Åtta konsultbolag i ramavtal med Stockholm

Det är nu klart vilka konsultbolag som får ramavtal med Stockholms stad för kommande transaktioner. Fastighetsvärlden kan berätta att en ”jätte” nobbas med en lite överraskande motivering.

Tio rådgivningsbolag ansökte om ramavtal med Stockholm stad som mäklare för kommersiella fastigheter de kommande två åren. Möjligheten finns till förlängning om ett år vid två tillfällen.

Fastighetsvärlden kan berätta att åtta av de sökande har fått ramavtalet: Catella, JLL, Brunswick, NewProperty, Nordier, Pangea, Skeppsholmen Fastighetsmäkleri och Svefa.

Cushman & Wakefield, som under de senaste åren tillhört landets ledande rådgivare vid transaktioner, nobbas med motiveringen: ”Anbudsgivaren uppfyller inte kravet på riskklass enligt UC. Anbudsgivaren har inte heller inkommit med någon förklaring som styrker den ekonomiska stabiliteten”.

Även Haga Fastighetsrådgivning AB (liknande Bjurfors Näringsliv) får nobben av Stockholm stad och motiveringen där är att bolaget inte uppfyller kravet på referensuppdrag. Ordförande i det bolaget är Tomas Solberg och i styrelsen finns även Jan Jedenborg, Carl-Henrik Ageman och Patrik Ageman.

Fastighetsvärlden kan notera att ett antal rådgivningsbolag inte sökt ramavtalet, till exempel Newsec, PWC, CBRE och Savills. De två förstnämnda har under det senaste decenniet gjort stora försäljningar åt Stockholm stad.

Agneta Jacobsson, head of Sweden and Nordics för Cushman & Wakefield, kommenterar Stockholms stads beslut och motiveringen ”ekonomisk stabilitet” – vilket helt tillbakavisas:

– Vi har överhuvudtaget ingenting att göra med de uppgifter som nu florerar, säger Agneta Jacobsson.

Hon fortsätter:

– Sanningen är att en globalt outsourcad financeverksamhet misslyckats med att upprätta en årsredovisning i tid. Det har helt oförskyllt ställt till problem för oss i samband med upphandlingen.

När upphandlingen lämnades in i somras hade detta problem inte uppkommit, varför det inte fanns någon möjlighet för bolaget att lämna några uppgifter om detta, uppger C&W. Rådgivningsbolaget uppger att man aldrig fått någon uppmaning att följa upp detta, varför bolaget inte kommit med denna tilläggsuppgift.

– Att detta skulle ha någonting med vår ekonomiska stabilitet att göra är helt enkelt felaktigt. Ibland finns det lokala nackdelar av att vara en del av ett stort globalt bolag. Det har vi nu fått uppleva. Det viktiga är att inte en falsk bild av vår framgångsrika verksamhet slår rot. Jag är angelägen om att vara väldigt tydlig i denna del: Vår verksamhet är ekonomiskt stabil, för att uttrycka det försiktigt, understryker Agneta Jacobsson i en kommentar som Cushman & Wakefield skickat till Fastighetsvärlden.

Vilka försäljningar som väntas är inte officiellt. Fastighetsvärlden har dock tidigare berättat om två fastigheter i innerstaden som Stockholm stad ska avyttra, bland annat en bakom Centralstationen och en vid Medborgarplatsen.

I en stor artikel i magasinet Fastighetsvärlden nr 9/2017 ägnades nio sidor år Stockholm stads fastighetsinnehav och vilka fastigheter som kan komma att säljas. Där uttalar sig även en representant från varje parti som är representerat i kommunfullmäktige om hur de ser på stadens fastighetsinnehav.

Fler Nyheter från förstasidan

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klart – han blir Årets rookie 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Förvärvar för 1,5 miljarder i Täby och Huddinge

Nytt bolag bildat. Känd aktör är största ägare bakom det nya.

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Tillbaka till förstasidan