Thomas Cassel och Anna Stenströmer.

Arlandastad investerar 54 mkr i hållbara energisystem

Arlandastad Group ser förnybara energikällor och energilagring som två viktiga komponenter i framtidens hållbara energisystem. I ett första steg investerar bolaget 54 miljoner kronor i solceller och batterier för produktion, lagring och frekvenshandel i arlandastad. Bolaget kan genom frekvenshandel avlasta energisystemet för området.

Annons

Med två av Sveriges största utvecklingsprojekt i portföljen har Arlandastad Group en unik position att bygga en energiinfrastruktur som säkrar energiförsörjningen för både befintligt som kommande fastighetsinnehav.

– En snabb omställning av energisystemet är helt avgörande för en hållbar utveckling. Som utmanare tar vi egna vägar för att hitta lösningar där vi baserat på ambitioner inom hållbarhetsområdet minskar vår klimatpåverkan samtidigt som vi i stort bidrar till utvecklingen av ett hållbart energisystem, säger Anna Stenströmer HR- och hållbarhetschef, Arlandastad Group Stenströmer.

– Vinsterna är många. Resultatet kan därför mätas i olika valutor, kronor och mängden koldioxid (CO2) men även kund- och medarbetarnöjdhet finns med i vinstbegreppen, fortsätter Anna Stenströmer.

Den stora sammanhängande marken som bolaget äger och utvecklar ger unika fördelar att över tid bygga upp en elnätsamverkan för fastighetsinnehavet.

– I ett nästa steg ser vi möjlighet att skapa ett sammanhängande nätverk för bolagets totala fastighetsportfölj. Inte bara för försörjning av separata fastigheter men också för elnätsamverkan mellan fastigheterna. Kan vi dessutom över tid erbjuda våra hyresgäster och samarbetspartners energilösningar ser vi det som ett välkommet bidrag till omställningen och en lönsam service för oss och våra kunder, säger Thomas Cassel affärsutvecklare, Arlandastad Group.

Först ut testas två fastigheter med en kombination av solceller och energilagring. Att komplettera de förnybara energikällorna med energilagring gör att bolaget kan fördela om energin över dygnet och överskott från solelproduktionen kan nyttjas när solen gått ner. Batterierna bidrar även till att skapa en effektreserv. Kombinationen av förnybara energikällor och energilagring skapar möjligheter för fler fastigheter i området att i ett nästa steg kopplas samman och bilda en egen elnätsamverkan.

Mötes- och evenemangsarenan Scandinavian XPO som hyr lokaler i en av fastigheterna blir först ut med att testa energilösningen.

– Våra kunder efterfrågar hållbara och säkra event. Möjligheten med att leverera egenproducerad el till evenemangen ser vi som en stor fördel för oss och våra kunder både vad gäller lönsamhet och resiliens, säger Anna Bauer vd, Scandinavian XPO.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan