Visionsbild över Atrium Ljungbergs Östra Hagastaden till höger i bild.

Atrium Ljungberg utvecklar 24.500 kvm kontor i Hagastaden

I östra Hagastaden planerar Atrium Ljungberg för en märkesbyggnad. FV kan nu presentera visionsbilder över det böljande kontorshuset som bolaget planerar att börja bygga 2024.

Enligt planförslaget för Östra Hagastaden så inrymmer fastigheten i kvarter 15 cirka 24.500 kvadratmeter lokaler. Det handlar om området som är porten till centrala Stockholm från E4/Uppsalavägen.

– Att tillsammans med Stockholms stad få vara med och utveckla ett område som överbygger och suddar ut den mur som järnväg och motorväg tidigare utgjorde mellan Hagastaden, Solna och Brunnsviken är ett idealiskt projekt för oss. Här skapar vi och flera andra aktörer förutsättningar för en härlig, trygg och hållbar stadsdel som kommer leva en stor del av dygnet och veckan. säger Mikael Wilhelmsson, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg till FV.

Hur rankar ni det här projektet bland era andra i Stockholm? 

– Vi rangordnar ogärna våra projekt men Östra Hagastaden är ett fantastiskt spännande utvecklingsområde och starkt prioriterat både i förvaltning och projektarbete. Atrium Ljungberg har pågående projekt värderade till drygt 6 miljarder kronor med möjliga projekt värderade till totalt 36 miljarder kronor. Vi har en stark finansiell ställning och organisation inom både affärsutveckling och projektledning. Det gör att vi ser fram emot att starta upp nya projekt i Östra Hagastaden.

Huvuddelen planeras bli kontor där AL tillsammans med arkitekten 3XN tagit fram en böljande utformning som möjliggör 40 procent mer fönsteryta jämfört med en traditionellt utformad byggnad. Och med utsikten över Brunnsviken och Hagaparken är planen att alla får fönsterplats. Vidare planeras två torgbildningar ut mot vattnet med lokaler för restaurang, kafé och service. En ramp längs fasaden gör att promenad- och cykelväg från Karolinska till Brunnsviken och Norrtull förkortas markant.

Enligt Mikael Wilhelmsson finns ännu inga specifikationer på vilka typer av hyresgäster man söker till Östra Hagastaden.

– Vi håller det öppet än så länge men ser goda möjligheter för storbolaget som vill sitta i en signaturbyggnad som stärker deras identitet och varumärke. Huset är i det här skedet möjligt att anpassa för företag från 10 personer upp till 2.000, säger han.

Hagastaden är ett stort stadsutvecklingsprojekt där mängder av bolag har projekt sida vid sida. Atrium Ljungberg bygger sedan tidigare Life City i Hagastaden – ett nytt centrum för affärsutveckling och service kopplat till vård och forskning. Fastigheten som är placerad ovanpå tunnelmynningen till E4:an blir entré och skyltfönster för Hagastadens life science-kluster. Fasaden är uppbyggd och inflyttning sker från Q4 2021.

Bolaget har ytterligare tre markanvisningar för cirka 300 bostäder och 14.000 kvadratmeter kontor och hotell i Hagastaden, där två av markanvisningarna ligger inom befintlig detaljplan.

Sen tidigare äger och förvaltar man tre fastigheter på Hälsingegatan om totalt 64.000 kvadratmeter.

– Vi ser Hagastaden som en självklar plats och ett högintressant område för oss att bidra till stadsutvecklingen. Atrium Ljungberg har en aktiv del i samarbetet Hagastaden Fastighetsägare där merparten av fastighetsägarna i Hagastaden finns representerade. Här driver vi frågor om Norra Stationsgatans utveckling men även Östra Hagastadens nya detaljplan tillsammans med Stockholm Stad. Den gemensamma visionen är att utveckla en levande vetenskapsstad som lockar de mest kompetenta människorna och de mest framgångsrika företagen, säger Mikael Wilhelmsson.

Interiör visionsbild. BIld: 3XN
Östra Hagastaden. Atrium Ljungbergs planerade infart ligger längs den nya sträckningen för Uppsalavägens infart till Norrtull och centrala Stockholm. Till vänster syns Haga Forum, Hagaparken, Brunnsviken och Wenner-Gren Center. Bild: White arkitekter/Stockholms stad.
Kontorshuset ska få åtta våningar och får utsikt över Brunnsviken.
Flygbild över östra Hagastaden där AL:s projekt syns något till höger. Bild: White arkitekter/Stockholms stad.
Exteriör visionsbild. Den östra fasaden sett från söder. Till höger syns Stallmästaregården. Totalt planerar Atrium Ljungberg för 24.500 kvm lokaler, främst kontor. Bild: 3XN.
Projektet sett från den sydligaste delen av Hagaparken, mellan Haga Forum och Stallmästaregården. Bild: 3XN.

Fler Nyheter från förstasidan

JM tillträder byggrätt för nytt HK – för 190 miljoner

FV avslöjade planerna för fem år sedan. Nu är det dags för byggstart.

Vill sälja portfölj med nio fastigheter

Läs om säljaren och vilka fastigheter som berörs.

”Kontor kommer att behövas mer än någonsin”

Fabeges Stefan Dahlbo om framtiden.

Buden på Gasklockan – vilka har råd med projektet?

Budtiden har gått ut. FV berättar om vad som händer de kommande månaderna.

CA tvingas göra halt vid Gasverkstomten

Vd Johan Damne berättar för FV vad som hänt.

Vill sälja och lämna – kanske går skapa byggrätter

Ytterligare en större affär mitt på Kungsholmen kan vänta.

Mannheimer Swartling flyttar till NCC:s nya

Hyr de tre översta våningarna i spektakulärt projekt.

Fiaskot: Inte ett enda bud på miljardcentrum

Fastighetsvärlden berättar varför den tänkta storaffären faller. Har fått kalla handen från investerarna. Säljaren förlänger tidsfristen med hela ett år.

Tidigare folkhemsjätten planerar fler nedläggningar

Tiden har sprungit i kapp kedjan som överlevt sig själv – krympt med 75 procent sedan storhetstiden.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Idag platserna 23–25

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Långläsning: Så överlevde Wallenstam krisen

I den nyutgivna boken ”Mot alla odds” berättar Hans Wallenstam om en av de mest dramatiska perioderna i Sveriges moderna historia – 90-talskrisen. FV bjuder på ett smakprov ur boken, där läsaren kastas in mitt i stormens öga.

McDonalds stänger ytterligare tre centrala

Har stängt 22 restauranger i stadskärnor på fem år. Det visar Fastighetsvärldens kartläggning.

Max-ar expansionen

McDonalds konkurrent berättar för FV om framtidsplanerna. Läs vad kedjan söker.

Film: Så blir nya satsningen i Hagastaden

”Internationell känsla”. Inkluderar: coworking, restaurang och takbar.

Tillbaka till förstasidan