AP köper Vasakronan för 41,1 miljarder

Wirdenius: ”Vi har höga ambitioner”. Den amerikanska motståndaren i form av Blackstone och Whitehall nådde inte hela vägen fram i budkampen om Vasakronan. AP Fastigheter, som hela tiden varit favorit, vann kampen.

Köpeskillingen är 41,1 miljarder kronor och finansmarknadsminister Mats Odell berättar för Fastighetsvärlden att direktavkastningen är 5,3 procent. Köparen vill inte kommentera någon avkastningsnivå.

AP Fastigheter kommer efter tillträdet att byta namn till Vasakronan.

– Vi har höga ambitioner och de bästa av förutsättningar att utveckla Sveriges i särklass bästa fastighetsbolag. I båda bolagen finns hög kompetens att vidareutveckla bestånd och stadsdelar för att möta hyresgästernas stigande krav, säger Fredrik Wirdenius, VD för AP Fastigheter och den blivande nya koncernen.

AP Fastigheter ägs av Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden, som förvaltar en del av svenskarnas pensionskapital.

– Det här var en unik möjlighet att förvärva ett mycket attraktivt och välskött fastighetsbolag med professionell personal och ett bestånd som ligger i linje med vår placeringsstrategi. Kombinationen av AP Fastigheter och Vasakronan med långsiktiga svenska ägare är bra för hyresgäster, näringsliv, samhälle – och för våra ägare, det vill säga alla vi vars pensionskapital förvaltas av AP-fonderna, säger Lennart Nilsson, ordförande i AP Fastigheter.

Genom förvärvet av Vasakronan skapas en långsiktig förvaltning av kommersiella fastigheter i tillväxtorter. Den gemensamma fastighetsportföljen omfattar över 80 miljarder kronor i fastighetsvärde med fokus på Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

Beståndet omfattar cirka 3,7 miljoner kvadratmeter lokaler och bostäder med ett årligt hyresvärde som överstiger 6 miljarder kronor.

– Det blir vårt första förvärv i Malmö/Lund-området. Vi har försökt köpa där länge, säger Wirdenius.

Förvärvet värderar Vasakronans bestånd till 41,1 miljarder kronor. Förvärvet är villkorat av sedvanlig konkurrensprövning och tillträde beräknas ske den 1 september 2008. Finansiell rådgivare till AP Fastigheter har varit Lenner & Partners. MAQS Advokatbyrå har varit legal rådgivare. Forum Fastighetsekonomi har gett fastighetsekonomiska råd. Säljaren har haft JP Morgan, Catella, Cederquist, WSP och Öhrlings PwC som rådgivare.

Vasakronan VD Håkan Bryngelson är nöjd med AP Fastigheter som köpare.

– Det blir en bra kombination med de båda bolagens bestånd tillsammans. Bolagen har ett gemensamt fokus sedan länge. Det blir ett stort bolag även i ett internationellt perspektiv, säger Bryngelson till Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Tillbaka till förstasidan