Atrium Ljungberg digitaliserar med Zynka i Göteborg

Atrium Ljungberg har givit Zynka Group i uppdrag att digitalisera förvaltningsunderlaget för Atrium Ljungbergs fastighetsbestånd i Göteborg.

Digitaliseringsprojektet tog sin början sommaren 2020 då Atrium Ljungberg behövde hjälp att ta fram nya, korrekta ritningsunderlag för en lokal i samband med en omfattande hyresgästanpassning. Efter en sondering av marknaden föll valet på bolaget Zynka Group som genom sin plattform Digital Buildings levererade en helhetslösning vilken fångade Atrium Ljungbergs intresse.

-För oss inom Atrium Ljungberg är det viktigt att arbeta innovativt. Genom att digitalisera även befintliga fastigheter och skapa kompletta och exakta 3D-modeller av dem öppnar det nya möjligheter att vara proaktiva och göra kostnadsbesparingar främst inom drift och underhåll och även kunna göra energibesparingar samt effektivisera kommande projekt i fastigheterna och underlätta kommunikationen med våra underleverantörer, säger Jennie Kenani, fastighetshcef på Atrium Ljungberg i Göteborg.

-Vi är mycket glada åt vårt samarbete med Atrium Ljungberg. Och det är roligt att se att det pilotprojekt vi startade förra sommaren utvecklas vidare. Vi hoppas få möjlighet att i en ännu större skala och genom att digitalisera Atrium Ljungbergs fastighetsbestånd – generera ännu fler och nya mervärden som den digitala tvillingen kan möjliggöra, säger Martin Tomasson, på Zynka Group.

-Inledningsvis har våra funderingar kring den digitala plattformen främst rört sig runt hur vi framöver ska kunna använda underlaget ännu effektivare och skapa ytterligare kostnadsbesparingar längre fram, säger Jennie Kenani.

Hittills har Atrium Ljungberg låtit Zynka 360-fotografera samt laserskanna samtliga ytor i Göteborg, utom Ericssonhuset (Lindholmen 30:1). Arbetet tog 1,5 vecka i anspråk, all skanning har genomförts under kontorstid i samråd med hyresgästerna och utan att störa verksamheten.

Atrium Ljungberg har under de senaste åren utökat sitt bestånd i Götaverksområdet på Lindholmen och satsar de kommande åren på att växa ytterligare i Göteborg. Eftersom Atrium Ljungberg långsiktigt äger och förvaltar sina fastighetsbestånd i egen regi så finns ett stort intresse i förvaltningen att vara nytänkande kring hur de bäst tar hand om och effektiviserar fastighetsbeståndet, både gällande energi, hållbarhet och rent ekonomiskt. Digitaliseringsprojektet av fastigheterna i Götaverksområdet har genomförts som ett pilotprojekt och utvärderas nu för att se om satsningen ska tas vidare i andra delar av koncernen.

Fastighetsvärlden storsatsar på proptech. I mitten av oktober gav vi ut specialmagasinet FV Innovation - läs det gratis här. Den 28 oktober arrangerar vi det högintressanta seminariet Proptech & Digitalisering. Läs program och anmäl dig här.

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan