Montage: Fastighetsvärlden.

Apple bryter HK-kontrakt med Skanska – värt 6,7 mdr

Fastighetsvärlden avslöjar – Huvudkontor om 260.000 kvm. Skanska avbokar byggnadskontrakt i USA värt cirka 6,7 miljarder kronor. Skanska och dess JV partner har efter förhandlingar inte kommit överens med kunden om förutsättningarna för det fortsatta arbetet. Kunden har valt att säga upp avtalet. Skanska USA Building kommer därmed att avboka totalt cirka 800 miljoner miljoner dollar, cirka 6,7 miljarder kronor, i andra kvartalet 2015.

Enligt källor till Fastighetsvärlden rör det sig om Apples nya planerade huvudkontor. Det rör sig om ett av Skanskas största byggkontrakt någonsin. Skanska har ingen kommentar till Fastighetsvärldens uppgifter.

Skanska har tidigare aldrig kommenterat att man haft uppdraget åt Apple. För ett år sedan kunde Fastighetsvärlden, med stöd av offentliga handlingar i Cupertino i Kalifornien, berätta att Skanska var inblandat.

Apples totalkostnad i projektet har bedömts till 4–5 miljarder dollar, alltså cirka 35–40 miljarder kronor.

Projektet har handlat om att bygga Apples nya huvudkontor i nordöstra Cupertino i Kalifornien. Orten ligger i Silicon Valley, alltså söder om San Francisco, och där finns bolagets huvudkontor redan idag.

Fastighetsvärlden tog vid det tillfället del av ett 30-tal bilder som visade byggnadens utseende, cirkelformad och kan uppfattas som en rymdfarkost.

Ytan för det nya huvudkontoret  är planerad cirka 260.000 kvm lokaler, vilket är ungefär två tredjedelar av ytan för Pentagon som länge lyfts fram som världens största byggnad.

Skanska USA är ett ledande företag inom byggande och projektutveckling i USA. Skanska USA utgörs av fyra affärsenheter: Skanska USA Building specialiserat inom husbyggnad för företag; Skanska USA Civil inriktat på infrastrukturbyggande; Skanska Infrastructure Development North America som utvecklar projekt inom offentlig-privat-samverkan samt Skanska USA Commercial Development som utvecklar kommersiella fastigheter i utvalda städer. Skanska USA är baserat i New York och har totalt cirka 9.600 medarbetare. 2014 uppgick intäkterna i USA till cirka 43,5 miljarder kronor.

Fastighetsvärlden Idag 2015-06-05

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan