Åtta konsultbolag i ramavtal med Stockholm

Det är nu klart vilka konsultbolag som får ramavtal med Stockholms stad för kommande transaktioner. Fastighetsvärlden kan berätta att en ”jätte” nobbas med en lite överraskande motivering.

Tio rådgivningsbolag ansökte om ramavtal med Stockholm stad som mäklare för kommersiella fastigheter de kommande två åren. Möjligheten finns till förlängning om ett år vid två tillfällen.

Fastighetsvärlden kan berätta att åtta av de sökande har fått ramavtalet: Catella, JLL, Brunswick, NewProperty, Nordier, Pangea, Skeppsholmen Fastighetsmäkleri och Svefa.

Cushman & Wakefield, som under de senaste åren tillhört landets ledande rådgivare vid transaktioner, nobbas med motiveringen: ”Anbudsgivaren uppfyller inte kravet på riskklass enligt UC. Anbudsgivaren har inte heller inkommit med någon förklaring som styrker den ekonomiska stabiliteten”.

Även Haga Fastighetsrådgivning AB (liknande Bjurfors Näringsliv) får nobben av Stockholm stad och motiveringen där är att bolaget inte uppfyller kravet på referensuppdrag. Ordförande i det bolaget är Tomas Solberg och i styrelsen finns även Jan Jedenborg, Carl-Henrik Ageman och Patrik Ageman.

Fastighetsvärlden kan notera att ett antal rådgivningsbolag inte sökt ramavtalet, till exempel Newsec, PWC, CBRE och Savills. De två förstnämnda har under det senaste decenniet gjort stora försäljningar åt Stockholm stad.

Agneta Jacobsson, head of Sweden and Nordics för Cushman & Wakefield, kommenterar Stockholms stads beslut och motiveringen ”ekonomisk stabilitet” – vilket helt tillbakavisas:

– Vi har överhuvudtaget ingenting att göra med de uppgifter som nu florerar, säger Agneta Jacobsson.

Hon fortsätter:

– Sanningen är att en globalt outsourcad financeverksamhet misslyckats med att upprätta en årsredovisning i tid. Det har helt oförskyllt ställt till problem för oss i samband med upphandlingen.

När upphandlingen lämnades in i somras hade detta problem inte uppkommit, varför det inte fanns någon möjlighet för bolaget att lämna några uppgifter om detta, uppger C&W. Rådgivningsbolaget uppger att man aldrig fått någon uppmaning att följa upp detta, varför bolaget inte kommit med denna tilläggsuppgift.

– Att detta skulle ha någonting med vår ekonomiska stabilitet att göra är helt enkelt felaktigt. Ibland finns det lokala nackdelar av att vara en del av ett stort globalt bolag. Det har vi nu fått uppleva. Det viktiga är att inte en falsk bild av vår framgångsrika verksamhet slår rot. Jag är angelägen om att vara väldigt tydlig i denna del: Vår verksamhet är ekonomiskt stabil, för att uttrycka det försiktigt, understryker Agneta Jacobsson i en kommentar som Cushman & Wakefield skickat till Fastighetsvärlden.

Vilka försäljningar som väntas är inte officiellt. Fastighetsvärlden har dock tidigare berättat om två fastigheter i innerstaden som Stockholm stad ska avyttra, bland annat en bakom Centralstationen och en vid Medborgarplatsen.

I en stor artikel i magasinet Fastighetsvärlden nr 9/2017 ägnades nio sidor år Stockholm stads fastighetsinnehav och vilka fastigheter som kan komma att säljas. Där uttalar sig även en representant från varje parti som är representerat i kommunfullmäktige om hur de ser på stadens fastighetsinnehav.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper vid Östermalmstorg i unik affär som kan trenda

Välkänd aktör köper precis vid Östermalmstorg i en något udda affär.

Tollemark blickar framåt

Oron inför MoS: ”Det kanske inte kommer någon…”

Balder når 20 procent i Entra

Rutger Arnhult: ”Nu ser det så klart ut som om Castellum måste höja budet på Entra”.

Lista: 19 största i CBD

FV listar de största kontorsuthyrningarna sedan 2010.

Bildextra: Byggstartar 16.000 kvm på spekulation

”Vi har ett antal diskussioner med potentiella hyresgäster”.

Storuthyrning om 7.600 kvm nära Stureplan

Tecknar nytt hyresavtal med 62 miljoner kronor i årshyra.

Öppnar för att sälja palatsbyggnad vid Odenplan

Uppsagt hyresavtal kan leda till att fastigheten avyttras.

Redo hyra ut 7.800 kvm på Vasagatan

Stort ombyggnadsarbete snart klart. Anrikt hus vid Centralstationen i Stockholm öppnas upp. Se flera illustrationer.

85 procent tomt hos Scandic

Förhandlat fram massor av miljoner i hyresreduktion.

Galjaden redo för nya förvärv efter miljardförsäljningen

Martin Hansson om framtiden och en orörlig fastighetsbransch.

Deppig prognos för kontorsbehov

Framtidsexpert ger sin syn. ”Fastighetsbolagen duckar”.

Uniqlo tecknar kontrakt för tredje svensk butik

Den japanska stora modekedjan tar ytterligare ett steg in på den svenska marknaden.

C&W och JLL bryter med Trump

Rådgivningsjättarna sätter ner foten.

Kryddigt köp för 768 miljoner

Förvärvar fastighet med 45.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan