AP köper Skrapan ”billigt” efter tuff fajt

Det blev AP Fastigheter som förvärvar Skrapan på Södermalm i Stockholm (fd Skatteskrapan) från Svenska Bostäder. Köpet sker genom ett bolagsförvärv där det underliggande fastighetsvärdet satts till 1.212,5 miljoner kronor. Enligt vad Fastighetsvärlden erfar uppgår bruttohyrorna till omkring 95 miljoner. Den initiala direktavkastningen bedöms till 5,3–5,5 procent, men det är svårbedömt då komplexet nyligen är taget i drift.

Det blev AP Fastigheter som förvärvar Skrapan på Södermalm i Stockholm (fd Skatteskrapan) från Svenska Bostäder. Köpet sker genom ett bolagsförvärv där det underliggande fastighetsvärdet satts till 1212,5 miljoner kronor. Enligt vad Fastighetsvärlden erfar uppgår bruttohyrorna till omkring 95 miljoner. Den initiala direktavkastningen bedöms till 5,3–5,5 procent, men det är svårbedömt då komplexet nyligen är taget i drift.

– Skrapan är ett strategiskt förvärv som vi är mycket glada över, säger Fredrik Wirdenius, VD för AP Fastigheter. Studentbostäderna betraktar vi som en slags obligationsplacering och då ger de kommersiella delarna en avkastning som är mycket attraktiv för oss.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är priset 150–200 miljoner under vad säljaren hade som målnivå. Tidigare har säljaren berättat om besvikelse över lägre intresse än väntat.

– Det går att räkna mer än pengar i denna fastighet. Skrapan har gett hela området ett lyft och det är värt mycket, säger borgarrådet Kristina Alvendal (m), ordförande i Svenska Bostäder, till Fastighetsvärlden Idag.

Svenska Bostäder säljer aktierna för 93 miljoner vilket innebär ett nollresultat för bolaget. Initialt gjordes det nedskrivningar av projektet hos Svenska Bostäder, baserat på de kalkyler som då förelåg.

– De nedskrivningarna har dock återlagts vid senare tillfälle uppger Hans Pettersson, affärsutvecklare vid Stockholms Stadshus AB.

Under ombyggnaden har dock flera hundra miljoner för eftersatt underhåll med mera kostnadsförts över Svenska Bostäders resultat. Ungefär tio intressenter uppfyllde köpkriterierna Det skiljde till slut bara en halv procent till det näst högsta budet som kom ifrån SSSB, Stiftelsen Stockholms Studentbostäder.

Försäljningen har hanterats av Newsec.

Fastighetsvärlden Idag 2008-04-18

Fler Nyheter från förstasidan

Tappar attraktiv byggrätt för 13.000 kvm kontor

FV berättar vad som ligger bakom.

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Nytt avsnitt: Podcasten om bankkrisens påverkan

Fjärde avsnittet ute nu. Om bland annat bankkrisen, kontorshyresmarknaden och Fastpartners omsvängning.

SHF tillskjuts en miljard och Lennart Sten lämnar vd-stolen

Läs om förändringarna. Ny vd utsedd. ”Kommer att uppstå intressanta förvärvsmöjligheter”.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

Tillbaka till förstasidan