Erik Selin, VD och storägare Balder.

Balder redo att sälja svans värd mer än 3 miljarder

(texten nedan är sedan tidigare i sin helhet publicerad i magasinet Fastighetsvärlden Nr 11/2014)

Efter att i tre år på raken kommit tvåa har  Erik Selin i år röstats fram till ”Mäktigast”.

1992 var året när Erik Selin, som 25-åring, köpte sin första fastighet, i Ängelholm. Fastighetsvärdet i Balder, där han är storägare och VD, har nu nått hela 34 miljarder kronor. Till det kommer flera fastighetsbolag som han äger privat.

Du har sedan några år köpt i allt mer attraktiva lägen. Nu verkar det även som att du ansar i beståndet. Rätt?

– Vi har sålt lite då och då, så det är ingen ny strategi. Att försäljningen till Stendörren blev så stor berodde på att bolaget ville ha ett större bestånd när det hamnar på börsen. Vi har ett antal fastigheter som vi kan tänka oss att sälja vid rätt pris. Det handlar dels om hus i mindre centrala lägen och dels i orter där vi har mindre bestånd, till exempel Halmstad nyligen. Jag skulle gissa att det rör sig om ungefär 10 procent av värdet, max.

Du har tidigare framgångsrikt lyckats köpa högavkastande i ett tidigt läge. Finns det något segment som du vågar tipsa om nu? Simhallar? Garage?

– Det är ett svårt läge på marknaden nu. Många är intresserade av mycket. Det är lättare när det är skakigt. Möjligheten att köpa bra styckehus inom lager/logistik finns, som NREP och Sagax gjort framgångsrikt. Men det är inte något för oss.

Du sa länge att du aldrig skulle köpa något utanför Sverige. Nu äger du hus i två andra länder. Vad händer framöver?

– Ja, det stämmer. Jag gillar Danmark när det gäller bostäder och köper gärna mer där. Även i Finland är det bostäder som gäller i första hand. Vi har tittat i Norge och även varit med och bjudit. Men det är dyrt. Det är en liten marknad och norrmännen själva har mycket pengar.

Flera bolag, bland annat Fabege och Atrium Ljungberg, har framgångsrikt byggt kluster. Är det något för dig?

– Vi har inte lyckats så väl med det, och det står inte så högt på dagordningen.

Du är välkänd inom branschen. Tycker du att attityden, från andra investerare och banker, mot dig har förändrats under de senaste tio åren?

– Nej, i så fall bara på marginalen. Bankerna har alltid varit oerhört bra mot mig och jag har även långt tidigare gjort affärer med de stora investerarna. De flesta har alltid varit sjysta.

Det är lite svårt att hålla koll på hur många bolag du eller Balder är delägare i. Är du ibland rädd för att ditt namn kan utnyttjas?

– Man får ha det i bakhuvudet. Jag tycker faktiskt att jag nästan alltid säger nej. Men jag gillar samarbeten och lär mig mycket av andra personer.

Du har sagt nej till avknoppningar av hotell eller bostäder. Hur stort kan Balder bli?

–Jag tycker att vi är ganska små. Vi har mycket kvar att göra, men något specifikt mål vill vi inte låsa oss vid. Men jag kan säga att vi är i slutet av början.

Hur går det med uppväxlingen av Erik Selin som byggherre?

– Vi har många byggrätter och det kommer att bli många fler, kanske upp emot 10 000 när arbetet är klart. Hur mycket som blir hyresrätter eller bostadsrätter återstår att se. Vi räknar med att göra det mesta själva. Något kanske kan säljas, liksom att vi själva kan köpa byggrätter.

Vad betyder det att du under de senaste fyra åren röstats fram till höga placeringar på ”50 Mäktigaste”?

– Det är glädjande och förstås positivt att folk tror på det man gör. Men man får vara extra noggrann med vad man säger och vad man gör när många följer oss. Dessutom är det viktigt att man inte blir självgod.

FV avbildade dig som Spindelmannen och Rutger Arnhult som Stålmannen i ett stort reportage om er båda förra våren. Hur upplevde du det?

– Det var lite roligt. Det var i magasinet som kom ut inför Mipim. Jag och Rutger skojade om att vi borde dyka upp på er fest iklädda de dräkterna. Det hade varit roligt. Det var inte min idé. Rutger ska ha kred för den.

Hur hinner du med allt? Två barn och massa fastigheter?

–Jag tycker fortfarande att jag är för ineffektiv och att jag borde hinna med mer. Men allt har inte kommit på en gång, utan pö om pö. Jag tycker inte att jag jobbar så mycket. Det här är min hobby. Allt är roligt.

Vad har du för tips till studenter som siktar på branschen?

– Man ska jobba med det man brinner för och med bolag och personer som man trivs med. Man ska inte byta bort det för en något högre lön.

Text Fredrik Engström

Se listan över 50 Mäktigast här.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Tillbaka till förstasidan