Auktionen: Ons 5/10 – minut för minut

Under den tredje auktionsdagen auktioneras det ut tolv fastigheter som är värderade till totalt 270 miljoner. De åtta första summerar endast 33 miljoner och Fastighetsvärlden kommer inte att bevaka dessa utrop på plats, men uppdaterar allt efter att vi får information. De fyra sista, alla i Gävle, är av desto större intresse.

11.55 Ingen mer rapportering idag. Imorgon tar auktionen paus och på fredag är det dags igen – förstås med branschens nyhetsbyrå på plats. Tack för idag!

11.54 Köpeskillingen för dagens tolv Fastigheter summerar, enligt Fastighetsvärldens siffror, till 259,1 miljoner kronor. Det är 4 procent under värderingen. Fem såldes över värdering och sju under. Hemfosa, ENA och FastPartner var stora köpare.

11.50 Ylva Sarby Westman från Kungsleden kom tillsammans med tre kollegor strax innan fastigheterna i Gävle skulle klubbas ”Vilket tryck, med så många bud. Kul att ni på Fastighetsvärlden följer auktionen. Vi kommer att återkomma fler dagar framöver men kommer  inte vara på plats alla dagar”, säger Ylva Sarby Westman till Fastighetsvärlden.

11.45 Lars Thagesson på Hemfosa: ”Det har rent generellt varit högre prisnivåer än vad vi förväntat oss. Det är många rika privatpersoner från orterna som är med och lägger bud. Men några fastigheter har fått låga bud och vi har till exempel köpt någon som vi från början inte tänkt köpa till följd av att övriga bud varit så låga, säger Thagesson om auktionen.

11.40 Sven-Erik Solberg på ENA om dagens auktion: ”Vi väldigt selektiva med att göra nya investeringar, men detta är en bra fastighet vid torget som passar bra för oss”, säger Solberg till Fastighetsvärlden och berättar att han håller på att trappa ner för att låta sönerna ta över. Han berättar även följande: ”Vi hade faktiskt tidigare, för 7-8 månader sedan, ett bud till Kefren på 57 miljoner, men det gick inte i land då” (nu blev det samma pris på auktionen)

11.35 Sist ut i dag är Näringen 15:6 i Gävle. Sålt till FastPartner där Sven-Olof Johansson ropade det högsta budet, 16 miljoner kronor, efter tuff budgivning med ett åkeribolag. Även Hemfosa liksom ett lokalt bolag var med tidigare i budgivningen.

11.15 Dagens näst sista kåk som ska auktioneras ut är Näringen 4:3 även den i Gävle. Värderingen ligger på 38 miljoner. Sven-Olof Johansson på Fastpartner inleder med 25 miljoner och Hemfosa hakar på med 25,5. Nu uppe på 30 miljoner från okänd, Sven-Olof bjuder 30,5 och Jens Engwall från Hemfosa ropar 31. Många bud med höjningar på mellan en halv och en miljon. Senaste budet är 35 miljoner och vi börjar alltså närma oss värderingen. Även denna såld till Hemfosa. Pris 41 miljoner kronor.

10.50 Dags för Norr 30:4, även den i Gävle och fastigheten är värderad till 45 miljoner. Hemfosa inleder med 30 miljoner, fyra budgivare deltar än så länge. Riksaktörerna Hemfosa och Fastpartner i salen hoppar av och det står nu mellan två lokala Gävleaktörer som båda är på plats i auktionslokalen. Hemfosa ger sig åter in i budgivningen efter en stunds tystnad. Mycket taktik här! 51 ropas från lokal köpare, Hemfosa kontrar med 51,2 varpå den lokala investeraren snabbt säger 52. Snart är vi 20 procent över värderingen… 53,5 ropar Lars Thagesson från Hemfosa. ”Första, andra…”. 54, 54,5, 55 och 55,5. Såld till ENA för 57 miljoner. Bolaget var med och bjöd hela tiden. ENA äger sedan tidigare tre fastigheter i Gävle och har även bestånd i Uppsala och Enköping.

10.45 Sveafastigheter, Kungsleden och FastPartner nu på plats i salen. Dagens auktionstempo är högre än vad många tänkt sig.

10.40 Nu dags för fyra fastigheter i Gävle och nu är det högre värderingar. Först ut från Gävle är stora Norr 12:5 på Norra Skeppargatan 11 i ett väldigt centralt läge. Värderad till 143 miljoner. Ett flertal bud och Hemfosa lägger det högsta på 127 miljoner.

10.30 Ytterligare fyra mindre fastigheter i Småland har sålts, se faktaspalten till höger.

10.00 I fokus nu är Klövern 1 i Emmaboda. Kanske något som kan intressera Rutger Arnhult som tidigare fått upp ögonen för bolaget Klövern och som privat har investerat tungt i fastigheter i Växjö. Arnhult är dock inte på plats så det lär bli en annan köpare. Såld till en privatperson för 1,5 miljoner kronor.

09.50 Tredje ut idag är fastigheten Möllarp 3:2 i Svalöv med en värdering på 15 miljoner kronor. Fyra budgivare ropar, men Hemfosa bjuder ”högst” med 2,5 miljoner efter att totalt elva bud inkommit. Alltså köpt med kraftig ”rabatt”.

09.35 Nu till Hässleholm där fastigheten Röinge 37:6 ska auktioneras ut. 22 bud mellan fyra investerare och den som ropade det högsta budet var Sven Jinert AB med 4,7 miljoner

09.20 Först ut är är Holje 6:191 i Olofström. Första budet på 1 miljoner kronor. Sen en hel ström av bud. Såld för 7,1 miljoner kronor till en lokal köpare. Det inkom hela 41 bud!

09.15 Endast ett 30-tal själar i salen, inklusive förrättare men exklusive väktarna som håller till i foajen. Uppgiften är bland annat att hålla eventuella tjuvar borta, kanske finns det någon investerare som tänkt betala handpenningen med kontanter. De fyra väktarna har ännu under veckan endast behövt ingripa en gång och det var i måndags, vilket framgår av direktrapporteringen då.

09.00 Auktionen inleds.

Fler Nyheter från förstasidan

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Känd aktieanalytiker till JLL

”Han är en topprankad analytiker som fått många fina utmärkelser”.

Tillbaka till förstasidan