Auktionen: Ons 5/10 – minut för minut

Under den tredje auktionsdagen auktioneras det ut tolv fastigheter som är värderade till totalt 270 miljoner. De åtta första summerar endast 33 miljoner och Fastighetsvärlden kommer inte att bevaka dessa utrop på plats, men uppdaterar allt efter att vi får information. De fyra sista, alla i Gävle, är av desto större intresse.

11.55 Ingen mer rapportering idag. Imorgon tar auktionen paus och på fredag är det dags igen – förstås med branschens nyhetsbyrå på plats. Tack för idag!

11.54 Köpeskillingen för dagens tolv Fastigheter summerar, enligt Fastighetsvärldens siffror, till 259,1 miljoner kronor. Det är 4 procent under värderingen. Fem såldes över värdering och sju under. Hemfosa, ENA och FastPartner var stora köpare.

11.50 Ylva Sarby Westman från Kungsleden kom tillsammans med tre kollegor strax innan fastigheterna i Gävle skulle klubbas ”Vilket tryck, med så många bud. Kul att ni på Fastighetsvärlden följer auktionen. Vi kommer att återkomma fler dagar framöver men kommer  inte vara på plats alla dagar”, säger Ylva Sarby Westman till Fastighetsvärlden.

11.45 Lars Thagesson på Hemfosa: ”Det har rent generellt varit högre prisnivåer än vad vi förväntat oss. Det är många rika privatpersoner från orterna som är med och lägger bud. Men några fastigheter har fått låga bud och vi har till exempel köpt någon som vi från början inte tänkt köpa till följd av att övriga bud varit så låga, säger Thagesson om auktionen.

11.40 Sven-Erik Solberg på ENA om dagens auktion: ”Vi väldigt selektiva med att göra nya investeringar, men detta är en bra fastighet vid torget som passar bra för oss”, säger Solberg till Fastighetsvärlden och berättar att han håller på att trappa ner för att låta sönerna ta över. Han berättar även följande: ”Vi hade faktiskt tidigare, för 7-8 månader sedan, ett bud till Kefren på 57 miljoner, men det gick inte i land då” (nu blev det samma pris på auktionen)

11.35 Sist ut i dag är Näringen 15:6 i Gävle. Sålt till FastPartner där Sven-Olof Johansson ropade det högsta budet, 16 miljoner kronor, efter tuff budgivning med ett åkeribolag. Även Hemfosa liksom ett lokalt bolag var med tidigare i budgivningen.

11.15 Dagens näst sista kåk som ska auktioneras ut är Näringen 4:3 även den i Gävle. Värderingen ligger på 38 miljoner. Sven-Olof Johansson på Fastpartner inleder med 25 miljoner och Hemfosa hakar på med 25,5. Nu uppe på 30 miljoner från okänd, Sven-Olof bjuder 30,5 och Jens Engwall från Hemfosa ropar 31. Många bud med höjningar på mellan en halv och en miljon. Senaste budet är 35 miljoner och vi börjar alltså närma oss värderingen. Även denna såld till Hemfosa. Pris 41 miljoner kronor.

10.50 Dags för Norr 30:4, även den i Gävle och fastigheten är värderad till 45 miljoner. Hemfosa inleder med 30 miljoner, fyra budgivare deltar än så länge. Riksaktörerna Hemfosa och Fastpartner i salen hoppar av och det står nu mellan två lokala Gävleaktörer som båda är på plats i auktionslokalen. Hemfosa ger sig åter in i budgivningen efter en stunds tystnad. Mycket taktik här! 51 ropas från lokal köpare, Hemfosa kontrar med 51,2 varpå den lokala investeraren snabbt säger 52. Snart är vi 20 procent över värderingen… 53,5 ropar Lars Thagesson från Hemfosa. ”Första, andra…”. 54, 54,5, 55 och 55,5. Såld till ENA för 57 miljoner. Bolaget var med och bjöd hela tiden. ENA äger sedan tidigare tre fastigheter i Gävle och har även bestånd i Uppsala och Enköping.

10.45 Sveafastigheter, Kungsleden och FastPartner nu på plats i salen. Dagens auktionstempo är högre än vad många tänkt sig.

10.40 Nu dags för fyra fastigheter i Gävle och nu är det högre värderingar. Först ut från Gävle är stora Norr 12:5 på Norra Skeppargatan 11 i ett väldigt centralt läge. Värderad till 143 miljoner. Ett flertal bud och Hemfosa lägger det högsta på 127 miljoner.

10.30 Ytterligare fyra mindre fastigheter i Småland har sålts, se faktaspalten till höger.

10.00 I fokus nu är Klövern 1 i Emmaboda. Kanske något som kan intressera Rutger Arnhult som tidigare fått upp ögonen för bolaget Klövern och som privat har investerat tungt i fastigheter i Växjö. Arnhult är dock inte på plats så det lär bli en annan köpare. Såld till en privatperson för 1,5 miljoner kronor.

09.50 Tredje ut idag är fastigheten Möllarp 3:2 i Svalöv med en värdering på 15 miljoner kronor. Fyra budgivare ropar, men Hemfosa bjuder ”högst” med 2,5 miljoner efter att totalt elva bud inkommit. Alltså köpt med kraftig ”rabatt”.

09.35 Nu till Hässleholm där fastigheten Röinge 37:6 ska auktioneras ut. 22 bud mellan fyra investerare och den som ropade det högsta budet var Sven Jinert AB med 4,7 miljoner

09.20 Först ut är är Holje 6:191 i Olofström. Första budet på 1 miljoner kronor. Sen en hel ström av bud. Såld för 7,1 miljoner kronor till en lokal köpare. Det inkom hela 41 bud!

09.15 Endast ett 30-tal själar i salen, inklusive förrättare men exklusive väktarna som håller till i foajen. Uppgiften är bland annat att hålla eventuella tjuvar borta, kanske finns det någon investerare som tänkt betala handpenningen med kontanter. De fyra väktarna har ännu under veckan endast behövt ingripa en gång och det var i måndags, vilket framgår av direktrapporteringen då.

09.00 Auktionen inleds.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper för halv miljard av SBB nära S:t Eriksplan

Möjlig projektfastighet. ”Ser goda möjligheter till att utveckla den till en samhällsfastighet”.

Johan Franzén lämnar Catena – presenteras av konkurrenten

Hoppar av ledningstjänsten redan den 1 april för att inleda nytt chefsuppdrag.

Vill köpa loss klenoden – men har väntat på svar i tre år

Statens Fastighetsverk gör tummen upp till försäljningen. Men avgörande beslut har fastnat i Finansdepartementet – i över 3 år. ”Beslutsimpotens”.

Areim stänger fond om 7 mdr

Therese Rattik berättar vilka typer av fastigheter som finns på den nya fondens investeringsradar. FV berättar vad som ingår i de olika fonderna.

Nobbas av Castellum igen – Arnhult är ändå nöjd

”Han kan och fattar vad det handlar om. Det får inte vara för nära mig heller.”

Redo hyra ut 12.000 kvm direkt – inväntar inte påbyggnad

Går igång med uthyrningsarbetet av den nyinköpta fastigheten direkt. Motiverar för Fastighetsvärlden och berättar om önskad hyresnivå.

Explosioner mot Vonovias och HSB:s hus i Husby

En fastighet har fått stora skador, den andra mindre. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Köper fyra 08-närcentrum

Duo köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Han efterträder Skogestig

Klart med vem som blir ny chef för fastighetsinvesteringar vid Vasakronan. Kommenterar för FV.

Jätteaffär: SBB säljer för 11 mdr – en aktör köper för 8 mdr

SBB gör en rekordstor följdaffär efter köpet av Hemfosa. En aktör köper för 8 miljarder, en annan för 3 miljarder. Läs kommentarer från aktörerna.

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Tillbaka till förstasidan