Avicii Experience till AMF:s Hötorgsskrapa

Nästa år öppnar Avicii Experience, ett museum för fans och allmänhet i 5:e Hötorgsshuset på Sergels torg. Det som en del av den satsning som Pophouse och AMF Fastigheter tidigare presenterat.

Upplevelsen blir en känslomässig hyllning till en av de verkliga ikonerna inom modern populärkultur.

Den tar plats i de 7.500 kvm som Fastighetsvärlden tidigare berättat skapas för ett digitalt kreativt center i höghuset lägre våningsplan, läs mer här. Satsningen SPACE, ett center för digital kultur och Europas största permanenta e-sport- och gaming-arena, kommer att slå upp portarna under 2021 och förvandla Sergels torg till Stockholms viktigaste hotspot, enligt idén.

Avicii Experience blir en interaktiv utställning där man kommer närmare artisten Avicii och personen Tim Bergling. Publiken får följa med på Tims väg från tillbakadragen musiknörd till internationellt firad superstjärna genom att titta in i hans pojkrum där allt började, uppleva studion i Los Angeles, lyssna på såväl utgiven som outgiven musik, ta del av bilder och video samt personliga tillhörigheter.

– Vi är väldigt glada och ödmjuka över att Tim Bergling Foundation och Pophouse väljer att göra denna satsning i 5:e Hötorgshuset. Det är ett både fantastiskt och viktigt projekt som kommer att bidra till Sergels torgs utveckling såväl som Stockholm som musikstad, säger Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter.

– Mitt i Stockholms hjärta kommer Avicii Experience att vara en viktig plats för ungdomskultur, som hyllar och firar en av de mest inflytelserika musikskaparna i vår tid. Att det också blir en plats för dialog om psykisk ohälsa och suicidprevention känns oerhört angeläget, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholms stad.

– När Billboard i december 2019 listade händelserna som format EDM-scenen under det gångna årtiondet placerades Avicii på första plats.

– Avicii förändrade modern dansmusik och ledde en banbrytande revolution av EDM-scenen, som sträckte sig över många olika genrer. Han blev en av de mest inflytelserika producenterna, artisterna och låtskrivarna i vår tid, säger Per Sundin, vd för Pophouse Entertainment Group och medgrundare av Avicii Experience.

Besökare på Avicii Experience kommer att få insyn i Tims kreativa skapandeprocess och de många samarbeten som låg bakom musiken. På Avicii Experience kommer man bland annat kunna höra delar av det ofärdiga material som låg bakom musiken till albumet “Tim”, samt outgivna versioner av exempelvis genombrottssingeln “Levels”.

Delar av intäkterna från Avicii Experience går oavkortat till stiftelsen Tim Bergling Foundation och dess verksamhet.

– På SPACE kommer vi att genomföra olika aktiviteter med ungdomar, ha en inkluderande dialog om situationen idag och om psykisk välmående, säger Klas Bergling, Tims pappa som tillsammans med sin hustru Anki Lidén är grundare av Tim Bergling Foundation.

Fler Nyheter från förstasidan

Hon blir ny toppboss vid Pembroke

Äger fyra fastigheter mitt i Stockholm.

Bild: Vill utveckla nytt landmärke i södra Stockholm

Bostadsutvecklaren har förvärvat detaljplan och planerar för 200 bostäder i expansiva kommunen.

SHF förvärvar nio livsmedelsfastigheter

Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 18.000 kvm lokaler.

Topplista

20 största ägarna i CBD

FV listar de 20 största fastighetsägarna i Stockholms CBD.

Doldis får toppjobb hos bostadsgigant

Lämnar konsultbolaget och får en topptjänst vid landets största privata bostadsbolag.

Fabege får anvisning om 33.000 kvm i Sjöstaden

Ytterligare en aktör redo för projekt. Läs om den ekonomiska överenskommelsen och se även en karta.

Visselblåsaren till FV: ”Det var rena High Chaparral”

Är ett av åklagarens nyckelvittne. Berättar för Fastighetsvärlden.

Nu börjar historisk rättegång mot tre fd SFV-toppar

En av de absolut största utredningar som skett av en offentlig verksamhet i modern tid. Tidigare generaldirektör brottsmisstänkt.

McDonalds stänger mer i Stockholm – konkurrent tar över

Uppstickare tar över när giganten lägger ner ytterligare en enhet i Stockholm.

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan