Illustration: White

Avskriver ärende om påstådd hyresdumpning

Kommunala Örebroportens uthyrning till SCB om 7.900 kvm i nyproduktion var en av de års största uthyrningarna under 2020. Den fick dock ett efterspel och anklagelser om påstådd prisdumpning. Nu avskriver Konkurrensverket ärendet.
Hyresdifferensen kan enligt FV:s bedömning vara cirka 10 procent. De privata fastighetsägarna ifrågasätter varför ett kommunalt bolag sysslar med nyproduktion i bästa läge i en fungerade marknad.

När kontraktet signerats berättade Fastighetsvärlden om hyran och att det är Castellum som förlorat den stora statliga hyresgästen, läs mer här. Fastighetsvärlden uppgav att hyran, i nyproduktionen, skulle bli 2.190 kr/kvm.

Konkurrensverket tog i samband med processen emot ett klagomål mot Örebroporten, från Fastighetsägarna MittNord. Enligt klagomålet vann Örebroporten SCB:s upphandling ”till ett pris som skadar konkurrensen på fastighetsmarknaden i Örebro”.

Castellum reagerade på Örebroportens uthyrning och hyresbelopp, och företrädare för bolaget har uttalat sig för Nerikes Allehanda:

– Det är klart att vi blev ledsna och det får betydande ekonomiska konsekvenser för vårt för vårt bolag. Men det handlar inte om det, utan vad man vill att en kommun ska göra, sa Hans Hjalmarsson, projektutvecklare på Castellum och utvecklade ytterligare för NA hur han ser på det kommunala bolagets nybyggnadsprojekt:

– De agerar på en väl fungerade kommersiell marknad med många aktörer, sa Hjalmarsson och konstaterade att det är lätt att misstänka att villkoren inte alltid är lika för kommunala och privata bolag.

Anmälan till Konkurrensverket har skickats in av Fastighetsägarna MittNord som drivit ärendet. Organisationen tycker att frågan är principiellt viktig.

– Det här sker inte bara i Örebro. Vi har problem på andra håll också, men inte av den här magnituden, sa Peter Sörman, näringspolitisk chef och vice vd på Fastighetsägarna till NA i samma artikel.

– Rent principiellt kan ett privat bolag aldrig konkurrera på samma villkor med ett kommunalt.

Klagomålet till Konkurrensverket gick ut på att det ”blir en underprissättning som marknaden runt omkring inte klara av, och att det beror på att det är en offentlig part.”

Fastighetsvärlden har tidigare i Örebro berättat om uthyrningar på 2.400 kr/kvm från flera fastighetsägare, även i äldre bestånd men då för mindre ytor än de som SCB tecknat för stor nyproduktion. Enligt uppgift har till exempel Castellum tecknat på nivån 2.400 kr/kvm i Gustavsvik – som ligger två–tre kilometer söder om centrum. Örebroportens projekt ligger intill resecentrum.

Det är alltså hyresnivåer som är 10 procent högre än i SCB:s kontrakt.

I A-läge har även Castellum sedan tidigare, i Citypassagen, tecknat avtal med Örebro kommun  på en nivå på ca 2.400 kr/kvm. Nästa kontrakt tecknades med Migrationsverket på 2.380 kr/kvm (läs mer här) och sedan Försäkringskassan på 1.927 kr/kvm. Där i närheten har Castellum även gjort en uthyrning till polisen i ett helt nytt hus där hyran är 2.170 kr/kvm, men eftersom avtalet omfattar hela huset så ingår ytor som annars inte brukar räknas, så hyran är något högre, läs mer här.

Vad som ingår i SCB:s hyra är för Fastighetsvärlden okänt. När upphandlingen ägde rum efterfrågade SCB dock mycket mer än vad som brukar ingå vid en upphandling.

Örebroporten uppger i ett mejl Fastighetsvärlden att avtalade hyresvillkor med SCB på fastigheten Kexfabriken 2 är 2.190 kr kvm (kallhyra), index oktober 2021, Värme, kyla, verksamhetsel och fastighetsskatt tillkommer. Dessutom finns ett tillägg för datahall på 45 kvm.

Fler Nyheter från förstasidan

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Svensk bolag säljer för 500 mkr vid lyxiga Florida Keys

”Vi har blivit en väl ansedd fastighetsaktör i Florida”.

Ska hitta privat ägare vid stor kommunal försäljning

29.000 kvm i attraktivt läge i haussad ort.

Succé för nytt magasin om innovation – läs gratis

Fastighetsvärldens nya magasin om Innovation och fastigheter har fått ett mycket positivt mottagande.

Köper för 727 mkr i Sundbyberg

230 bostäder ingår i projektet. Nära nya tvärbanan.

Miljardsäljer logistikpaket – köparen tar stor vakansrisk

Sex projekt om totalt 130.000 kvm lokaler. FV berättar var fastigheterna finns.

Hyr ut 1.800 kvm i höga Kineum

Endast 15 procent återstår att hyra ut i duons hyllade projekt.

Bygger rekordstor padelhall

Castellums anläggning kommer innehålla hela 20 banor.

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Tillbaka till förstasidan