Balder i miljardköp efter dansk bankkrasch

Förvärvar bostäder om 43.500 kvm – Pris 29.900 kr/kvm. I april i fjol berättade Balders VD Erik Selin för Fastighetsvärlden att han tillbringat allt mer tid i Köpenhamn för att ytterligare undersöka fastighetsmarknaden där. Efter att tidigare endast ägt ett fåtal fastigheter i Danmark slår Balder nu till stort och har tecknat avtal om förvärv av ett kvarter bostadsfastigheter med 523 lägenheter i Köpenhamn. Den ekonomiska vakansgraden är 1 procent. Fastigheterna är belägna i Österbro, ett av de mest attraktiva bostadslägen i centrala Köpenhamn. Österbro är ett av tio distrikt i Köpenhamn och ligger direkt norr om centrum. År 2018 ska området anslutas till tunnelbanenätet. i Österbro finns bland annat Rigshospitalet och den stora fotbollsarenan Parken.

Fastigheterna har tillsammans en uthyrningsbar yta om cirka 43.500 kvm, uppförda 1995, och har i affären, som sker i bolagsform, åsatts ett värde om 1.300 miljoner kronor (1,05 miljarder danska kronor). Initial yield är 4 procent och normaliserad yield drygt 5 procent, uppger Balders VD Erik Selin för Fastighetsvärlden. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är genomsnittshyran för lägenheterna 1.642 kronor per kvadratmeter och år i danska pengar (2.050 SEK/kvm).

Säljare är Amagerbanken som sedan en tid är satt under Finansiell Stabilitet (danska motsvarigheten till bankstödsnämnden). Catella har varit rådgivare till säljaren.

Fastigheterna köptes 2010 av trion Hans Henrik Palm, Henrik Ørbækker och Olov Damkiæer-Classen för 1,5 miljarder danska kronor. Säljare då var Jens Scahumann. Amagerbankens engagemang i bostadskomplexet inleddes 2008.

– Tyvärr kan vi konstatera att det är ett historiskt mardrömsärende som vi nu lägger bakom oss. Den samlade förlusten är 800 miljoner kronor och det är en svindlande belopp, säger Steen Hove, VD för resterna av banken, till Finanswatch. Som finansiär finns även Nykredit som har första prioritet på pengarna.

Investeringarna är i linje med Balders strategi att dels äga bostadsfastigheter på orter som växer och dels att upprätthålla balansen mellan kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter.

– Det känns spännande att kunna komplettera vårt bostadsinnehav med ett attraktivt bostadsbestånd i bästa läge i Köpenhamn, till ett pris som jämfört med svenska förhållanden är mycket förmånligt. Fastigheterna har en stor långsiktig värdepotential, säger Balders VD Erik Selin.

Kvadratmeterpriset blir 29.900 kronor, vilket är långt lägre än i till exempel Stockholm och Göteborg.

– Det handlar dessutom om ägarlägenheter, vilket gör att vi kan välja att sälja eller hyra enstaka lägenheter. Vi anser dock äga själva och fortsätta att hyra ut som läget ser ut nu, säger Selin till Fastighetsvärlden och konstaterar att bostadspriset i Köpenhamn var nästan det dubbla innan bostadskraschen, i motsvarande område.

Selin berättar för Fastighetsvärlden att det i Köpenhamn i första hand är bostäder som är av intresse för Balder. Kommersiella fastigheter kan vara intressanta om det finns långa hyreskontrakt.

– Det finns mycket fastigheter till salu i Danmark, både kommersiellt och bostäder. Men när det gäller bostäder handlar det om mindre bestånd. Ett sådant här stort bestånd som vi köpt nu dyker sällan upp. Vi har jobbat med affären sedan i våras, berättar Selin.

Fastighetsvärlden Idag 2012-01-03

Fler Nyheter från förstasidan

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Känd aktieanalytiker till JLL

”Han är en topprankad analytiker som fått många fina utmärkelser”.

SBB säljer för halv miljard

Bostadsfastigheter i tre kommuner ingår i affären.

Satsar på stor startup-hub om 15.000 kvm mitt i city

FV avslöjar. Siktar på att bli Stockholms största hub för startups.

Lundbergs köper hus från 1750-talet – omvänt rekord

Öppnar lilla plånboken. Motiverar förvärvet – som inte precis  tillhör Lundbergs allra största.

Uppgift: Tellus towers kan sänkas

”Flygets intresse väger tungt”.

Hon blir ny transaktionschef vid Castellum

Får stort ansvar vid 95-miljardersbolaget.

Colliers värvar från Nordier

Blir ny head of capital markets Stockholm.

Heimstaden köper för 4 mdr

Gör ytterligare ett riktigt stort förvärv.

Tillbaka till förstasidan