Torsdagens auktion klar: Läs om köpare och priser

Auktionens näst sista dag bjöd på fastigheter i Östergötland, Småland och Västergötland. Den högst värderade fanns i Linköping, Mekanikern 23, om 30 miljoner. Orterna som berördes var Munkedal, Linköping (2st), Eksjö, Tibro (2st), Nässjö, Sävsjö, Vetlanda, Töreboda och Gislaved. Nedan följer Fastighetsvärldens populära ”minut-för-minut”-rapportering:

13.30 Alla handpenningar på Kronofogdens konto. Inga nya utrop behövs. Slut för idag. Tack för idag.

12.45 Auktionen lever! Handpenningen har inte dykt upp för Läkaren 1. Auktionsförättaren sätter en deadline till 13.30 En generös deadline med tanke på att fastigheten såldes tidigt idag. Det saknas ännu även handpenning för de båda fastigheterna i Tibro (betalning lär dock vara genomförd, enligt uppgift till FV) och deadline där är nu satt till 13.40. Annars ropas fastigheterna ut igen!

12.25 Torsdagens auktion avslutad. Imorgon gäller det fastigheter i Stockholmsområdet och budnivåerna höjs då åter. Kul! Välkomna åter att följa Fastighetsvärldens bevakning då

12.10 Dagens sista utrop gäller Ölmestad 19:2 i Gislaved. Värderad till 1,1 miljoner. SÅLD för 950.000 kronor till Kyllenbeck Associated som därmed gör sitt andra förvärv idag.

11.50 Undrar om Ica:s nye VD har hunnit sätta sig in i situationen i Töreboda? Nu auktioneras i alla fall Månglaren 6 i Töreboda ut där Ica är stor hyresgäst. Fastigheten är värderad till 28 miljoner. ”Har vi någonsin haft en sådan tystad under dessa dagar?”, undrar auktionsförrättaren när inga bud inkommer. Uppe på 5 miljoner efter några bud från Hemfosa och tre andra aktörer. Över 10 efter lite snabbare bud och efter tio ytterligare bud har vi bud på 15 miljoner via länk från Skövde. Två budgivare på länk från Skövde har fört upp nivån till över 20 miljoner. SÅLD för 22,5 miljoner till Bengt-Olof Olsson Fastighet.

11.35 Nu beger vi oss till Landsbro, en mil utanför Vetlanda. Den lilla orten är känd för havererade Boro Hus och hockeysatsningen Team Boro, både ledda av Curt Wrigfors som drev Riquma-koncernen. Wrigfors framtidsplaner var i det närmast gigantiska, typ i likhet med Ole Vagner som sytt ihop fyra Keopspaket –varav det sista paketköpet vi nu bevittnar auktioneras ut under dessa tre veckor. Fastigheten på agendan nu är Broby 52,2. Efter en handfull bud är vi uppe på 600.000 efter att vi fått höra ”snåla” höjningar om 10.000 kronor! Fastigheten är värderad till 0,3 miljoner. SÅLD till Kyllenbeck Associated som har sin bas i Vallentuna.

11.34 Vid klockan 11.30 var det tänkt lunch. Men det verkar som vi kör vidare med resterande tre fastigheter. Bra! Kronofogden orolig över att handpenningen för flera av dagens sålda fastigheter ännu inte inkommit på Kronofogdens konto.

11.15 Ytterligare en fastighet med Swedbank som hyresgäst står på tur att auktioneras ut och det är Vrigstad 3:12 i Sävsjö kommun. Vrigstad, som ligger en halvmil väster om lilla Sävsjö, är för övrigt mest känd för sin ostkaka. Två budgivare långt bak i salen och en via länk från Skövde har tagit budnivån upp till 1,3 miljoner. Tristaste budgivningen idag. Gäller att inte somna… 2 miljoner passeras. SÅLD för 2,1 miljoner till Asaad Boueagh som bjöd via länk från Skövde

11.00 Nu dags för en Banken 3 i centrala Nässjö. Fastigheten ligger mellan Stortorget och Södra Torget och har bland annat Swedbank som hyresgäst. Den är värderad till 15 miljoner kronor. 3 miljoner bjudit från salen och 5 från Skövde och 10 från kontoret i Kalmar. Sådana höjningar gillar vi! Sen 10,1 från Skövde… Uppe på 14 miljoner och högsta budet via länk från Kalmar. SÅLD och köpare är privatägda SML Fastigheter i Nässjö AB.

10.55 ”Vi var nära den gräns som vi hade mandat att bjuda för. Det var främst läget vi var på jakt efter. Fastigheterna innehåller inte så många lägenheter, endast 16 stycken”, säger en representant för köparen av de två senaste fastigheterna. På plats i salen finns även Tibros kommunalråd Claes Jägevall (fp).

10.40 Kort paus eftersom föregående köpare erlägger handpenning och även vill vara med och lämna bud på nästa fastighet som är Köpmannen 30. Fyra budgivare har tagit oss upp till 4,2 miljoner, varav en via länk från Göteborg. Tibrobyggen hittills högst med 4,5. SÅLD för 4,7 miljoner till AB Tibrobyggen. Det kommunala bolaget har alltså lämnat högst bud på båda husen i Tibro.

10.25 Vi beger oss till Tibro där två grannfastigheter säljs var på sig och som båda innehåller främst bostäder men även någon butikslokal. Först ut är Köpmannen 26 som är värderad till 9,3 miljoner. Efter ett tiotal bud är vi uppe på 5 miljoner från lokalkontoret i Skövde. Två budgivare ( en i salen och en i Skövde) har tagit oss upp till 8,5 miljoner efter lite långsamma bud. SÅLD för 9,2 miljoner till allmännyttiga AB Tibrobyggen. Bolaget äger idag 430 lägenheter.

10.10 Dags för Läkaren 1 i Mariannelund som ligger i Eksjö kommun. Hyresgäst är bland annat Swedbank. Flera av filmerna om Emil spelades in här och i närheten. SÅLD 1,95 miljoner till Shakira Andersson som ropade in budet från kronofogdens lokal i Skövde.

10.05 ”Det blir vår första fastighet som vi äger och det är roligt att lyckats köpare efter att ha varit här i flera dagar. Det är avkastningen vi är på jakt efter”, säger Qiao Liu när han för Fastighetsvärlden motiverar köpet i Linköping. Tidigare dagar har han bjudit frisk på bland annat objekt i Södertälje.

09.50 Auktionsdagens högst värderade fastighet (30 miljoner), Mekanikern 23 i Linköping, ska nu ropas ut. Det är en industrifastighet med adress Gamla Tanneforsvägen 17. På bilden av fastighetens fasad finns en stor vepa ”Lediga lokaler”. Efter en tiotal bud är vi endast på 10 miljoner och ännu tre budgivare. Långsamma höjningar om överlag 100.000 har tagit oss till 15,1 miljoner – alltså hälften mot värdering. ”Första, andra…” 15,2 och några snabba små höjningar från två aktörer, varav Hemfosa den ena. Rejält snabbt nu och vi har passerat 23. Hemfosa bjuder mot ett gäng som varit i salen flera dagar men lyckats köpa få fastigheter. 25,4 när Engwall högt säger ”jag ger upp”. SÅLD till Ekebydalsborgen AB där Qiao Liu ropade in fastigheten.

09.35 Nu dags för två fastigheter i Linköping och den första är Generalen 7 som ligger vid Tornby industriområde och innehåller kontor och skola. Fastigheten är värderad till 9,4 miljoner. Uppe på 6,5 miljoner efter en handfull bud i salen. ”Första, andra…” 6,6 från Hemfosa som direkt möts av 7,0. Fyra budgivare nu och snabbt uppe på 9 miljoner. SÅLD för 9,5 miljoner till Duseborg AB. Bolaget äger sedan tidigare fastigheter i Linköping, Mjölby och Skänninge.

09.34 Jens Engwall, VD Hemfosa, till Fastighetsvärlden: ”Vi klarar inte Munkedal”.

09.15 Först ut på auktionens näst sista dag är Krokstads-Sandåker 1:46, 1:173 i Munkedal. Den är dagens lättviktare och endast värderad till 280.000 kronor. Innehållet är bostäder och en pizzeria. 70.000 från lokalkontoret i Uddevalla är första budet och från Göteborg dubblas det. Efter sex bud är vi över värderingen. Inga bud från Hemfosa som ju inte har bostäder som paradgren. Uppe på 400.000 efter drygt tio bud. Över en halv miljon några bud senare. SÅLD för 505.000 kronor till Nicolaus Fager och Henrik Elmved.

09.00 Auktionen inleds – självklart är Fastighetsvärlden på plats i salen och direktrapporterar om köpare och priser. Hela 7 av Kronofogdens lokalkontor i södra Sverige följer auktionen via länk och vi kan förvänta oss bud från dessa (där finns i nuläget totalt 20-25 spekulanter). Endast ett 30-tal personer i salen ännu.

08.50 Det är två år sedan Hemfosa försökte köpa nästan alla kommunala fastigheter i Munkedal, men affären på 299 miljoner föll i sista stund efter en politisk kovändning. Då direktrapporterade Fastighetsvärlden från kommunfullmäktiges dramatiska möte. Läs den summerande notisen här. Lyckas duon duon Engwall och Thagesson ta revanch idag när det finns möjlighet att ropa hem en fastighet i Munkedal som är värderad till 280.000 kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Arnhult har sålt stor aktiepost i Sagax

Läs även om Arnhults övriga fastighetsplaceringar.

Ligger bakom köpet av stor arena

15.000 åskådarplatser.

Stora PDL United hotas av konkurs

Har flera av landets största padelanläggningar.

Andreas Eneskjöld ny vd

Bolagsgruppen gör flera förändringar.

Hyr 3.000 kvm på Vasagatan

Utmanare inom coworking når 20.000 nära centralstationen.

Babybjörn ut efter cybersatsning

Lämnar Solna för flytt västerut. Hyr 1.400 kvm i projektfastighet.

Så blir nya bostadsbolaget

Läs om beståndet, styrelsen och ledningsgruppen.

Lista: 30 hus som kan säljas

Uppdaterad avyttringsplan.

Topplista

Lista: 16 ledande juristerna

FV har sammanställt en lista över de mest framgångsrika advokatfirmorna, kopplat till fastighetsaffärer.

HFD: Cementas tidsbegränsade täkttillstånd ska stå fast

”Det är ett viktigt besked från domstolen idag”.

SBB-blankare har bränt sig

Ser ut att förlora mycket i kampen mot Batljans bolag.

Obos i offensiv – ny storägare i svensk byggjätte

Nordstjernan halverar sitt ägande i byggföretaget, satsar på andra branscher än bygg.

Överväger sälja för hela 10 miljarder

FV berättar om beståndet. En av de allra mest kända fastigheterna ingår.

Bantar vid flytt till nybyggt

Nya tider, nytt beslut. Minskar kontorsytan med en tredjedel.

Tillbaka till förstasidan