"Det är oklart hur, om och när de (ACC) kan starta upp sin verksamhet", säger Svante Linder, CFO i Länsförsäkringar Bergslagen, till FV. Foto: Wikimedia/acc.se

Aros Congress Center nära ge upp: ”Förhandlar om framtiden”

Aros Congress Center, ACC, har lagt ned verksamheten i Västerås på grund av den tuffa pandemisituationen. Personalen är uppsagd. Bolaget hyr lokaler i Länsförsäkringar Bergslagens kongressklenod som totalt mäter över 20.000 kvm. FV erfar att aktörerna nu förhandlar om framtiden.

Annons
Aros Congress Center
Centret innefattar tre byggnader, däribland kongressdelen och Västerås konserthus – där ACC har servat konsertkvällarna med restaurangdelen. Den totala uthyrningsbara lokalytan är 22.500 kvadratmeter. Den första fastigheten stod klart inför Västerås 1000-årsjubileum 1990 och är på 9.000 kvadratmeter.
Källa: Wikipeida

Visa faktaruta

Enligt Vestmanlands Läns Tidning, VLT, monterar bolaget Aros Congress Center ned verksamheten i lokalerna i Västerås. Ingen kongressverksamhet har pågått sedan pandemiutbrottet.

Den 12:e januari varslades samtliga 20 anställda av ACC – dagen efter verkställdes uppsägningarna.

Det är Länsförsäkringar Bergslagen som äger fastigheten, Njord 8, med entré från Munkgatan.

Totalt innehåller fastigheten 22.500 uthyrbara kvm. Ytan delas mellan flera hyresgäster – absolut störst är dock ACC och kommunala Konserthusets verksamheter.

– Det är ingen hemlighet att de (ACC) har stora utmaningar i pandemin och det är oklart hur, om och när de kan starta upp sin verksamhet, säger Svante Linder, CFO i Länsförsäkringar Bergslagen, till FV.

– I samband med detta har vi som fastighetsägare förstås försökt stötta, exempelvis i form av hyresrabatt, och vi har diskussioner och förhandlingar om deras framtid. Dessa förhandlingar pågår och det är inte klart att de flyttar ut ur vår fastighet.

FV erfar att ACC har som förhoppning att lägga bolaget i malpåse för att kunna växla upp igen när situationen vänder. Ett antal bokningar finns flera år framåt i tiden med stora kongresser. Frågan är hur stort tålamod Länsförsäkringar Bergslagen har.

Västerås Stads näringslivsdirektör Eva Lilja säger till FV att det kan bli tufft att hitta en ersättare om ACC flyttar ut.

– Det blir jättetufft. Att få in en annan aktör i dessa tider kan vi glömma. Jag tror det kommer att bli väldigt svårt. ACC har hållit ut länge och till slut gjorde man bedömningen att det inte gick längre. Hela marknaden har försvunnit och det man ställt om till, digitala möten, har inte alls kompenserat bortfallet. Jag tror att både LF och ACC gärna ser att verksamheten blir kvar.

Det är, enligt Eva Lilja, inte aktuellt för Västerås Stad att ta över verksamheten:
– Nej, det är inte aktuellt vad jag vet. Det överväger man inte, säger hon till VLT.

Några planer på ekonomiskt bidrag till ACC finns heller inte då det är ”svårt med direktstöd till privata aktörer”, som Lilja säger.

I kongress-och konferensanläggningen, som är specialbyggd för möten i alla format, finns 40 olika lokaler för konferenser, kongresser och andra mötesevenemang. Bland annat en kongresshall med läktare som tar över 1.000 personer.

Bakom ACC står bolaget Aros Congress Center Holding AB som omsatte 1,3 miljarder kronor 2019. Tobias Hultberg är vd för bolaget. Samme Hultberg är även vd för Plaza Hotell i Västerås.

Länsförsäkringar Berslagen förvärvade fastigheten 2006 av de lokala profilerna Anki Bengtsson och Kennets Synnersten. Köpeskillingen var då drygt 200 miljoner kronor. Fastighetsvärdet ligger i dag på 235 miljoner.

Fastigheten är en av tre som LF-bolaget har kvar i sitt bestånd.

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan