Thomas Erséus säljer och Kerstin Hessius förvärvar när Tredje AP-fonden köper Kungsledens andel i Hemsö.
Thomas Erséus säljer och Kerstin Hessius förvärvar när Tredje AP-fonden köper Kungsledens andel i Hemsö.

Årets största: AP3 köper ut Kungsleden ur Hemsö

2012 års största affärer klar – Stor vinst för Kungsleden. Tredje AP-fonden har tecknat avtal med Kungsleden om att förvärva resterande 50 procent av aktierna i Hemsö, precis som Fastighetsvärlden gett indikationer om tidigare. Därmed blir Hemsö till 100 procent ägt av Tredje AP-fonden. Hemsö hade i september ett fastighetsvärde om 22 miljarder kronor.

Genom försäljning av ett bestånd värt 1.600 miljoner kronor och en uppjustering bedömer Fastighetsvärlden fastighetsvärdet i transaktionen till 10.4 miljarder kronor.

Hemsös verksamhet startades inom ramen för Kungsleden vilka köpte det första beståndet av publika fastigheter 2001. 2009 samlades Kungsledens publika bestånd i ett eget bolag, Hemsö Fastighets AB, och Tredje AP-fonden gick in som 50 procentig ägare. I och med det avtal som tecknades köper Tredje AP-fonden resterande 50 procent av Hemsö och blir ensam ägare.

– Det här är en affär där alla är vinnare. Hemsö får de bästa förutsättningarna att ytterligare utvecklas med en långsiktig och finansiellt stark ägare. AP3 ökar exponeringen mot ett välskött fastighetsbolag med långa hyresavtal vilket ger en bra diversifiering i vår portfölj. I egenskap av pensionsfond med ett långsiktigt åtagande passar denna investering väl in i vår totala portfölj, säger Kerstin Hessius, VD vid Tredje AP-fonden.

I samband med affären renodlar Hemsö sitt fastighetsbestånd genom att Kungsleden tecknar ett avtal om att köpa 15 fastigheter till en total köpeskilling om cirka 1.600 mkr. Direktavkastningen på köpet är 7,0 procent. Samtliga fastigheter har ett betydande inslag av kontorsverksamhet. Det totala hyresvärdet uppgår till 165 Mkr och den totala uthyrningsbara ytan till cirka 147.000 kvm. Fastigheterna ligger i Mellansverige och på Gotland. De ger ett stabilt kassaflöde med långa avtal och stabila motparter. Återstående kontraktslängd uppgår till åtta år. De två största fastigheterna är fastigheten Karlslund 5:2 i Fyrvallaområdet i Östersund om 56.200 kvm kontorslokaler och Visborg 1:15 i Visby om 17.900 kvm samt skolfastigheten om Osdal 3:2 om 18.500 kvm i Borås. Även två stora vårdfastigheten i Norrköping tas över av Kungsleden och de innehåller 26.200 kvm respektive 17.700 kvm.

Affären är villkorad av godkännande från Konkurrensverket och beräknas kunna slutföras under det första kvartalet 2013.

Försäljningen av aktieinnehavet i Hemsö gör att Kungsleden höjer sin prognos från tidigare kommunicerat 300 miljoner. Ny prognos för helåret 2012 uppgår till 1.800 miljoner kronor.

– Jag är mycket nöjd över att vi nu sålt vår andel i Hemsö och gjort en bra affär. Uppbyggnaden och utvecklingen av samhällsfastigheter har varit gynnsam för Kungsleden och jag är glad över de värden som skapats för aktieägarna. Tredje AP-fonden är en bra och stark ägare till det här beståndet. Kungsleden kommer fortsätta att utvecklas enligt vår nya strategi och jag ser goda möjligheter i dagens marknad, säger Kungsledens VD Thomas Erséus i en kommentar.

Pangea Property Partners och Mannheimer Swartling Advokatbyrå har varit rådgivare i affären. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Catella varit rådgivare till AP3.

Kungsledens aktiekurs stack från 34 till 37,70 kronor som högst i samband med affären för att några timmar efter plana ut runt 37 kronor, alltså en uppgång med nära 9 procent.

Hemsö äger, förvaltar och utvecklar fastigheter för samhällsservice inom fastighetskategorierna äldreboende, skola, vård och rättsväsende.  Ägare numera är alltså endast Tredje AP-fonden. Fastighetsbeståendet hade per 30 september 2012 ett bokfört värde om cirka 22 mdkr.

Fastighetsvärlden Idag 2012-12-14

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Svensk bolag säljer för 500 mkr vid lyxiga Florida Keys

”Vi har blivit en väl ansedd fastighetsaktör i Florida”.

Ska hitta privat ägare vid stor kommunal försäljning

29.000 kvm i attraktivt läge i haussad ort.

Succé för nytt magasin om innovation – läs gratis

Fastighetsvärldens nya magasin om Innovation och fastigheter har fått ett mycket positivt mottagande.

Köper för 727 mkr i Sundbyberg

230 bostäder ingår i projektet. Nära nya tvärbanan.

Miljardsäljer logistikpaket – köparen tar stor vakansrisk

Sex projekt om totalt 130.000 kvm lokaler. FV berättar var fastigheterna finns.

Hyr ut 1.800 kvm i höga Kineum

Endast 15 procent återstår att hyra ut i duons hyllade projekt.

Bygger rekordstor padelhall

Castellums anläggning kommer innehålla hela 20 banor.

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Förvärvar för 1,5 miljarder i Täby och Huddinge

Nytt bolag bildat. Känd aktör är största ägare bakom det nya.

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Tillbaka till förstasidan