Bankerna riktigt negativa om finansiering

Annons

Men fastighetsbolagens räntor fortsätter nedåt enligt Credi. I Catellas kreditmarknadsbarometer Credi, som publiceras i dag, framgår tydligt att finansieringsmarknaden inte repat sig sedan sista kvartalet 2015. Bankerna är som grupp tydligt negativa kring utvecklingen av finansieringsvillkoren medan fastighetsbolagen både säger sig att sett en viss förbättring i villkoren de senaste tre månaderna och är optimistiska inför de närmaste månaderna.

Credis huvudindex sjönk återigen med 2,7 indexpunkter till 41,2. Delindex för nuvarande situation sjönk från 42,4 till 41,0 och det framåtblickande indexet föll med 4,1 indexpunkter till 41,4. Nedgångarna innebär att samtliga fortfarande är under vändningspunkten 50,0 och att det framåtblickande indexet fortfarande överstiger delindexet för nuvarande situation.

Men tittar man i stället på de olika undergruppernas, banker respektive fastighetsbolag, index så är skillnaden i uppfattningarna mycket stor. Huvudindexet 41,2 grundas av bankernas 27,5 och fastighetsbolagens 54,9. Deras index har gått isär – bankerna har blivit mer negativa än vid förra mätningen då deras index var 40,6 medan fastighetsbolagen blivit mer optimistiska och indexet stigit från 47,2 till 54,9. I det framåtblickande indexet är bankerna något mer positiva än de är för nuvarande situation. Det framåtblickande indexet är hos bankerna är 30,1 vilket samtidigt är betydligt lägre än vid senaste mätning då det var 42,2.

Men även om indexen utvecklats i negativ riktning så visar Credi samtidigt att genomsnittsräntan och räntebindningstiden fortsatte att sjunka för de noterade fastighetsbolagen under 2015.

I sin ”Property Forecast” som också presenteras i dag bedömer Catella att investeringscykeln har toppat, men att 2016 blir ett fortsatt starkt år. Yielderna är låga och spreaden historiskt låg.

– Vi kan förvänta oss att de genomsnittliga avkastningskraven stiger framöver, vilket framförallt kommer att ske genom att skillnaden mellan A-, B och C-lägen ökar, säger Catellas analyschef Arvid Lindqvist.

För perioden 2016-2020 ser man framför sig en totalavkastning om 6,5 procent per år i snitt.

Med en förväntad realränta nära noll de närmaste åren så framstår fastigheter, enligt Catella, som fortsatt mycket attraktiva jämfört med aktier och obligationer.

Man ser framför sig att det är god tajming för investeringar i bästa läge med god hyresutvecklingspotential och låg vakansrisk. Samtidigt finns det goda möjligheter att sälja fastigheter i sekundära lägen i stora och små städer. Likviditeten på sådana marknader är vanligtvis endast hög under toppen av en investeringscykel.

Fastighetsvärlden Idag 2016-03-10

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Balder tänker om kring Greta och Garbo

Nystart för intressant projekt i utmärkt läge.

Fastighetsägare motsätter sig Convendums skulduppgörelse

”Hittills den enda som har uttryckt sig negativt till vårt förslag till skulduppgörelse.”

Vill höja hyran med 17 procent – ”Inte Monaco”

Lämnat förhandlingsbordet.

Var 15:e lägenhet till en behovskö – medverkar i SVT

En strukturell hemlöshet breder ut sig, stora fastighetsägare medverkar i TV-program om lösningar.

Klart: Sätra Centrum sålt på auktion

Stockholms stad ville köpa – men vann inte budgivningen. Så högt blev slutpriset.

Ska sälja bostäder för 2,6 miljarder

En första affär om nära miljarden är redan avtalad. Optimerar resten av portföljen inför fortsatt försäljning.

Handelsjätte i ny satsning

Tio våningar inom ett annat segment. Se flera bilder.

Hyr ut nästan 1.000 kvm i Gamla stan till mediehus

Förutom kontor öppnar mediehuset två restauranger, kafé och tre barer.

Bar Charles, Strand Hotel. Kasai Group.

Utmanar med ny takbar i city

Restauranggrupp tar över restauranger och barer på anrikt hotell.

Henrik Bastman ny vd

Har tidigare haft flera toppjobb.

Hon blir ny vd på Mimer

Har tidigare haft toppjobb vid ett flertal bolag.

”Dags att fylla kontoren”

Stor mötesplats där flera ledande experter deltar.

Smider plan på höghus om 36 våningar

Ska stegvis smalnas av mot himmelen i syfte att ge ett slankare intryck.

Tillbaka till förstasidan