Avtal om 25 000 kvm större Kållered köpstad

Ikeas och Ikanos planer bantade i problemtyngt område. I maj 2014 förvärvade Ikano fem handelsfastigheter om totalt 34.000 kvm lokaler bredvid Ikea i Kållered, Mölndal, från Henderson för 400 miljoner. Planerna var att bygga ut och investera bort de höga vakanser som idag finns. Läs mer i länkarna nedan.

Ikea, Ikano Retail Centres och Mölndals stad tecknade under onsdagen ett nytt samarbetsavtal för Kållered Köpstad. Det ska bli ett nytt Ikeavaruhus och handelsytorna inom området ska utökas med cirka 25.000 kvm. Det är en bantad version jämfört med tidigare idé, men den nya innebär att processen blir mindre komplicerad.

– Det är jätteroligt att vi äntligen kan få fart på utvecklingen av Kållereds köpstad där Ikea blir huvudpart. Ikea och Ikano är stabila samarbetspartners och något mölndalsborna är vana vid att se i Kållered. I och med dagens beslut om samarbetsavtal startar en ny resa för Kållereds köpstad, säger Marie Östh, kommunstyrelsens ordförande i Mölndals stad.

Efter att samarbetsavtalet är på plats påbörjas detaljplanearbetet och om och när den planen antas av kommunfullmäktige, tecknas ett exploateringsavtal.

– Göteborgsregionen är viktig för oss, det finns ett stort intresse för Ikea som vi vill möta upp emot. Vi gläds åt att det nya samarbetsavtalet och ser fram emot vårt gemensamma arbete mot en ännu bättre Ikea upplevelse i Kållered för de många människorna, säger Michael Stjernquist, finanschef Ikea Sverige.

Det nya avtalet reglerar ett detaljplanearbete som kan pröva förutsättningarna för en förstärkt och utökad handel inom Kållered köpstad genom en omstrukturering av befintliga byggrätter och en utökning av handelsytorna inom området med ca 25.000 kvadratmeter inom befintligt handelsområde, en effekt av de kringboendes värdefulla input och som gjorts möjligt genom Ikano Retail Centres förvärv av mark i maj i år. I och med undertecknandet återkallas det gamla programsamrådet med tillhörande detaljplan.

– Samarbetsavtalet som nu tecknas innebär att vi nu kommer ett steg närmare vår ambition att bygga ett shoppingcenter ihopkopplat med ett nytt Ikea varuhus i Kållered Köpstad. Vi vill skapa en mötesplats för upplevelser i en välkomnande atmosfär, säger Jan Kristensson, VD Ikano Retail Centres.

Fastighetsvärlden Idag 2014-10-30

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen förlorar en årsvinst – varje månad

”Det är en helt, helt förfärlig situation”, säger hotellkungen

”Det är hemskt – allt rasar”

Makalöst olycklig tajming efter drömkontraktet.

”Värsta tappen i mannaminne – nu mellan 80–95%”

Undertecknarna representerar 280 butiker.

Fastighetsprofil åtalas för misshandel

”Vet du vem jag är?” Misstänkt för att ha utdelat hot och slag under kundbesök.

Ny rådgivare dubbelvärvar

Duons nya bolag växer direkt.

Kartläggning: Se ny topplista med snabbväxarna

Stor och unik sammanställning över landets 100 största fastighetsbolag.

Bildextra: Så blir det nya hotellet i Kungens kurva

FV berättar om ett nytt hotell i södra Stockholm. Se flera bilder.

Serneke varslar 100 personer

”Kräver skärpa och handlingskraft i anpassningen.”

Hyresgästföreningen: ”Riskerar masshemlöshet”

Går ut med brev med stark vädjan till fastighetsägarna.

Gallup: Slår hårt mot kontor – och lång återhämtning

En färsk undersökning från Propstreet visar vad investerarna tror om hyresutvecklingen, yielden och vakanser. Många tror även att återhämtningen dröjer länge.

Bekräftar: Han köpte högst upp för 66 miljoner

Läs om den stora lägenheten – och köparens kommentar. Bygget har dock bromsats in.

Fastighetsägarna ger stödpaketet tummen upp

”Många detaljer behöver redas ut men som helhet är paketet ett bra stöd.”

Tvist: CA Fastigheter överklagar kommunens förslag

”Vi vill undvika framtida problem när vi ansöker o bygglov.”

Regeringen avsätter 5 miljarder för sänkta lokalhyror

UPPDATERAD: Per Bolund: ”Här förutsätter vi att hyresvärdarna är generösa.”

Tillbaka till förstasidan