Thomas Erséus säljer och Kerstin Hessius förvärvar när Tredje AP-fonden köper Kungsledens andel i Hemsö.
Thomas Erséus säljer och Kerstin Hessius förvärvar när Tredje AP-fonden köper Kungsledens andel i Hemsö.

Årets största: AP3 köper ut Kungsleden ur Hemsö

2012 års största affärer klar – Stor vinst för Kungsleden. Tredje AP-fonden har tecknat avtal med Kungsleden om att förvärva resterande 50 procent av aktierna i Hemsö, precis som Fastighetsvärlden gett indikationer om tidigare. Därmed blir Hemsö till 100 procent ägt av Tredje AP-fonden. Hemsö hade i september ett fastighetsvärde om 22 miljarder kronor.

Genom försäljning av ett bestånd värt 1.600 miljoner kronor och en uppjustering bedömer Fastighetsvärlden fastighetsvärdet i transaktionen till 10.4 miljarder kronor.

Hemsös verksamhet startades inom ramen för Kungsleden vilka köpte det första beståndet av publika fastigheter 2001. 2009 samlades Kungsledens publika bestånd i ett eget bolag, Hemsö Fastighets AB, och Tredje AP-fonden gick in som 50 procentig ägare. I och med det avtal som tecknades köper Tredje AP-fonden resterande 50 procent av Hemsö och blir ensam ägare.

– Det här är en affär där alla är vinnare. Hemsö får de bästa förutsättningarna att ytterligare utvecklas med en långsiktig och finansiellt stark ägare. AP3 ökar exponeringen mot ett välskött fastighetsbolag med långa hyresavtal vilket ger en bra diversifiering i vår portfölj. I egenskap av pensionsfond med ett långsiktigt åtagande passar denna investering väl in i vår totala portfölj, säger Kerstin Hessius, VD vid Tredje AP-fonden.

I samband med affären renodlar Hemsö sitt fastighetsbestånd genom att Kungsleden tecknar ett avtal om att köpa 15 fastigheter till en total köpeskilling om cirka 1.600 mkr. Direktavkastningen på köpet är 7,0 procent. Samtliga fastigheter har ett betydande inslag av kontorsverksamhet. Det totala hyresvärdet uppgår till 165 Mkr och den totala uthyrningsbara ytan till cirka 147.000 kvm. Fastigheterna ligger i Mellansverige och på Gotland. De ger ett stabilt kassaflöde med långa avtal och stabila motparter. Återstående kontraktslängd uppgår till åtta år. De två största fastigheterna är fastigheten Karlslund 5:2 i Fyrvallaområdet i Östersund om 56.200 kvm kontorslokaler och Visborg 1:15 i Visby om 17.900 kvm samt skolfastigheten om Osdal 3:2 om 18.500 kvm i Borås. Även två stora vårdfastigheten i Norrköping tas över av Kungsleden och de innehåller 26.200 kvm respektive 17.700 kvm.

Affären är villkorad av godkännande från Konkurrensverket och beräknas kunna slutföras under det första kvartalet 2013.

Försäljningen av aktieinnehavet i Hemsö gör att Kungsleden höjer sin prognos från tidigare kommunicerat 300 miljoner. Ny prognos för helåret 2012 uppgår till 1.800 miljoner kronor.

– Jag är mycket nöjd över att vi nu sålt vår andel i Hemsö och gjort en bra affär. Uppbyggnaden och utvecklingen av samhällsfastigheter har varit gynnsam för Kungsleden och jag är glad över de värden som skapats för aktieägarna. Tredje AP-fonden är en bra och stark ägare till det här beståndet. Kungsleden kommer fortsätta att utvecklas enligt vår nya strategi och jag ser goda möjligheter i dagens marknad, säger Kungsledens VD Thomas Erséus i en kommentar.

Pangea Property Partners och Mannheimer Swartling Advokatbyrå har varit rådgivare i affären. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Catella varit rådgivare till AP3.

Kungsledens aktiekurs stack från 34 till 37,70 kronor som högst i samband med affären för att några timmar efter plana ut runt 37 kronor, alltså en uppgång med nära 9 procent.

Hemsö äger, förvaltar och utvecklar fastigheter för samhällsservice inom fastighetskategorierna äldreboende, skola, vård och rättsväsende.  Ägare numera är alltså endast Tredje AP-fonden. Fastighetsbeståendet hade per 30 september 2012 ett bokfört värde om cirka 22 mdkr.

Fastighetsvärlden Idag 2012-12-14

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Drar tillbaka säljplan för del av landmärke i Stockholm

12.000 kvm nyutvecklade lokaler. Ligger i det hetaste utvecklingsområdet i Stockholm.

Japanska Muji öppnar sin största butik i Europa i city

Butiken i centrala Stockholm kommer bli kedjans största i Europa.

Wihlborgs säljer landmärke

Avyttrar för 720 miljoner kronor.

Historiskt kontorsbygge för Kungsleden när Eden startas

Genomfört två uthyrningar i det allt hetare området. Se flera bilder.

Topprankade rådgivare startar eget

Två av de mest välkända rådgivarna. Berättar om planerna för Fastighetsvärlden.

Klart vem som flyttar in i Probitas projekt posthuset

Snabbväxande bolag lägger beslag på nyrenoverade kontorslokaler vid Odenplan.

Han blir ny vd vid Castellum i Stockholm

Klart med vem som ersätter sparkade Anders Nilsson. Blir ansvarig för bestånd som nästan är värt 30 miljarder kronor.

Bildextra: Fabege planerar för hela 400.000 kvm kontor

Klaus Hansen Vikström om bolagets planerade jättesatsning i Flemingsberg. Motsvarar mer än 35 Hötorgsskrapor.

Skola kan rädda Oscars förfallna lyxiga projektplan

Miljardprojektet på Lilla Essingen skjuts allt mer på framtiden. Nu kan det bli en annan verksamhet.

Japanska storköparen nobbar grannfastigheten

En av de största styckeaffärerna i Sverige på länge väntas.

Hyr ut vid Sergels torg

Hyr lokalerna högst upp. Tar över efter en advokatfirma.

Tillbaka till förstasidan