Arnhults dolda ägande i spanska jätten Merlin

Rutger Arnhults M2 har gjort en investering i den spanska jätten Merlin Properties.
– Spanien är en intressant turn-a-round-marknad, säger Arnhult till Fastighetsvärlden.

Rutger Arnhult är en av giganterna på den nordiska fastighetsmarknaden och driver även en handfull projekt mitt på Manhattan i New York.

Lite mer okänt är att hans maktbolag M2 Asset Management (M2) är en mindre delägare i det fastighetsbolaget Merlin Properties som är en av de största aktörerna i Spanien och Portugal. Bolaget äger fastigheter för 130 miljarder kronor på den iberiska halvön.

Rutger Arnhult, styrelseordförande M2, berättar för Fastighetsvärlden om investeringen:

– Det är ett bra och intressant bolag. Att följa med i vissa internationella bolag och marknader genom investera utanför våra nordiska marknader tycker jag tillför kunskaper och insikter. Jag har personligen det betydligt svårare att engagera mig om vi själva inte har ”skin in the game”. Merlin med fastigheter i Spanien och Portugal började vi investera i för ungefär ett år sedan. Framförallt Spanien tycker vi i dagsläget är en ganska intressant turn-a-round-marknad utöver vår egna nordiska.

Flera av fastigheterna tillhör områdets mest kända. Landmärket Torre Castellana 259 i Madrid ingår i beståndet och det är Spaniens tredje högsta byggnad. I portföljen finns även ikoniska Diagonal 211 (Torre Glòries) som är Barcelonas tredje högsta byggnad. Det största köpcentret är Marineda som innehåller 176.000 kvm och ligger i A Coruña och är landets näst största köpcentrum.

Merlin är börsnoterat på spanska IBEX-35. Bolaget inriktar sig på förvaltning av kontors-, handels- och logistikfastigheter. Av Merlin Properties bestånd är 1.192.000 kvm kontor (varav 80 procent finns i Madrid), 462.000 kvm shoppingcenter och 1.220.000 kvm logistik

Fastighetsvärldens saknar kännedom om hur stor M2:s ägarandel i Merlin Properties är. Största ägare är Banco Santander med 25 procent följt av den tidigare kasinokungen Manuel Lao Hernández (6%) och därefter Vanguard och norska oljefonden.

Rutger Arhults maktbolag M2 Asset Management (M2) är i Sverige delägare i Corem (som nyligen tagit över Klövern), Castellum (som lagt bud på Kungsleden) och Sagax. M2 äger även 60 procent i Wästbygg.

M2 har även ett stort direkt ägande i fastigheter under varumärket M2 Gruppen. M2s fastighetsbestånd finns framförallt i Stockholm, Gävle, Jönköping och Växjö. Vid halvårsskiftet bestod M2:s fastighetsbestånd av 68 fastigheter, huvudsakligen bostäder och handels- och kontorsfastigheter, med ett marknadsvärde på 6.951 miljoner kronor.

Rutger Arnhult kommenterar även var han ser mest potential, och det är I New York där nästan alla fastighetssegment fått en rejäl smäll under pandemin.

– Den för tillfället största turn-a-rounden tror jag dock vi under 2022 kommer få uppleva på Manhattan. Där börjar det verkligen åter bubbla på bostadsmarknaden nu vilket vi sedan kommer att få se sig spridas till kontorsmarknaden. Även lilla Austin framstår som en intressant fastighetsmarknader att investera i nu.

Under senaste tiden har M2 gjort större investeringar i Aros Bostad, KlaraBo, och Vernum Fastigheter. Sedan tidigare även i Odd Molly.

M2 Asset Management har i det dolda under årens lopp även varit investerade Oslobaserade Entra, Londonbaserade Helical och Helsingforsbaserade Technopolis.
– När vi väljer att investera så innebär det också att vi besöker dessa bolag vilket såklart är både roligt och lärorikt, säger Arnhult till Fastighetsvärlden.

Utanför fastighetssektorn har bolaget, enligt M2:s senaste delårsrapport, investeringar i  Footway, Devyser och RhoVac, nätapoteket MEDS, Bactiguard  Billogram, Instabox, Northmill Bank och Modelio Capital.

Läs mer om de investeringar som trion Rutger Arnhult, Erik Selin och Rutger Arnhult gjort i magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2021.

Höghuset Torre Glòries ingår i Merlin Properties portfölj. Det är Barcelonas tredje högsta byggnad och är en av stadens landmärken vid sidan av Sagrada Família. Höghuset är Barcelonas tredje högsta med 142 meter fördelade över 34 våningar.
Höghuset Torre Castellana 259 i Madrid är Spaniens tredje högsta byggnad. Den är 236 meter hög (Turning Torso är 190 meter) och innehåller 21.400 kvm konor och hotell. PwC har sitt huvudkontor här. Foto: Merlin Properties.
Köpcentret Marineda City i A Coruña är Spaniens näst största med 176.000 kvm, varav Merlin äger drygt 100.000 kvm. Foto: Merlin Properties.

Fler Nyheter från förstasidan

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Hyr ut hela 6.000 kvm kontorslokaler

Bygger om tidigare handelslokaler till moderna kontorsytor.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Tillbaka till förstasidan