VD:ar som ska ersättas: Thomas Erséus, Jan Johansson och Anders Wiklander.

Avgörande kring tre tunga VD-jobb

Annons

Olika problematik vid Kungsleden, Peab och Norrporten. Tre av branschens mest prestigefyllda VD-stolar ska inom kort tillsättas. Det är allmänt känt att Kungsleden, Peab och Norrporten söker ny VD och bolagen har kommit olika långt i processen. När Castellum sökte ny VD pekade Fastighetsvärlden ut Henrik Saxborn som storfavorit. För de tre nu aktuella bolagen är situationen mer svårbedömd.

Norrporten har bolagsstämma respektive konstituerande styrelsemöte 30–31 maj (ny styrelseordförande ska väljas) och först därefter väntar besked kring VD-posten. Tf VD Jörgen Lundgren lyfts fram som mycket möjlig kandidat, men ägarna AP2 och AP6 kan ha folk inom sina organisationer om det ska bli en ”intern” lösning.

I Kungsleden finns det, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, olika uppfattningar om hur bolaget ska drivas framöver och därmed olika syn på vilken typ av VD som bolaget ska ha. Den nya storägaren Gösta Welandson lär vilja gå mer på en linje à la ”lågpris Ikea” med smal organisation och billigare läge för huvudkontoret. Andra styrelseledamöter hävdar att situationen inom bolaget är ”utmärkt” som den är idag. Bolagets CFO, och tf VD, Anders Kvist gjorde ett starkt intryck på många i samband med att bolagets bokslutsrapport och nya strategi presenterades, men de flesta FV talat med anser att han behövs som CFO. För en intern lösning lyfts istället Eskil Lindnér (fastighetschef) och Ylva Sarby Westman (transaktionschef) fram. Det finns även förslag på styrelsemedlemmar för VD-jobbet, men det är en sällsynt lösning. Bolaget överraskade stort vid senaste VD-rekryteringen när ett profilstarkt namn från en annan bransch värvades, Thomas Erséus, och en liknande lösning är förstås inte otänkbar nu. Kungsleden siktar på att ha ett namn klart innan sommaren. Målet är att presentera ett namn före midsommar, eventuellt redan under maj.

När det gäller Peab finns det få självklara namn, enligt personer FV talat med. Många av de som skulle kunna vara aktuella anses vara för gamla för uppdraget. Den nya VD:n anses behöva ha ett väldigt stort lönsamhetsfokus. Flera tror att bolaget kommer att hämta den nya VD från en konkurrent, förslagsvis Skanska där någon kan vara ”trött” på att stå i kön till VD-jobbet vid Skanska. Peab har tidigare kommunicerat att det troligen dröjer till efter sommaren tills en ny VD presenteras

Jörgen Lundgren, tf VD Norrporten, kom till bolaget från danske Bank och Nordea för sex år sedan och blev då vice VD. Om möjligheten att bli VD säger han:

– Det är en ren ägarfråga, så jag passar på den frågan. Men jag känner ett stort engagemang för bolaget, säger Lundgren.

Anders Kvist, tf VD och CFO, kom till bolaget under hösten från SEB där han arbetat i fem år.

– Inga kommentarer. Det där är en styrelsefråga.

Jesper Göransson fick plötsligt i slutet av mars hoppa in som tf VD vid Peab. Han har arbetet inom Peab sedan 1996. Han har tillhört Peabs koncernledning sedan 2006.

Fastighetsvärlden Idag 2013-05-07

 

Fler Nyheter från förstasidan

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Tillbaka till förstasidan