I det nya bolagets bestånd ingår fastigheter i London, Paris, München och Hamburg. På bild syns Helena Olin, ansvarig fastighetsinvesteringar vid AP2, och Johan Åström, Head of Investments, Sverige, TH Real Estate.

AP-fonder delsäljer och vill köpa för 20 miljarder

Fastigheterna som ingår i det nya storbolaget:

London:

 • 176 Buckingham Palace Road, London (TIAA)
 • New Fetter Lane (TIAA)
 • One Kingdom Street, Paddington (AP)
 • 40 Holborn Viaduct (AP)
 • The Peak, Victoria (AP)
 • (plus två kommande projektfastigheter som ännu är hemliga, TIAA)

Paris:

 • Tour Areva i La Defence (TIAA)
 • 154 Rue L’Universite (TIAA)
 • 70 Bd de Courcelles (TIAA)
 • 36 Rue La Fayette (TIAA)
 • 69 Ave Franklin Roosevelt (TIAA)

Hamburg: 

 • Atlantic Haus (AP)
 • Burstah Office (AP)

München:

 • Sonnenstrasse (TIAA)
 • Nymphe,  Nymphenburger Straβe 3 (AP)

 

 

Visa faktaruta

Den sedan länge förhandlade affären nu i mål. Första och Andra AP-fonden säljer in sitt bolag Cityhold, till ett nybildat bolag som ägs tillsammans med amerikanska TIAA-CREF. Det nya bolaget får ett fastighetsvärde på cirka 20 miljarder kronor och målet är att dubbla till nästan 40 miljarder kronor.

Genom det nya bolaget ämnar man skapa en ledande, europeisk plattform för investeringar i kontorsfastigheter med bygga upp en stor kontorsportfölj. Cityholds portfölj innehåller fastigheter värda omkring 900 miljoner euro i London, München och Hamburg.

TH Real Estate, som har etablerat plattformen för det samägda bolaget, ska sköta förvaltningen av bolaget och tillhandahålla investerings- och kapitalförvaltningstjänster.

De fastigheter som redan ägs av TIAA General Account samt Första och Andra AP-fondens fastigheter i Cityhold Property AB kommer att ingå i det samägda bolaget är värderade till 2,2 miljarder euro. Bolaget kommer att äga 258.000 kvadratmeter kontorsyta med bästa läge i Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Den befintliga fastighetsportföljen innehåller 15 fastigheter, varav TIAA General Account bidragit med nio och Första och Andra AP-fonden med sex.

AP-fondernas fastigheter finns i London (3 st), Hamburg (2) och München (1). Samtliga fastigheter är stora, moderna och väl uthyrda på långa kontrakt.

TIAA:s fastigheter finns i Paris (5 st), London (4) och München (1). Klenoden i beståndet är, enligt uppgift till Fastighetsvärlden höghuset Tour Areva i La Défense-området i Paris.

Nya investeringar kan också göras i städer som exempelvis Berlin, Frankfurt, Madrid och Milano.

– Genom att slå samman Cityholds fastighetsportfölj med TIAA-CREF:s europeiska portfölj av kommersiella fastigheter har vi med framgång förbättrat och diversifierat den europeiska fastighetsportföljen, i linje med den strategi som ursprungligen fastställdes för bolaget, kommenterar Andra AP-fondens VD Eva Halvarsson affären.

Det nybildade bolaget, Cityhold Office Partnership, siktar på en belåningsgrad på 50 procent.

TIAA-CREF kommer att äga 50 procent i bolaget medan Första och Andra AP-fonden kommer äga 25 procent vardera.

Johan Åström, Head of Investments, Sverige, TH Real Estate:

– Vi är glada över att ha fått förtroendet att etablera denna europeiska plattform för TIAA-CREFs samt Första och Andra AP-fondens samägande av kommersiella fastigheter. I plattformen förenas marknadsledande investerings-kompetens med lokal fastighetsexpertis i en gemensam syn på värdeskapande. Vi ser fram emot att förvalta, stödja och utveckla plattformen under de närmaste åren.

TH Real Estate är ett etablerat förvaltningsbolag, specialiserat på fastighets- och skuldinvesteringar över hela världen. Bolaget ägs av TIAA-CREF, en amerikansk aktör inom finansiella tjänster och ett Fortune 100-bolag, med 791 miljarder euro under förvaltning . TH Real Estate, som startade i april 2014, har en uttalad global närvaro med kontor i USA, Asien och Europa. Fastighetstillgångarna uppgår till omkring 25,6 miljarder euro1, fördelade på runt 50 fonder och mandat.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-26

Fastigheten Tour Areva, ligger i La Défence, nära områdets ”triumfbåge”. Skapan uppfördes i början av 70-talet och är 44 meter våningar hög, vilket ger en höljd på 184 meter. Det är den sjunde högsta byggnaden i Paris och endast tio meter lägre än den fjärde högsta.
PARIS. Fastigheten Tour Areva ligger i La Défense, nära områdets ”triumfbåge”. Skapan uppfördes i början av 1970-talet och är 44 våningar hög, vilket ger en höjd på 184 meter. Det är den sjunde högsta byggnaden i Paris och den är endast tio meter lägre än den fjärde högsta. Det var stadens tredje högsta när den stod klar (efter Eiffeltornet och Tour Montparnasse).
I början av 2012 gjorde Cityhold sitt första förvärv, en nybyggd kontorsfastighet vid Paddington Station. Prislappen var 2,45 miljarder kronor och enligt FV:s källor lämnade Cityhold inte det högsta budet. Ytan är 24.200 kvm, vilket ger 101.500 kr/kvm.
LONDON. I början av 2012 gjorde Cityhold sitt första förvärv, en nybyggd kontorsfastighet vid Paddington Station. Prislappen var 2,45 miljarder kronor och enligt FV:s källor lämnade Cityhold inte det högsta budet. Ytan är 24.200 kvm, vilket ger 101.500 kr/kvm.
i oktober 2012 förvärvar kontorsprojektet ”Burstah Offices” i centrala Hamburg
HAMBURG. I oktober 2012 förvärvade Cityhold kontorsprojektet ”Burstah Offices” i centrala Hamburg.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava lägger stort varsel

400 tjänster berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan