Virus i Cannes bekräftat – arrangör ändå optimistisk

Reed Midem, arrangören av Mipim, vill för FV inte kommentera de svenska, brittiska och tyska avhoppen – utan understryker istället att 90 procent av utställarna är kvar.
Budskapet upprepas envist och tydligt: Mässan blir av.
Det senaste beskedet kom två timmar efter att en kvinna i Cannes bekräftats smittad – den första på rivieran

Det var borgmästaren i Nice, Christian Estrosi, som under fredagsmorgonen berättade att en person i Cannes bekräftats smittad. Det handlar om en kvinna som testats positivt för Covid-19. Lokal media berättar att det är en 23-årig kvinna som studerar mode och att hon smittats vid en resa till Milano. Kvinnan vårdas nu på sjukhus i Nice. Hon uppges må relativt väl. Det är det hittills enda bekräftade fallen från regionen Provence.

Under hela veckan har Reed Midem dagligen upprepat sitt budskap: Fastighetsmässan i Cannes kommer att äga rum enligt plan 10–13 mars.

Under tiden har Fastighetsvärlden kunnat berätta om ett större antal avhopp, från såväl brittiska, tyska, nederländska, amerikanska som svenska bolag (läs mer i länkarna bredvid).

I måndags, efter att coronautbrottet i norra Italien blivit känt, gick arrangören ut och berättade att man skärper satsningen på hygieninformation under mässan. Senare under veckan har arrangören tryckt hårt på att man samarbetar med såväl lokal som nationell expertis och även WHO.

Under fredagen, vid lunchtid (två timmar efter att Cannes första Coronafall blivit officiellt), meddelade Reed Midem att 90 procent av utställarna är kvar. Arrangören påminde även om att det inte finns något reseförbud i Frankrike och att Cannes och regionen inte är något riskområde. Arrangören konstaterar även att det kommer finnas extra vårdkapacitet och sjukdomsrådgivning, om det skulle behövas, vilket man utgår från att det inte behövs.

Arrangören konstaterar även att alla huvudtalare kommer att dyka upp. På talarlistan finns bland annat Applegrundaren Steve Wozniak och Frankrikes förre president, Nicolas Sarkozy, som är invigningstalare på Mipim.

När det gäller möjligheter att få tillbaka utställnings- och deltagaravgifter svarar Mipim presschef att man inte vill diskutera kontraktssituationen.

Fastighetsvärlden summerar här nedan hur ett antal andra event i Europa ställts in:

I närbelägna Nice meddelade man under onsdagen att man ställer in lördagens karnevalsfestival på grund av oron för coronaviruset. Avståndet till den italienska gränsen är mindre än en timme.

Under torsdagen meddelades att LVMH:s modeevent i Paris den 5 mars ställs in.

Under fredagen kom beskedet att årets bilmässa i schweiziska Genève ställs in på grund av den pågående coronavirussmittan. Arrangören där uppger att de inte kommer att kompensera utställarna, då inställandet räknas som force majeure. Under fredagen meddelades att Schweiz förbundsråd förbjuder tillställningar med fler än 1.000 personer. Bilmässan skulle ägt rum 5–15 mars.

Även klockmässan Watches & Wonders i Genève i Schweiz 25-29 april har ställts in. Det meddelade arrangören under torsdagsmorgonen.

Även BaselWorld i Basel i Schweiz har ställts in. Det är en av världens största mässor för smycken och exklusiva klockor. Mässan skulle ägt rum 30 april–5 maj. Nu är den framflyttad till slutet januari 2021.

I landet har även Engadin Skimarathon, som skulle ägt rum 8 mars, ställts in. 14.000 var anmälda.

Under fredagen meddelades det att International Hotel Investment Forum i Berlin, som skulle ägt rum 2–4 mars, ställs in på grund av coronavirusets spridning. Några timmar tidigare hade arrangören meddelat att besökare från ett antal regioner i Kina, Sydkorea, Iran och Italien inte skulle ges möjlighet att besöka sammankomsten.

I måndags meddelade Frankfurtmässan att årets upplaga av elteknikmässan Light + Building stäls in, där var motiveringen att många besökare är från Kina. Tanken är att den mässan istället ska äga rum under hösten.

Den tolfte februari stod det klart att mobilmässan i Barcelona, även kallad MobileWorld Congress, ställs in. Då hade ett flertal ledande bolag ställt in sin medverkan. Mässan skulle ägt rum 24–27 februari. Även den mässan väntades locka massor av deltagare från ostasien. Den mässan arrangerades i Cannes under tio år, till och med 2005. Då ansågs lokalerna i Cannes vara för små och undermåliga.

I Italien har möbelmässan Salone del Mobile i Milano, som skulle ägt rum 21–26 april, flyttats fram till juni.

Filmmässan, Festival de Cannes, i Cannes äger rum 12-23 maj. För staden Cannes är mässverksamheten väldigt viktigt. Under nästan hela året, speciellt under våren, arrangeras större mässor.

Per den 28 februari hade det bekräftats 57 smittade i Frankrike, varav två avlidit (en kines och en fransman). 11 har smittade har åter friskförklarats. Fallen är relativt spridda runt om i Frankrike.

Vid samma datum hade det i Italien registrerats 888 smittade, varav 21 döda. Merparten av de smittade finns i Lombardiet och i övriga norra Italien.

Hör gärna av er till red@fastighetsvarlden.se om ert bolags beslut kring Mipim!

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Tillbaka till förstasidan