AP köper Skrapan ”billigt” efter tuff fajt

Det blev AP Fastigheter som förvärvar Skrapan på Södermalm i Stockholm (fd Skatteskrapan) från Svenska Bostäder. Köpet sker genom ett bolagsförvärv där det underliggande fastighetsvärdet satts till 1.212,5 miljoner kronor. Enligt vad Fastighetsvärlden erfar uppgår bruttohyrorna till omkring 95 miljoner. Den initiala direktavkastningen bedöms till 5,3–5,5 procent, men det är svårbedömt då komplexet nyligen är taget i drift.

Det blev AP Fastigheter som förvärvar Skrapan på Södermalm i Stockholm (fd Skatteskrapan) från Svenska Bostäder. Köpet sker genom ett bolagsförvärv där det underliggande fastighetsvärdet satts till 1212,5 miljoner kronor. Enligt vad Fastighetsvärlden erfar uppgår bruttohyrorna till omkring 95 miljoner. Den initiala direktavkastningen bedöms till 5,3–5,5 procent, men det är svårbedömt då komplexet nyligen är taget i drift.

– Skrapan är ett strategiskt förvärv som vi är mycket glada över, säger Fredrik Wirdenius, VD för AP Fastigheter. Studentbostäderna betraktar vi som en slags obligationsplacering och då ger de kommersiella delarna en avkastning som är mycket attraktiv för oss.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är priset 150–200 miljoner under vad säljaren hade som målnivå. Tidigare har säljaren berättat om besvikelse över lägre intresse än väntat.

– Det går att räkna mer än pengar i denna fastighet. Skrapan har gett hela området ett lyft och det är värt mycket, säger borgarrådet Kristina Alvendal (m), ordförande i Svenska Bostäder, till Fastighetsvärlden Idag.

Svenska Bostäder säljer aktierna för 93 miljoner vilket innebär ett nollresultat för bolaget. Initialt gjordes det nedskrivningar av projektet hos Svenska Bostäder, baserat på de kalkyler som då förelåg.

– De nedskrivningarna har dock återlagts vid senare tillfälle uppger Hans Pettersson, affärsutvecklare vid Stockholms Stadshus AB.

Under ombyggnaden har dock flera hundra miljoner för eftersatt underhåll med mera kostnadsförts över Svenska Bostäders resultat. Ungefär tio intressenter uppfyllde köpkriterierna Det skiljde till slut bara en halv procent till det näst högsta budet som kom ifrån SSSB, Stiftelsen Stockholms Studentbostäder.

Försäljningen har hanterats av Newsec.

Fastighetsvärlden Idag 2008-04-18

Missa inte! Cash is King

Den 30 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash is King. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

Skanska säljer för 600 mkr till sitt egna nya bolag

60.000 kr/kvm för nyutvecklad kontorsfastighet i centralt läge.

NREP in i Tyskland

Fokus på bostäder och logistik. Läs om det första förvärvet.

Sjunkande priser i markanvisningar

Senaste statistiken. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Kilenkrysset i iskallt förvärv av 30.000 kvm

Förvärvar tre fastigheter i iskallt segment som blir allt hetare.

Tillbaka till förstasidan