Flera av näringslivets tungviktare finns med bakom satsningen.

Storbolag fortsätter miljardsatsa på GoCo i Mölndal

1,6 miljarder investeras nu i GoCo Health Innovation City – storsatsningen för innovation inom medicin och hälsa – bredvid Astra Zeneca i Mölndal. Nu tillförs 21.000 kvm kontor i en signaturbyggnad och 450 bostäder. Därmed fortsätter storsatsningen att växa.

Kontorsytorna utvecklas av trion Next Step Group, Vectura Fastigheter (som ägs av Investor) och Balder. Nu byggstartas områdets signaturbyggnad GoCo House – ett hus för samverkan på hela 21.000 kvm. De tre bolagen äger en tredjedel av GoCo-projektet vardera. Den investeringen är på cirka 650 miljoner kronor.

Vid en affär för en månad sedan avyttrades några av de bostadsbyggrätter som finns inom området till Trenum. Det bolaget, som ägs till lika delar av Balder och Tredje AP-fonden, ska nu utveckla cirka 450 hyresrätter och forskarbostäder mitt i stadsdelen. Planen är att byggstarta cirka 150 lägenheter om året. Investeringen går loss på totalt cirka 900–950 miljoner kronor.

Bostäderna och den nya kontorsetappen summerar en investering på 1,6 miljarder kronor.

– Jag tror att GoCo Health Innovation City kommer skapa mycket värde för både regionen och Sverige. Läget vid AstraZeneca är fantastiskt och det behövs ett sådant här kluster för att utveckla svensk hälsoinnovation och för att attrahera både kompetens och företag här. Bostäderna vi bygger gör att gästforskare, anställda och andra som GoCo attraherar kan bo i hjärtat av området. Det är en viktig beståndsdel som gör området levande, säger Erik Selin, vd på Balder.

GoCo House manifesterar idén med GoCo Health Innovation City. Dels via sin spektakulära arkitektur, men framförallt genom att vara en naturlig plats för samverkan. Dessa kännetecken ska genomsyra hela stadsdelen. Idén är att utforma bostadsfastigheterna på ett sätt som möjliggör plats för möten och samverkan.

I bostadsområdet kommer det bland annat erbjudas mötesplatser i form av takterrasser, inbjudande gårdar och trivsamma gemensamma/allmänna utrymmen. Bostadsområdet ska även uppmuntra boende och besökare till en aktiv livsstil.

– Framstående forskning kommer från samverkan, och nu skapar vi platsen där goda forskningsidéer ska kunna kanaliseras och realiseras. Vi skapar nya möjligheter till samverkan för att accelerera den innovationskraft som finns samlad i regionen, säger Jacob Torell, vd på Next Step Group.

Marcus Wallenberg och Carl Bennet.
Vectura och Next Step köpte fastigheten Tingshuset 13 från Astra Zeneca. Se den aktuella fastigheten rödmarkerad. Astras huvudanläggning ligger till höger på bilden.
Så här kan det komma att se ut när allt är klart. Längst ner på bilden syns R6:an.
Leif Johansson, styrelseordförande Astra Zeneca. Tidigare har han bland annat varit vd för Volvo och styrelseordförande vid Ericsson.
Första spadtaget för signaturbyggnaden GoCo House som ska bli en samlingsplats för hela området.
Så här ska signaturbyggnaden om 21.000 kvm lokaler se ut när det är färdigbyggd.
Tänkt interiör i CoCo.
GoCo Health Innovation City ligger söder om Astras stora anläggning i Mölndal. Bostäderna utvecklas av Trenum som ägs av Balder och AP3.
Nu förses området även med bostäder.
Jacob Torell och Joakim Garfvé sålde en tredjedel av Next Step Group till Erik Selins Balder.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Tillbaka till förstasidan