Visionsbild över Atrium Ljungbergs Östra Hagastaden till höger i bild.

Atrium Ljungberg utvecklar 24.500 kvm kontor i Hagastaden

I östra Hagastaden planerar Atrium Ljungberg för en märkesbyggnad. FV kan nu presentera visionsbilder över det böljande kontorshuset som bolaget planerar att börja bygga 2024.

Enligt planförslaget för Östra Hagastaden så inrymmer fastigheten i kvarter 15 cirka 24.500 kvadratmeter lokaler. Det handlar om området som är porten till centrala Stockholm från E4/Uppsalavägen.

– Att tillsammans med Stockholms stad få vara med och utveckla ett område som överbygger och suddar ut den mur som järnväg och motorväg tidigare utgjorde mellan Hagastaden, Solna och Brunnsviken är ett idealiskt projekt för oss. Här skapar vi och flera andra aktörer förutsättningar för en härlig, trygg och hållbar stadsdel som kommer leva en stor del av dygnet och veckan. säger Mikael Wilhelmsson, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg till FV.

Hur rankar ni det här projektet bland era andra i Stockholm? 

– Vi rangordnar ogärna våra projekt men Östra Hagastaden är ett fantastiskt spännande utvecklingsområde och starkt prioriterat både i förvaltning och projektarbete. Atrium Ljungberg har pågående projekt värderade till drygt 6 miljarder kronor med möjliga projekt värderade till totalt 36 miljarder kronor. Vi har en stark finansiell ställning och organisation inom både affärsutveckling och projektledning. Det gör att vi ser fram emot att starta upp nya projekt i Östra Hagastaden.

Huvuddelen planeras bli kontor där AL tillsammans med arkitekten 3XN tagit fram en böljande utformning som möjliggör 40 procent mer fönsteryta jämfört med en traditionellt utformad byggnad. Och med utsikten över Brunnsviken och Hagaparken är planen att alla får fönsterplats. Vidare planeras två torgbildningar ut mot vattnet med lokaler för restaurang, kafé och service. En ramp längs fasaden gör att promenad- och cykelväg från Karolinska till Brunnsviken och Norrtull förkortas markant.

Enligt Mikael Wilhelmsson finns ännu inga specifikationer på vilka typer av hyresgäster man söker till Östra Hagastaden.

– Vi håller det öppet än så länge men ser goda möjligheter för storbolaget som vill sitta i en signaturbyggnad som stärker deras identitet och varumärke. Huset är i det här skedet möjligt att anpassa för företag från 10 personer upp till 2.000, säger han.

Hagastaden är ett stort stadsutvecklingsprojekt där mängder av bolag har projekt sida vid sida. Atrium Ljungberg bygger sedan tidigare Life City i Hagastaden – ett nytt centrum för affärsutveckling och service kopplat till vård och forskning. Fastigheten som är placerad ovanpå tunnelmynningen till E4:an blir entré och skyltfönster för Hagastadens life science-kluster. Fasaden är uppbyggd och inflyttning sker från Q4 2021.

Bolaget har ytterligare tre markanvisningar för cirka 300 bostäder och 14.000 kvadratmeter kontor och hotell i Hagastaden, där två av markanvisningarna ligger inom befintlig detaljplan.

Sen tidigare äger och förvaltar man tre fastigheter på Hälsingegatan om totalt 64.000 kvadratmeter.

– Vi ser Hagastaden som en självklar plats och ett högintressant område för oss att bidra till stadsutvecklingen. Atrium Ljungberg har en aktiv del i samarbetet Hagastaden Fastighetsägare där merparten av fastighetsägarna i Hagastaden finns representerade. Här driver vi frågor om Norra Stationsgatans utveckling men även Östra Hagastadens nya detaljplan tillsammans med Stockholm Stad. Den gemensamma visionen är att utveckla en levande vetenskapsstad som lockar de mest kompetenta människorna och de mest framgångsrika företagen, säger Mikael Wilhelmsson.

Interiör visionsbild. BIld: 3XN
Östra Hagastaden. Atrium Ljungbergs planerade infart ligger längs den nya sträckningen för Uppsalavägens infart till Norrtull och centrala Stockholm. Till vänster syns Haga Forum, Hagaparken, Brunnsviken och Wenner-Gren Center. Bild: White arkitekter/Stockholms stad.
Kontorshuset ska få åtta våningar och får utsikt över Brunnsviken.
Flygbild över östra Hagastaden där AL:s projekt syns något till höger. Bild: White arkitekter/Stockholms stad.
Exteriör visionsbild. Den östra fasaden sett från söder. Till höger syns Stallmästaregården. Totalt planerar Atrium Ljungberg för 24.500 kvm lokaler, främst kontor. Bild: 3XN.
Projektet sett från den sydligaste delen av Hagaparken, mellan Haga Forum och Stallmästaregården. Bild: 3XN.

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan