Rutger Arnhult och Henrik Saxborn.

Arnhult: ”Svårt att förstå den industriella logiken”

Castellums största ägare Rutger Arnhult är mycket kritisk till att bolaget sålt ytterligare 53 fastigheter för nästan 5 miljarder till Blackstone, det skriver nyhetsbyrån Direkt

Efter Castellums miljardförsäljning till Blackstone i veckan kom kritik från storägaren Rutger Arnhult.

– Jag har väldigt svårt att förstå den industriella logiken bakom försäljningen. Det är inte på något vis så att Castellum har behov av att frigöra kapital nu när man lagt försöket att förvärva Entra bakom sig. Därav finns det ingen logisk finansiell förklaring, säger Rutger Arnhult till Nyhetsbyrån Direkt.

Kritiken kan ses i ljuset av att Rutger Arnhult är starkt ifrågasatt för att ta över som styrelseordförande i Castellum.

Majoriteten av de fastigheter som omfattas av den nya affären är logistikfastigheter, något Rutger Arnhult tar fasta på i sin kritik:

– Det är mycket hård konkurrens om fastigheter inom logistik, så att enkelt ersätta denna stora volym med en ny som avkastar detsamma är snudd på omöjligt. Man kan addera nya egna projekt som ger något högre avkastning, men detta tar lång tid. Det är såklart också så att nya projekt är något Castellum kan och bör göra alldeles oavsett, säger han till nyhetsbyrån Direkt och tillägger att Castellum inte har någon brist på kapital.

Castellums vd Henrik Saxborn bekräftade under onsdagen för Direkt att han har noterat att Arnhult vädrat sina åsikter. Saxborn försvarade affären och motiven bakom.

– Genom denna affär fortsätter Castellum sin strategiska portföljförflyttning via försäljning av ett färdigutvecklat bestånd för att kunna växa på de främsta tillväxtpositionerna och utveckla det mest moderna och flexibla logistik/lager-erbjudandet i Norden, citerades han i Castellums pressmeddelande om Blackstone-affären.

Rutger Arnhult menar att Castellum skulle ha behållit de kundrelationer inom logistik som avslutas i och med affären, och parallellt utveckla nya och moderna logistikfastigheter, skriver nyhetsbyrån Direkt. Då hade, enligt Rutger Arnhult, bolagets balansräkning utnyttjats mer effektivt:

– Tyvärr blir effekterna av denna affär att tillväxten framöver blir något sämre och att vinstutvecklingen per aktie kommer ta lite stryk.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB stoppar projekt – sätter underleverantör i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Tillbaka till förstasidan