Ankersjö: ”En död hand över utvecklingen i city”

Annons

Kritik mot riksintressen – Ej ”grönt ljus” för stort projekt.Flera tunga instanser och makthavare dömer ut systemet med riksintressen och kräver en förändring. Riksintressena infördes 1987 och innebar i praktiken att en del av makten att utforma staden lyftes från kommunerna till landets länsstyrelser. Kritiken är dock massiv mot systemet. Bland annat skriver Sveriges kommuner och landsting i en nyligen släppt rapport:

”Processerna kring att utse och beskriva riksintressen har havererat. Beskrivningarna är ofta så vaga och inaktuella att de inte fungerar som underlag för samhällsplanering. Själva begreppet riksintresse har urholkats och förlorat sin mening.”

Per Ankersjö (C), miljöborgarråd i Stockholm vill skrota riksintressena helt.

– De har lagt en död hand över utvecklingen i city. Plötsligt kan vi inte själva bestämma hur vi ska bygga utan ställs under tvångsförvaltning av Länsstyrelsen.

Inger Holmqvist, plandirektör på Stockholms läns länsstyrelse, stämmer in i delar av kritiken men är helt emot att skrota systemet:

– Vissa frågor är för stora för att bara vara kommunala angelägenheter. De ansvariga myndigheterna har inte alltid tagit sitt ansvar och då har det inte fungerat.

Jernhusens förslag på entrébyggnad för Citybanan mitt emot centralen, en kubformad, guldglänsande byggnad, är ett av projekten som fått tummen ner av Länsstyrelsen. Ett nytt förslag, en mer traditionell byggnad av glas och i neutral grå färg, har nu tagits fram. Det nya förslaget har godkänts i Stadsbyggnadsnämnden, trots att Folkpartiet fann byggnaden ”grotesk”. Nu väntar först antagande i kommunfullmäktige i nästa vecka men det innebär inte att byggnaden helt har fått grönt ljus. Länsstyrelsen har ännu inte sagt sitt.

– Görs inte systemet om får vi acceptera att vi i tätorterna aldrig kan bygga annat än sju våningar höga lådor som inte är värda namnet, säger Jan Jörnmark, docent vid Chalmers och Handelshögskolan, som under en längre tid har forskat om riksintresset.

Riksintressena är för tillfället uppe till diskussion i flera instanser. När, eller ens om, det kan bli en förändring är Inger Holmqvist försiktig att uttala sig om:

– Det här är en kvalificerad utredning som tar tid. Sedan ska man komma ihåg att lika många projekt som riksintressena har stoppat, har de förmodligen också hjälp till att utveckla. Man hamnar snett om man bara stirrar sig blind på antal våningar.

Läs mer om riksintresset i senaste magasinet Fastighetsvärlden, Nr 11/2012.

Fastighetsvärlden Idag 2012-12-11

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Tillbaka till förstasidan