Det ledande teamet vid SBB. Flera har tidigare jobbat med Ilija Batljan vid Rikshem.

Batljans nyanställda i SBB: ”Det här är mitt dreamteam”

(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 9/2016)

På sju månader har SBB köpt ihop ett bestånd med 2.600 bostäder och drygt 200.000 kvm lokaler. Målet är en börsnotering inom ett år och ett bestånd värt 20 miljarder inom fem år. Beståndet har redan nått 4 miljarder, enligt FV:s sammanställning. Flera av SBB:s nyckelpersoner har följt med grundaren Ilija Batljan från Rikshem. 

Det var i mitten av december 2015 som Ilija Batljan under uppmärksammade former lämnade vice VD-posten i Rikshem. Tre månader senare kunde Fastighetsvärlden berätta om hans nya satsning, Samhällsbyggnadsbolaget, SBB.

Nu sju månader och dussinet transaktioner senare har SBB, enligt Fastighetsvärldens bedömning, byggt upp ett bestånd som är värt närmare 4 miljarder kronor. Fastigheterna finns i 20 kommuner, från Orsa i norr till Falkenberg i söder (se karta nedan). Beståndet består av bostadsfastigheter, samhällsfastigheter och byggrätter för bostäder. Och fler affärer kommer att bli offentliga inom kort.

– Vi har köpt inom de segment där vi vill finnas. Vi är även glada att det finns byggrätter på flera av fastigheterna. Vi vill bidra till att det byggs flera bostäder, och vi har en bra organisation för det, säger Ilija Batljan som är VD och grundare, till Fastighetsvärlden.

Bolaget har nyligen öppnat ett kontor på Strandvägen 3 i Stockholm. Personalstyrkan består av totalt 60 anställda, inklusive de som jobbar med förvaltning. I ledningsgruppen på nya SBB finns flera av Batljans tidigare kollegor på Rikshem – alla hade även där ledande befattningar.

– Jag har fått det dreamteam som jag önskade, säger Ilija Batjan.

– Jag är glad men framförallt stolt att mitt gamla team från Rikshem valde att följa med på resan. Extra glad blir jag när alla anställda tror så starkt på bolaget att de köpt aktier i SBB.

Ledningsgruppen i SBB utgörs av Batljan och följande personer:

  • Krister Karlsson, vice VD och fastighetsutvecklingschef. Jobbat på Rikshem sedan 2011. Har tidigare arbetat även på bland annat NCC.
  • Eva Lotta Stridh, CFO. Har tidigare arbetat vid Rikshem (som CFO), Huge, Oscar Properties och Akelius.
  • Oscar Lekander, affärsutvecklingschef. Var transaktionschef vid Rikshem. Även jobbat på NAI Svefa.
  • Joakim Bill, transaktionschef. Tidigare affärsutvecklare på Rikshem. Har även jobbat på CBRE.
  • Stefan Björkqvist, fastighetschef (jobbar på Hestia). En av grundarna till Hestia. Tidigare jobbat vid Landic FM och Synerco Fastighetsförvaltning.
  • Sverker Eriksson, kommunikationschef (jobbar på Newsec). Bakgrund inom Moderaterna där han under 30 år haft olika poster och varit ansvarig för nio valkampanjer.
  • Carl Lundh, brf-utvecklingschef. Rekryterats från Rikshem.
  • Peter Olausson, bostadschef. Jobbar fortfarande som regionchef vid Rikshem. Ansluter inom kort.

Sju av nio i ledningsgruppen, inklusive Batljan, har alltså en bakgrund hos Rikshem där de hade ledande och liknande befattningar.

De mest utstickande förvärven som SBB hittills har genomfört har ägt rum i Dalarna, Skaraborg och i Göteborg. I de två förstnämnda affärerna är det Kopparleden respektive Byggfast som avyttrat – men även blivit kvar som delägare i Samhällsbyggnadsbolaget.

Det senaste förvärvet avser samhällsfastigheter i Sollentuna (fastigheten Estländaren 10, tidigare ägd av Vasakronan) och Linköping (Elitloppet 1) samt bostadsfastigheter i Motala Tellus 1 och Basaren 7 (där den sistnämnda innehåller mycket lokaler). Den totala ytan i den affären är 57.300 kvm. varav 37.500 kvm bostäder. Hyresgästerna, Stockholms läns landsting och Kunskapsskolan har långa hyreskontrakt. Bostadsfastigheterna i Motala  omfattar ca 500 lägenheter. Säljare i den affären är familjen Åhman från Linköping, erfar FV. JLL var rådgivare till det säljande bolaget.

Totalt har bolaget i dag cirka 35 ägare, varav en är det dominerande huvudägarbolaget där det ingår ungefär tio investerare, varav Ilija Batljan själv är en.

När Ilija Batljan jobbade på Rikshem utmärkte han sig som en av de inom branschen som allra mest reste runt i landet för att kolla fastigheter. Oftast när Fastighetsvärlden nådde honom via telefon så satt han i en bil eller på en flygplats.

– De senaste månaderna har varit ännu mer intensiva. Men det har varit väldigt roligt. Samhällsbyggnadsbolaget och vårt koncept har fått ett varmt mottagande.

I flera fall har den säljande parten, som blivit kvar som delägare i SBB, även kvar förvaltningen och bidrar på så sätt med en lokal närvaro.

Batljan berättade tidigt för Fastighetsvärlden att målet var högt, ett bestånd värt 20 miljarder ska byggas upp (läs mer här). På seminariet Fastighetsdagen i juni på Grand Hôtel överraskade Batljan med att berätta att målsättningen är att notera Samhällsbyggnadsbolaget på First North, kanske redan inom ett år (läs mer här).

(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 9/2016)

SBBs bestånd 21 september 2016. Sammanställning: Fastighetsvärlden.
SBBs bestånd 21 september 2016, efter 13 affärer. Sammanställning: Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

Här är Odd Mollys nya namn

Efter topprekryteringarna väntar nu ett namnbyte.

Här öppnar nummer åtta i Ikeas nya blågula offensiv

Ännu fler butiker enligt det nya konceptet väntas framöver.

Överraskande: Jula-bolag förvärvar handelsområde

”Vi ser stora möjligheter att här utveckla handeln vidare”.

Slår till och förvärvar dubbelt på Södermalm

Vd:n: ”Nu har vi fyra hus på Götgatan och kan man spelet Monopol blir hyran 7.600 kr, men det är inte det kvadratmeterpriset vi har lagt in i vår förvärvskalkyl”

Kommunerna som hamnar i botten i Svefas index

24 orter listas. Läs vilka som förbättrat sig mest och vilka som tappat mest.

Köper bostäder för över en miljard

Förvärvar familjs bolag och bestånd.

Bildextra: Balder hoppas slå prisrekord

Prisnivåer för lyxprojektet  Tidskapseln  Macken-sången Carl-Jan Granqvists vinkällare.

Avslöjar nya bus i förväg: Siktar på 10 miljarder

Planerar för att trippla dagens bestånd på tre år.

Köper bredvid Centralen

Fastighetsaffär mitt i Stockholm. Varit till salu sedan 2019. FV avslöjar priset – som är smått chockerande lågt.

Stort kontorsprojekt bantas med 20.000 kvm

Ytan minskas för att rädda floran. Läs om de nya planerna för projektet som ligger inom tullarna i Stockholm.

Klart: Trianon i mål med köp av börsbolag

Fastigheter för 1,5 miljarder kronor ingår.

Skapar jv med risk för kallsup

Investeringsbehovet bedöms uppgå till 40–60 miljarder kronor den närmaste tiden.

SBB fångar polisen och låser in i 15 år

Kontrakt på cirka 9.000 kvm signerat.

Nytt uppbrott på Kungsgatan – lämnar efter 24 år

Fabege har gjort klart med ny hyresgäst i känt hörnläge.

Tillbaka till förstasidan