Balders vd Erik Selin. Foto: Fastighetsvärlden

Balder visar en annan värld – en annan sanning

Som ett av få noterade fastighetsbolag visar Balder upp en positiv värdeutveckling i beståndet under 2022, även om en viss värdenedgång kom under sista kvartalet.

Ett ökande förvaltningsresultat och ökande substans. Balder viker inte ned sig när resultatet för 2022 ska visas upp. Förvaltningsresultatet uppgick till 6.659 mkr (6.129) och dito hänförligt till moderbolagets aktieägare uppgick till 6.139 mkr (5.543), vilket är en ökning per aktie med 11% till 5,48 kr (4,95). Samtidigt ökade det långsiktiga substansvärdet till 92,10 kr per aktie (83,96).

Beträffande substansen så är det en intern bedömning av fastighetsvärdet som ligger till grund för det. För helåret är det en orealiserad positiv värdeutveckling om 5,4 miljarder som ligger till grund för den (13,0). Värdeförändringarna är hänförliga till förbättrade driftsöverskott samt färdigställda projekt. Den positiva förändringen sticker ut mot flertalet andra bolag, men även hos Balder så vek värdet något under det fjärde kvartalet. Där blev det negativt med –795 mkr. Det genomsnittliga direktavkastningskravet uppgick vid årsskiftet till 4,6 procent (4,4), vilket är 0,2 procentenheter högre jämfört med tredje kvartalet.

Resultatet efter skatt uppgick till 10.989 mkr (19.584). Förutom  de orealiserade värdeförändringarna har resultatet även påverkats av realiserade värdeförändringar på förvaltningsfastigheter med 111 mkr (121), resultat från försäljning av exploateringsfastigheter med 110 mkr (225), värdeförändringar avseende räntederivat med 1.617 mkr (511) samt resultat från andelar i intressebolag om 1.002 mkr (3.521).

–Verksamheten under 2022 har trots en orolig värld fungerat mycket väl för oss. De projekt vi valt att fullfölja har i huvudsak löpt på enligt plan och förvaltningen har levererat på ett förtjänstfullt sätt, kommenterar Balders vd Erik Selin bokslutet.

I samband med bokslutet kommunicerar Balder även ett nytt finansiellt mål. Att nettoskulden över tid ska vara högst 11 ggr EBITDA.

– Vi kommer att nå målet genom en kombination av minskad nettoskuld och ökade intäkter från vår befintliga fastighetsportfölj samt färdigställande av projekt, säger Selin.

Balders nyckeltal 2022:

  • Förvaltningsresultatet hänförligt till moderbolagets aktieägare uppgick till 6 139 Mkr (5 543), vilket motsvarar en ökning per aktie med 11% till 5,48 kr (4,95)
  • Långsiktigt substansvärde uppgick till 92,10 kr per aktie (83,96)
  • Hyresintäkterna uppgick till 10 521 Mkr (8 956)
  • Resultatet efter skatt hänförligt till moderbolagets aktieägare uppgick till 10 175 Mkr (18 508) motsvarande 9,09 kr per aktie (16,54)

Fler Nyheter från förstasidan

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Sandvik stannar och bantar HK

Förlängt hyresavtalet för huvudkontoret med 4.000 kvm.

”Ett helt gäng bolag kommer försvinna”

Landshövding och generaldirektör medverkade på Fastighetsdagen. Läs om några av höjdpunkterna och se flera bilder.

Säljer i innerstaden efter 110 år

Innehåller lägenheter samt kontorslokaler. FV berättar om priset.

Bonnier hyr ut 2.100 kvm till Domstolsverket

Första utflytten från Vasakronan.

Rekordstor fond om 42 miljarder

”En unik konkurrenskraft”. FV berättar hur mycket som redan förvärvats, vad som är aktuellt och vad som anses extra viktigt.

KKR köper 1.200 bostäder i Finland – siktar på Sverige

Har fokus på främst två segment.

”Inga tecken på minskade topphyror – tvärtom”

De ”dolda” vakanserna ökar, men ändå positiva signaler kring kontorets framtid.

Ny aktör siktar på miljardköp i centrala Stockholm

Fokus på innerstaden. Berättar för FV om strategin och vad som gör bolaget speciellt.

Tillbaka till förstasidan