta oss att de genomsnittliga avkastningskraven stiger framöver, vilket framförallt kommer att ske genom att skillnaden mellan A-, B och C-lägen ökar, säger Catellas analyschef Arvid Lindqvist.

För perioden 2016-2020 ser man framför sig en totalavkastning om 6,5 procent per år i snitt.

Med en förväntad realränta nära noll de närmaste åren så framstår fastigheter, enligt Catella, som fortsatt mycket attraktiva jämfört med aktier och obligationer.

Man ser framför sig att det är god tajming för investeringar i bästa läge med god hyresutvecklingspotential och låg vakansrisk. Samtidigt finns det goda möjligheter att sälja fastigheter i sekundära lägen i stora och små städer. Likviditeten på sådana marknader är vanligtvis endast hög under toppen av en investeringscykel.

Fastighetsvärlden Idag 2016-03-10

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Drar tillbaka säljplan för del av landmärke i Stockholm

12.000 kvm nyutvecklade lokaler. Ligger i det hetaste utvecklingsområdet i Stockholm.

Japanska Muji öppnar sin största butik i Europa i city

Butiken i centrala Stockholm kommer bli kedjans största i Europa.

Wihlborgs säljer landmärke

Avyttrar för 720 miljoner kronor.

Historiskt kontorsbygge för Kungsleden när Eden startas

Genomfört två uthyrningar i det allt hetare området. Se flera bilder.

Topprankade rådgivare startar eget

Två av de mest välkända rådgivarna. Berättar om planerna för Fastighetsvärlden.

Klart vem som flyttar in i Probitas projekt posthuset

Snabbväxande bolag lägger beslag på nyrenoverade kontorslokaler vid Odenplan.

Han blir ny vd vid Castellum i Stockholm

Klart med vem som ersätter sparkade Anders Nilsson. Blir ansvarig för bestånd som nästan är värt 30 miljarder kronor.

Bildextra: Fabege planerar för hela 400.000 kvm kontor

Klaus Hansen Vikström om bolagets planerade jättesatsning i Flemingsberg. Motsvarar mer än 35 Hötorgsskrapor.

Skola kan rädda Oscars förfallna lyxiga projektplan

Miljardprojektet på Lilla Essingen skjuts allt mer på framtiden. Nu kan det bli en annan verksamhet.

Japanska storköparen nobbar grannfastigheten

En av de största styckeaffärerna i Sverige på länge väntas.

Hyr ut vid Sergels torg

Hyr lokalerna högst upp. Tar över efter en advokatfirma.

Tillbaka till förstasidan