Åtta konsultbolag i ramavtal med Stockholm

Det är nu klart vilka konsultbolag som får ramavtal med Stockholms stad för kommande transaktioner. Fastighetsvärlden kan berätta att en ”jätte” nobbas med en lite överraskande motivering.

Tio rådgivningsbolag ansökte om ramavtal med Stockholm stad som mäklare för kommersiella fastigheter de kommande två åren. Möjligheten finns till förlängning om ett år vid två tillfällen.

Fastighetsvärlden kan berätta att åtta av de sökande har fått ramavtalet: Catella, JLL, Brunswick, NewProperty, Nordier, Pangea, Skeppsholmen Fastighetsmäkleri och Svefa.

Cushman & Wakefield, som under de senaste åren tillhört landets ledande rådgivare vid transaktioner, nobbas med motiveringen: ”Anbudsgivaren uppfyller inte kravet på riskklass enligt UC. Anbudsgivaren har inte heller inkommit med någon förklaring som styrker den ekonomiska stabiliteten”.

Även Haga Fastighetsrådgivning AB (liknande Bjurfors Näringsliv) får nobben av Stockholm stad och motiveringen där är att bolaget inte uppfyller kravet på referensuppdrag. Ordförande i det bolaget är Tomas Solberg och i styrelsen finns även Jan Jedenborg, Carl-Henrik Ageman och Patrik Ageman.

Fastighetsvärlden kan notera att ett antal rådgivningsbolag inte sökt ramavtalet, till exempel Newsec, PWC, CBRE och Savills. De två förstnämnda har under det senaste decenniet gjort stora försäljningar åt Stockholm stad.

Agneta Jacobsson, head of Sweden and Nordics för Cushman & Wakefield, kommenterar Stockholms stads beslut och motiveringen ”ekonomisk stabilitet” – vilket helt tillbakavisas:

– Vi har överhuvudtaget ingenting att göra med de uppgifter som nu florerar, säger Agneta Jacobsson.

Hon fortsätter:

– Sanningen är att en globalt outsourcad financeverksamhet misslyckats med att upprätta en årsredovisning i tid. Det har helt oförskyllt ställt till problem för oss i samband med upphandlingen.

När upphandlingen lämnades in i somras hade detta problem inte uppkommit, varför det inte fanns någon möjlighet för bolaget att lämna några uppgifter om detta, uppger C&W. Rådgivningsbolaget uppger att man aldrig fått någon uppmaning att följa upp detta, varför bolaget inte kommit med denna tilläggsuppgift.

– Att detta skulle ha någonting med vår ekonomiska stabilitet att göra är helt enkelt felaktigt. Ibland finns det lokala nackdelar av att vara en del av ett stort globalt bolag. Det har vi nu fått uppleva. Det viktiga är att inte en falsk bild av vår framgångsrika verksamhet slår rot. Jag är angelägen om att vara väldigt tydlig i denna del: Vår verksamhet är ekonomiskt stabil, för att uttrycka det försiktigt, understryker Agneta Jacobsson i en kommentar som Cushman & Wakefield skickat till Fastighetsvärlden.

Vilka försäljningar som väntas är inte officiellt. Fastighetsvärlden har dock tidigare berättat om två fastigheter i innerstaden som Stockholm stad ska avyttra, bland annat en bakom Centralstationen och en vid Medborgarplatsen.

I en stor artikel i magasinet Fastighetsvärlden nr 9/2017 ägnades nio sidor år Stockholm stads fastighetsinnehav och vilka fastigheter som kan komma att säljas. Där uttalar sig även en representant från varje parti som är representerat i kommunfullmäktige om hur de ser på stadens fastighetsinnehav.

Fler Nyheter från förstasidan

”Oj, oj, det kommer bli hela havet stormar”

Fem experter ger sin syn på bostadsmarknaden.

Dick Harrison: ”Kommer upp i Joakim von Anka-pengar”

Professorn presenterade historiens bästa och sämsta investeringar under FV:s seminarium.

”Ränteutgifterna dubbleras till nästa årsskifte”

Chefsekonomen ser dock ett stort ljus mitt i allt mörker.

Trio redo investera 10-tals miljarder

Megasatsningens första del börjar utvecklas.

Hemsö i tänkt storsatsning med fotbollsförbundet

Nils Styf: ”Vi ser mycket fram emot denna satsning på svensk fotboll”.

Convendum hyr 4.100 kvm

Skandia Fastigheter gör en stor uthyrning för coworking.

Ingka och Ikea satsar på egen coworking

Pilotprojekt i Kungens Kurva. Läs om bolagets satsning.

Realplay

Börsen överreagerar – en tillfällig puckel

Den underliggande marknaden pallar och nu finns det fynd att göra

Johan Bergmans nya uppdrag

Tidigare varit 15 år inom Niam.

Optimism kring mångmiljardaffär

Projektportfölj med nästan tusen bostäder i attraktiva 08-lägen.

Förlängt 12.000 kvm inom tull

Stora kontrakt i centrala Stockholm. Två välkända varumärken har valt att stanna kvar.

Oscar gör miljardköp – till 6,2 procent

161.000 kvm lokaler ingår i det senaste förvärvet. Säkrat finansiering till en årlig ränta om 3,5 procent.

Skandia lyfter med 12.000 kvm kontor i Arenastaden

Startar projekt på spekulation.

Grönt ljus för Nordrs megaplan om 74.000 kvm vid Solnavägen

Mark- och miljööverdomstolen nobbar prövning.

Tillbaka till förstasidan