Aspelin Ramm köper vakant i Torslanda av Assa Abloy

Aspelin Ramm Fastigheter har förvärvat en tomträtt i Torslanda i Göteborg om 38.000 kvadratmeter mark och 14.000 kvadratmeter lokalyta anpassad för logistik eller tillverkning. Säjer gör Assa Abloy Entrance Systems.

– Torslanda är en väldigt attraktiv och expansiv stadsdel i Göteborg där vi med det nya köpet tydligt befäster vår närvaro i området. Sedan tidigare äger vi bland annat även grannfastigheten vilket innebär att den sammanlagda utvecklingsbara ytan är 56.000 kvadratmeter, säger Lennart Karlsson, vd Aspelin Ramm Fastigheter.

Fastigheten ligger strategiskt belägen alldeles intill Torslandavägen och i närheten av Volvo Cars personbilstillverkning i Torslanda. Lokalerna står idag tomma, då den tidigare tillverkningen av garageportar har flyttat utomlands.

– Det innebär att vi kan vara väldigt flexibla i vårt utvecklingsarbete, där industri- eller logistikverksamhet kan vara en fortsatt inriktning. En annan kan vara att skapa en modern och levande miljö med en blandning av bostäder och verksamheter. Våra översiktliga studier visar att det skulle kunna rymmas mellan 700 och 1.000 nya lägenheter i området. Men vad det till sist blir avgörs av Göteborgs Stads önskemål om vad området ska användas till, säger Lennart Karlsson.

Aspelin Ramm Fastigheter har länge arbetat med att utveckla befintliga fastigheter och ge dessa ett helt nytt innehåll och en ny funktion.

– Ett exempel är Pedagogen Park i Mölndal där en nedlagd skola blivit en helt ny stadsdel med verksamheter, skolor, 600 bostäder, handel och lokal service. Ett annat exempel är köpcentrumet 421 i Högsbo där vi utvecklade en äldre industribyggnad till ett modernt volymhandelscentrum om 30 000 kvadratmeter. Lugnetrondellen i Varberg är ett liknade exempel där en tidigare industrifastighet fick nytt liv med 24 000 kvadratmeter handel.

Enligt Lennart Karlsson handlar Aspelin Ramm Fastigheters utvecklingsmodell om att tidigt kunna identifiera framtida behov och en fastighets eller ett områdes utvecklingspotential i förhållande till dessa behov.

– Clarion Hotell Stockholm Skanstull var en trafikplats innan vi utvecklade ett förstklassigt hotell med 532 rum. I Sävedalen utanför Göteborg förvandlades Vallhamra torg från ett nedgånget förortstorg till en modern förstad med 250 bostäder, handel och lokal service.

Aspelin Ramm Fastigheter har även utvecklat bostäder på Hisingen tidigare. I projekten Studio 57 och Studio 58 i området Eriksberg, byggdes 100 bostäder ovanpå ett befintligt parkeringshus med hjälp av en tredimensionell fastighetsbildning.

– Innovativ fastighetsutveckling handlar för oss om att utgå från varje fastighets unika förutsättningar och möjligheter. Genom att ta tillvara dessa möjligheter skapar vi nya, hållbara och levande miljöer där människor kan trivas och må bra, säger Lennart Karlsson.

Werks Advokatbyrå har varit Aspelin Ramms juridiska rådgivare vid försäljningen och Relier Real Estate Advisor har företrätt säljaren.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Niams nya kontor i värtan – med publik takbar

Totalt omfattar kontorskvarteret 32.000 kvadratmeter.

Nytt flytande utomhusbad vid Gamla stan

Vill kopiera succén som finns i centrala Helsingfors. Se karta.

90.000 lägenheter i utsatta områden

FV har kartlagt fastighetsägarna på platserna där det skjuts, sprängs och förvaltas.

Avyttrar hyresrätter för 267 miljoner i väst

JV säljer till lokalt bolag.

Transaktionschef lämnar rådgivningsbolag

Har arbetat på bolaget i elva år. Rollen blir vakant tills vidare.

Säljer handel för 140 mkr

Hyresvärde på över nio miljoner. Mitt i stan.

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Newsec vässar digitala erbjudandet över hela Norden

Gör stor organisationsförändring och utser ny vd för Newsec Property Asset Management Sweden

Revisorn om Oscar P: Osäker om överlevnad

Oscar Properties har, efter kraftig försening, nu publicerat sin årsredovisning. Ingemar Rindstig och kollegorna på EY skriver en 4 sidor lång revisionsberättelse.

SBB närmar sig 5 mdr i försäljningar – gör ny affär

Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Här vill Stockholms stad överdäcka

Fyra platser pekas ut.

Utvecklar för 1,85 miljarder kronor i Danderyd

Förstärker Danderyds sjukhus med ny byggnad med helikopterplatta.

Kl 23.00: Oscar presenterar siffrorna för Q1

Läs om hur få bostäder som sålts och om hur kraftigt personalstyrkan bantats. OP berättar även att man snabbt vill sälja en fastighet.

Tillbaka till förstasidan