Auktionen: Ons 5/10 – minut för minut

Under den tredje auktionsdagen auktioneras det ut tolv fastigheter som är värderade till totalt 270 miljoner. De åtta första summerar endast 33 miljoner och Fastighetsvärlden kommer inte att bevaka dessa utrop på plats, men uppdaterar allt efter att vi får information. De fyra sista, alla i Gävle, är av desto större intresse.

11.55 Ingen mer rapportering idag. Imorgon tar auktionen paus och på fredag är det dags igen – förstås med branschens nyhetsbyrå på plats. Tack för idag!

11.54 Köpeskillingen för dagens tolv Fastigheter summerar, enligt Fastighetsvärldens siffror, till 259,1 miljoner kronor. Det är 4 procent under värderingen. Fem såldes över värdering och sju under. Hemfosa, ENA och FastPartner var stora köpare.

11.50 Ylva Sarby Westman från Kungsleden kom tillsammans med tre kollegor strax innan fastigheterna i Gävle skulle klubbas ”Vilket tryck, med så många bud. Kul att ni på Fastighetsvärlden följer auktionen. Vi kommer att återkomma fler dagar framöver men kommer  inte vara på plats alla dagar”, säger Ylva Sarby Westman till Fastighetsvärlden.

11.45 Lars Thagesson på Hemfosa: ”Det har rent generellt varit högre prisnivåer än vad vi förväntat oss. Det är många rika privatpersoner från orterna som är med och lägger bud. Men några fastigheter har fått låga bud och vi har till exempel köpt någon som vi från början inte tänkt köpa till följd av att övriga bud varit så låga, säger Thagesson om auktionen.

11.40 Sven-Erik Solberg på ENA om dagens auktion: ”Vi väldigt selektiva med att göra nya investeringar, men detta är en bra fastighet vid torget som passar bra för oss”, säger Solberg till Fastighetsvärlden och berättar att han håller på att trappa ner för att låta sönerna ta över. Han berättar även följande: ”Vi hade faktiskt tidigare, för 7-8 månader sedan, ett bud till Kefren på 57 miljoner, men det gick inte i land då” (nu blev det samma pris på auktionen)

11.35 Sist ut i dag är Näringen 15:6 i Gävle. Sålt till FastPartner där Sven-Olof Johansson ropade det högsta budet, 16 miljoner kronor, efter tuff budgivning med ett åkeribolag. Även Hemfosa liksom ett lokalt bolag var med tidigare i budgivningen.

11.15 Dagens näst sista kåk som ska auktioneras ut är Näringen 4:3 även den i Gävle. Värderingen ligger på 38 miljoner. Sven-Olof Johansson på Fastpartner inleder med 25 miljoner och Hemfosa hakar på med 25,5. Nu uppe på 30 miljoner från okänd, Sven-Olof bjuder 30,5 och Jens Engwall från Hemfosa ropar 31. Många bud med höjningar på mellan en halv och en miljon. Senaste budet är 35 miljoner och vi börjar alltså närma oss värderingen. Även denna såld till Hemfosa. Pris 41 miljoner kronor.

10.50 Dags för Norr 30:4, även den i Gävle och fastigheten är värderad till 45 miljoner. Hemfosa inleder med 30 miljoner, fyra budgivare deltar än så länge. Riksaktörerna Hemfosa och Fastpartner i salen hoppar av och det står nu mellan två lokala Gävleaktörer som båda är på plats i auktionslokalen. Hemfosa ger sig åter in i budgivningen efter en stunds tystnad. Mycket taktik här! 51 ropas från lokal köpare, Hemfosa kontrar med 51,2 varpå den lokala investeraren snabbt säger 52. Snart är vi 20 procent över värderingen… 53,5 ropar Lars Thagesson från Hemfosa. ”Första, andra…”. 54, 54,5, 55 och 55,5. Såld till ENA för 57 miljoner. Bolaget var med och bjöd hela tiden. ENA äger sedan tidigare tre fastigheter i Gävle och har även bestånd i Uppsala och Enköping.

10.45 Sveafastigheter, Kungsleden och FastPartner nu på plats i salen. Dagens auktionstempo är högre än vad många tänkt sig.

10.40 Nu dags för fyra fastigheter i Gävle och nu är det högre värderingar. Först ut från Gävle är stora Norr 12:5 på Norra Skeppargatan 11 i ett väldigt centralt läge. Värderad till 143 miljoner. Ett flertal bud och Hemfosa lägger det högsta på 127 miljoner.

10.30 Ytterligare fyra mindre fastigheter i Småland har sålts, se faktaspalten till höger.

10.00 I fokus nu är Klövern 1 i Emmaboda. Kanske något som kan intressera Rutger Arnhult som tidigare fått upp ögonen för bolaget Klövern och som privat har investerat tungt i fastigheter i Växjö. Arnhult är dock inte på plats så det lär bli en annan köpare. Såld till en privatperson för 1,5 miljoner kronor.

09.50 Tredje ut idag är fastigheten Möllarp 3:2 i Svalöv med en värdering på 15 miljoner kronor. Fyra budgivare ropar, men Hemfosa bjuder ”högst” med 2,5 miljoner efter att totalt elva bud inkommit. Alltså köpt med kraftig ”rabatt”.

09.35 Nu till Hässleholm där fastigheten Röinge 37:6 ska auktioneras ut. 22 bud mellan fyra investerare och den som ropade det högsta budet var Sven Jinert AB med 4,7 miljoner

09.20 Först ut är är Holje 6:191 i Olofström. Första budet på 1 miljoner kronor. Sen en hel ström av bud. Såld för 7,1 miljoner kronor till en lokal köpare. Det inkom hela 41 bud!

09.15 Endast ett 30-tal själar i salen, inklusive förrättare men exklusive väktarna som håller till i foajen. Uppgiften är bland annat att hålla eventuella tjuvar borta, kanske finns det någon investerare som tänkt betala handpenningen med kontanter. De fyra väktarna har ännu under veckan endast behövt ingripa en gång och det var i måndags, vilket framgår av direktrapporteringen då.

09.00 Auktionen inleds.

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan