Thomas Cassel och Anna Stenströmer.

Arlandastad investerar 54 mkr i hållbara energisystem

Arlandastad Group ser förnybara energikällor och energilagring som två viktiga komponenter i framtidens hållbara energisystem. I ett första steg investerar bolaget 54 miljoner kronor i solceller och batterier för produktion, lagring och frekvenshandel i arlandastad. Bolaget kan genom frekvenshandel avlasta energisystemet för området.

Annons

Projektet:

Reducera energibehov: Energieffektiviseringar och driftoptimeringar möjliggör minskat energibehov. Arbete sker tillsammans med tredje part.

Producera genom solceller: Genom installationer av flera tusen solceller på våra tak skapar vi en betydande andel egenproducerad elkraft som minskar behovet av köpt elkraft med målet minst 50 procent.

Lagra energi: Installation av batterier som energilager till solceller lagrar den el som överstiger det egna behovet och hjälper även till vid effekttoppar när behovet är som störst. Överkapaciteten använder vi för att hjälpa andra fastigheter som har behov av stöd i det lokala systemet eller elnätet i det större regionala systemet.

Dela el i elnätsgemenskap: Genom att koppla ihop närliggande fastigheter på våra markområden med varandra kan vi gemensamt utnyttja den elproduktion vi skapar. Regelverket för energigemenskaper är relativt nytt och alla förutsättningar finns inte plats.

Källa: Arlandastad Group

Visa faktaruta

Med två av Sveriges största utvecklingsprojekt i portföljen har Arlandastad Group en unik position att bygga en energiinfrastruktur som säkrar energiförsörjningen för både befintligt som kommande fastighetsinnehav.

– En snabb omställning av energisystemet är helt avgörande för en hållbar utveckling. Som utmanare tar vi egna vägar för att hitta lösningar där vi baserat på ambitioner inom hållbarhetsområdet minskar vår klimatpåverkan samtidigt som vi i stort bidrar till utvecklingen av ett hållbart energisystem, säger Anna Stenströmer HR- och hållbarhetschef, Arlandastad Group Stenströmer.

– Vinsterna är många. Resultatet kan därför mätas i olika valutor, kronor och mängden koldioxid (CO2) men även kund- och medarbetarnöjdhet finns med i vinstbegreppen, fortsätter Anna Stenströmer.

Den stora sammanhängande marken som bolaget äger och utvecklar ger unika fördelar att över tid bygga upp en elnätsamverkan för fastighetsinnehavet.

– I ett nästa steg ser vi möjlighet att skapa ett sammanhängande nätverk för bolagets totala fastighetsportfölj. Inte bara för försörjning av separata fastigheter men också för elnätsamverkan mellan fastigheterna. Kan vi dessutom över tid erbjuda våra hyresgäster och samarbetspartners energilösningar ser vi det som ett välkommet bidrag till omställningen och en lönsam service för oss och våra kunder, säger Thomas Cassel affärsutvecklare, Arlandastad Group.

Först ut testas två fastigheter med en kombination av solceller och energilagring. Att komplettera de förnybara energikällorna med energilagring gör att bolaget kan fördela om energin över dygnet och överskott från solelproduktionen kan nyttjas när solen gått ner. Batterierna bidrar även till att skapa en effektreserv. Kombinationen av förnybara energikällor och energilagring skapar möjligheter för fler fastigheter i området att i ett nästa steg kopplas samman och bilda en egen elnätsamverkan.

Mötes- och evenemangsarenan Scandinavian XPO som hyr lokaler i en av fastigheterna blir först ut med att testa energilösningen.

– Våra kunder efterfrågar hållbara och säkra event. Möjligheten med att leverera egenproducerad el till evenemangen ser vi som en stor fördel för oss och våra kunder både vad gäller lönsamhet och resiliens, säger Anna Bauer vd, Scandinavian XPO.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Långläsning från FV

Helgläsning: 24 sidor FV-dokument – stora Kraschen

Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie! Gratis läsning.

Oklarheter i Parkgates konkurs: Såld lyxvilla i fokus

Oscar Engelbert kallas till domstol. Transaktioner kan ha varit brottsliga.

Så vill Skanska gå vidare med 08-planen

Planer har tidigare funnits för hotell. Nu tänker bolaget i annan riktning.

Proptech-bolag i konkurs

Vikande efterfrågan från befintliga kunder. Har funnits i sju år.

Läge för änglalik affär i Gamla stan

Få områden i Stockholm har fått sin status höjd så snabbt på kort tid.

Ramsbury hyr ut 5.500 kvm – succé för stort projekt

Nybyggt projekt fullt uthyrt. Hög hyresnivå.

Diös i affärer med Peritas för 327 mkr

Totalt ingår fyra fastigheter i transaktionerna. Andra större förvärvet på kort tid.

Titania Rågsved. Bjurbäcken 11.

Svårt sälja i 08-område – ändrar till hyresrätt

220 bostäder i förort till Stockholm.

NP3 förvärvar för 216 miljoner

Köper totalt fyra fastigheter.

Köper del av Skanskas stora 08-plan

Ska bygga 300 bostäder i tidigare mässområde.

Hemsö hyr ut 6.000 kvm

Tecknar hyresavtal om totalt 18.000 kvm.

Ökar med 5.900 kvm kontor hos Castellum

Hyresavtalet har ett årligt hyresvärde om cirka 27 mkr.

Vill sälja mitt i Stockholm – efter fyra år

Det har varit god fart på transaktionsmarknaden inom tullarna i Stockholm. Nu väntas snart ytterligare en affär. Denna gång i CBD.

Johan Almquist, A house.

”Svårt att överleva i mitten”

A house’s vd tror att framtiden för coworking är att nischa sig. Och ser inte för otroligt att fastighetsägarna dominerar branschen i framtiden.

Tillbaka till förstasidan