En byggnad från 80-talet fick nytt liv när Areim valde att kombinera det befintliga med det moderna. Hela vägen från entré till stengolv och armaturer är återbruket med.
T31
Plats: Stockholms Hamnkvarter.
Fastighetsägare: Areim.
Arkitekt: Elinder Sten.
Vad har återanvänts: Huvudentré och trapphus. Tegelfasaden har tvättats. Toalettstolar, speglar och armaturer har återbrukats. Stengolv från ett annat projekt har återanvänts
(Texten publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 5/2024)
I Stockholms Hamnkvarter har Areim valt att modernisera en byggnad från 1980 på Tegeluddsvägen 31 med hjälp av modern teknik. Där har man öppnat upp den gamla entrén med en ny träfasad, och den gamla aprikosfärgade plåten mellan fönstren har bytts ut.
– Det är en 80-talsbyggnad som har det slags karaktär som man kan ge nytt liv åt med små och smarta medel. Vi glasade upp huvudentrén för att ge en mer modern touch, och bakom den fanns ett gammalt trapphus som var väldigt instängd. Där rev vi ner betongväggarna och frilade trapphuset. Det är ett bra exempel på återbruk av den befintliga miljön där man tar fram de bevarade detaljerna. Det blir både finare, billigare och miljövänligare än att bygga ett helt nytt trapphus på annan plats, säger Johannes Sennerö, asset manager på Areim.
Utöver entrén har man också valt att tvätta den gamla tegelfasaden och på så vis lyfta fram originalfärgerna. Även i själva fastigheten har Areim arbetat aktivt med återbruk.
– På ett av planen byggde vi ett visningskontor för hyresgästerna för att kunna visa upp vad vi vill, och i anslutning till det byggde vi ett återbruksrum från rivningarna på det våningsplanet. Det var allt från speglar och armaturer, till toalettstolar. När vi har potentiella hyresgäster som är intresserade så tar vi med dem till det rummet för att visa möjligheterna med återbruk och inspirera till smarta val, säger Johannes Sennerö.
T31 har den senaste tiden fått flera nya hyresgäster och i augusti flyttade gymmet NPC in. De ville ha ungefär 400 kvm stenplattor, och entrepenören hittade då 400 kvm sten i ett annat projekt som de inte behövde. Även 500–600 kvm linoleumgolv har återanvänts och där har man sparat 37 ton koldioxid.
Tre tips från Johannes Sennerö
- Utforma flexibla planlösningar för att minska resursanvändning och underlätta återbruk genom flera hyresgästcykler.
- Uppmuntra hyresgäster till återbruk genom att göra möjligheterna tillgängliga och visa på goda exempel.
- Samordna. Dra nytta av återbruk mellan olika projekt och fastigheter.
Det här första delen av fem i ett tema om återbruk. Läs även del två, tre, fyra och fem här.
