Delar av styrelsen: Lennart Schuss (ordförande), Hans Runesten, Eva Swartz Grimaldi, Ilija Batljan och Seth Lieberman.

”Det här är bara början”

Ett år efter att bolaget grundades och tio månader efter att Ilija Batljan på Fastighetsvärldens seminarium avslöjade börsplanen ringdes SBB under torsdagen in på börsen.
– Det här är bara början, sa Batljan om SBB som köpt fastigheter för 20 miljarder på ett år.

SBB har sedan i slutet av januari handlats under namnet Effnetplatformen, men från och med idag handlas bolaget under sitt korrekta namn.

”Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB” ringdes formellt in vid 11.30-tiden. Då hade kursen redan stuckit upp cirka 12 procent under dagen, till 8.70 kronor.

Direkt efter att Ilija Batljan, grundare, VD och storägare, tvingats bort från Rikshem, där han var vice VD, avslöjade Batljan för Fastighetsvärlden att han planerade att bygga upp ett eget fastighetsbolag. Och de första köpen började ramla in strax därefter.

På Fastighetsvärldens fullsatta seminarium Fastighetsdagen på Grand Hôtel i Stockholm den 2 juni 2016 överraskade Ilija Batljan alla genom att berätta att han sikta på börsen, läs mer här.

Därefter har det gått undan i rekordfart som knappt andra snabbköpare som Acta, Boultbee och Keops kan matcha. Fastighetsvärlden berättade nyligen att bolaget nått ett fastighetsvärde på över 20 miljarder kronor, icke tillträdda fastigheter inräknade.

Vid 11.30 tiden var det dags för Batljan att ringa i ”börsklockan” (som tillverkats) 1788.

– Det här är bara början, sade Ilija Batljan som sedan höll ett långt tacktal där han inledde med att tacka sin fru och familj, därefter alla kollegor som jobbat hårt inklusive rådgivare.

Efteråt berättade Batljan för Fastighetsvärlden, som var på plats, om framtidsplanerna.

Hur stort kan SBB bli? Ska ni dubbla beståndet på ett år?

– Vi håller fast vid vårt ursprungliga mål på 25 miljarder kronor. Men egentligen ser vi ingen gräns. Vi håller till inom ett segment och inom ett geografiskt område där inget annat noterat bolag finns.

Ni har med ”Norden” i ert bolagsnamn och ni har gjort tre köp i Norge. Hur ser ni på Danmark och Finland?

– Båda är aktuella, troligen Danmark först. I båda fallen är vi intresserade av samhällsfastigheter. Bostäder tittar vi endast på när det gäller Sverige.

Ert megaköp av DNB-fastigheten kallar ni samhällsfastighet. Det är ju en storbank och inget äldreboende eller departement?

– Jag är riktigt glad över att vi lyckades genomföra det förvärvet. DNB ägs till 40 procent av norska staten och är en väldigt stark bank.

Köpet av DNB-fastigheten i centrala Oslo, en av den norska huvudstadens mer spektakulära byggnader, gick på 4,5 miljarder kronor, läs mer här. Det är en av de största transaktionerna i Norden när det gäller enskilda fastigheter.

Endast en handfull enskilda byggnader har sålts till ett högre pris, enligt Fastighetsvärldens kännedom. 2012 såldes Kista Galleria i Stockholm för 4,6 miljarder kronor, läs mer här. I slutet av 2015 såldes fastigheten Oslo city för 5 miljarder, läs mer här. I början av 2017 såldes stora Kampi i centrala Helsingfors till ett värde av 5 miljarder, men där var det dock bara halva ägandet som ingick, läs mer här. 2010 förvärvade Vasakronan Klara Zenit mitt på Drottninggatan i Stockholm för 4,35 miljarder kronor, läs mer här.

Merparten av SBB-gänget var på plats.
SBB-gänget på plats.
Styrelseordförande Lennart Schuss och VD Ilija Batljan.
SBB finns inte bara i Sverige och Norge. Under några minuter intog bolaget även Times Square i New York.

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan