Det ledande teamet vid SBB. Flera har tidigare jobbat med Ilija Batljan vid Rikshem.

Batljans nyanställda i SBB: ”Det här är mitt dreamteam”

(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 9/2016)

På sju månader har SBB köpt ihop ett bestånd med 2.600 bostäder och drygt 200.000 kvm lokaler. Målet är en börsnotering inom ett år och ett bestånd värt 20 miljarder inom fem år. Beståndet har redan nått 4 miljarder, enligt FV:s sammanställning. Flera av SBB:s nyckelpersoner har följt med grundaren Ilija Batljan från Rikshem. 

Det var i mitten av december 2015 som Ilija Batljan under uppmärksammade former lämnade vice VD-posten i Rikshem. Tre månader senare kunde Fastighetsvärlden berätta om hans nya satsning, Samhällsbyggnadsbolaget, SBB.

Nu sju månader och dussinet transaktioner senare har SBB, enligt Fastighetsvärldens bedömning, byggt upp ett bestånd som är värt närmare 4 miljarder kronor. Fastigheterna finns i 20 kommuner, från Orsa i norr till Falkenberg i söder (se karta nedan). Beståndet består av bostadsfastigheter, samhällsfastigheter och byggrätter för bostäder. Och fler affärer kommer att bli offentliga inom kort.

– Vi har köpt inom de segment där vi vill finnas. Vi är även glada att det finns byggrätter på flera av fastigheterna. Vi vill bidra till att det byggs flera bostäder, och vi har en bra organisation för det, säger Ilija Batljan som är VD och grundare, till Fastighetsvärlden.

Bolaget har nyligen öppnat ett kontor på Strandvägen 3 i Stockholm. Personalstyrkan består av totalt 60 anställda, inklusive de som jobbar med förvaltning. I ledningsgruppen på nya SBB finns flera av Batljans tidigare kollegor på Rikshem – alla hade även där ledande befattningar.

– Jag har fått det dreamteam som jag önskade, säger Ilija Batjan.

– Jag är glad men framförallt stolt att mitt gamla team från Rikshem valde att följa med på resan. Extra glad blir jag när alla anställda tror så starkt på bolaget att de köpt aktier i SBB.

Ledningsgruppen i SBB utgörs av Batljan och följande personer:

  • Krister Karlsson, vice VD och fastighetsutvecklingschef. Jobbat på Rikshem sedan 2011. Har tidigare arbetat även på bland annat NCC.
  • Eva Lotta Stridh, CFO. Har tidigare arbetat vid Rikshem (som CFO), Huge, Oscar Properties och Akelius.
  • Oscar Lekander, affärsutvecklingschef. Var transaktionschef vid Rikshem. Även jobbat på NAI Svefa.
  • Joakim Bill, transaktionschef. Tidigare affärsutvecklare på Rikshem. Har även jobbat på CBRE.
  • Stefan Björkqvist, fastighetschef (jobbar på Hestia). En av grundarna till Hestia. Tidigare jobbat vid Landic FM och Synerco Fastighetsförvaltning.
  • Sverker Eriksson, kommunikationschef (jobbar på Newsec). Bakgrund inom Moderaterna där han under 30 år haft olika poster och varit ansvarig för nio valkampanjer.
  • Carl Lundh, brf-utvecklingschef. Rekryterats från Rikshem.
  • Peter Olausson, bostadschef. Jobbar fortfarande som regionchef vid Rikshem. Ansluter inom kort.

Sju av nio i ledningsgruppen, inklusive Batljan, har alltså en bakgrund hos Rikshem där de hade ledande och liknande befattningar.

De mest utstickande förvärven som SBB hittills har genomfört har ägt rum i Dalarna, Skaraborg och i Göteborg. I de två förstnämnda affärerna är det Kopparleden respektive Byggfast som avyttrat – men även blivit kvar som delägare i Samhällsbyggnadsbolaget.

Det senaste förvärvet avser samhällsfastigheter i Sollentuna (fastigheten Estländaren 10, tidigare ägd av Vasakronan) och Linköping (Elitloppet 1) samt bostadsfastigheter i Motala Tellus 1 och Basaren 7 (där den sistnämnda innehåller mycket lokaler). Den totala ytan i den affären är 57.300 kvm. varav 37.500 kvm bostäder. Hyresgästerna, Stockholms läns landsting och Kunskapsskolan har långa hyreskontrakt. Bostadsfastigheterna i Motala  omfattar ca 500 lägenheter. Säljare i den affären är familjen Åhman från Linköping, erfar FV. JLL var rådgivare till det säljande bolaget.

Totalt har bolaget i dag cirka 35 ägare, varav en är det dominerande huvudägarbolaget där det ingår ungefär tio investerare, varav Ilija Batljan själv är en.

När Ilija Batljan jobbade på Rikshem utmärkte han sig som en av de inom branschen som allra mest reste runt i landet för att kolla fastigheter. Oftast när Fastighetsvärlden nådde honom via telefon så satt han i en bil eller på en flygplats.

– De senaste månaderna har varit ännu mer intensiva. Men det har varit väldigt roligt. Samhällsbyggnadsbolaget och vårt koncept har fått ett varmt mottagande.

I flera fall har den säljande parten, som blivit kvar som delägare i SBB, även kvar förvaltningen och bidrar på så sätt med en lokal närvaro.

Batljan berättade tidigt för Fastighetsvärlden att målet var högt, ett bestånd värt 20 miljarder ska byggas upp (läs mer här). På seminariet Fastighetsdagen i juni på Grand Hôtel överraskade Batljan med att berätta att målsättningen är att notera Samhällsbyggnadsbolaget på First North, kanske redan inom ett år (läs mer här).

(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 9/2016)

SBBs bestånd 21 september 2016. Sammanställning: Fastighetsvärlden.
SBBs bestånd 21 september 2016, efter 13 affärer. Sammanställning: Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

Hon blir ny toppboss vid Pembroke

Äger fyra fastigheter mitt i Stockholm.

Bild: Vill utveckla nytt landmärke i södra Stockholm

Bostadsutvecklaren har förvärvat detaljplan och planerar för 200 bostäder i expansiva kommunen.

SHF förvärvar nio livsmedelsfastigheter

Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 18.000 kvm lokaler.

Topplista

20 största ägarna i CBD

FV listar de 20 största fastighetsägarna i Stockholms CBD.

Doldis får toppjobb hos bostadsgigant

Lämnar konsultbolaget och får en topptjänst vid landets största privata bostadsbolag.

Fabege får anvisning om 33.000 kvm i Sjöstaden

Ytterligare en aktör redo för projekt. Läs om den ekonomiska överenskommelsen och se även en karta.

Visselblåsaren till FV: ”Det var rena High Chaparral”

Är ett av åklagarens nyckelvittne. Berättar för Fastighetsvärlden.

Nu börjar historisk rättegång mot tre fd SFV-toppar

En av de absolut största utredningar som skett av en offentlig verksamhet i modern tid. Tidigare generaldirektör brottsmisstänkt.

McDonalds stänger mer i Stockholm – konkurrent tar över

Uppstickare tar över när giganten lägger ner ytterligare en enhet i Stockholm.

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan