Jennifer Andersson och Rikard Henriksson blir managing partners vid Niam som håller till i tredje våningsplanet i Nordstjernanhuset.

Andersson och Henriksson tar över Niam

Det blir två personer som kommer att leda Niam framöver. Fastighetsvärlden kan berätta att Jennifer Andersson och Rikard Henriksson blir managing partners. 

Det blir alltså två personer som får dela ansvaret att leda norra Europas största fondförvaltare inom fastighetsinvesteringar, Niam. Styrelsen har utsett Jennifer Andersson och Rikard Henriksson att ta över bolaget.

Rekryteringsprocessen har varit bred, men Niams styrelse har kommit fram till att de bäst lämpade personerna redan jobbar inom bolaget sedan länge.

– Jennifers och Rikards gedigna branscherfarenhet, genuina kunskaper om bolaget och organisationen samt en gemensam ledarstil är faktorer som kommer att bidra till vår fortsatta tillväxt och framgång, säger Urban Edenström, vd Stronghold Invest och grundare av Niam.

Andersson och Henriksson utsågs redan i slutet av augusti, när det stod klart att tidigare vd Fredrik Jonsson lämnade bolaget, till tillförordnande managing partners.

Jennifer Andersson har varit verksam inom Niam sedan 2007, senast som head of investor relations & business development. Rikard Henriksson anställdes 2010, senast i rollen som head of asset management.

– Jennifer och Rikard är väl rustade för att leda Niam in i nästa fas. Vår ambition är att vara den marknadsledande fondförvaltaren i norra Europa och har nyligen förstärkt vårt team genom en rad rekryteringar, och ser fram emot nya affärsmöjligheter och fortsatt expansion, säger Johan Bergman, ordförande Niam.

Bolaget investerar nu utifrån fonden Niam Nordic VII med över 11 miljarder kronor i investerarkapital. Investeringskapaciteten är cirka 30 miljarder kronor och man har kommit en bit på vägen. Dessutom har Niam fyra andra fonder där fastigheter finns för förvaltning, projektutveckling och avyttring.

Jennifer Andersson kommenterar det nya jobbet för Fastighetsvärlden:

– Nu ska vi köra hårt. Vi har stora planer för bolaget. Vi har ett riktigt bra team och vi räknar med att rekrytera till flera av kontoren.

Andersson, som har en bakgrund från Goldman Sachs i New York, är ansvarig för IR och kommer liksom tidigare jobba mycket med att resa kapital till nya fonder liksom att vara ansvarig för den långsiktiga strategin. Nu jobbar hon bland annat med att resa kapital till bolagets tredje core plus-fond som ska ha 5 miljarder kronor i eget kapital, vilket beräknas ge en investeringsvolym på ungefär det dubbla.

Rikard Henriksson säger så här till Fastighetsvärlden om det nya jobbet:

– Det blir riktigt roligt. Att tillsammans ta nästa steg då vi har ambitiösa tillväxtplaner både när det gäller att rekrytera och även när det gäller fler fastighetstyper. Vi har ett bra team och bra förutsättningar.

Niam har de senaste åren gjort stora investeringar utomlands, mycket bostäder i Danmark och kontor i Finland och Polen.

– Vi kommer nog investera mer i Sverige framöver. Vi har en bra pipeline med affärer som vi räknar med att göra det kommande kvartalet. Marknaden frös i början av pandemin, men nu händer det väldigt mycket mer. Vi har dessutom egna kontor på våra marknader, så vi drabbas inte av reserestriktioner, säger Rikard Henriksson.

Henriksson, som har en bakgrund på Skanska, kommer främst ha ansvaret för olika typer av affärer – förvärv, avyttringar  och projektinvesteringar.

Fastighetsvärlden kan för övrigt konstatera att båda föregångarna, Fredrik Jonsson och Johan Bergman, har haft en bakgrund från Skanska.

Niam grundades 1998 och har sedan start investerat i fastigheter till ett värde om drygt 110 miljarder kronor. För tillfället förvaltar bolaget ett fastighetsbestånd om cirka 40 miljarder kronor. I Sverige driver bolaget bland annat större projekt i Värtahamnen i Stockholm, Bällsta och Ulvsunda i Bromma samt Näsby Slottspark i Täby.

Niam har tidigare rekryterat bland annat Daniel Andersson till tjänsten som head of acquisitions i Sverige och Mathias Pedersen som ny CFO/COO fund financial & regulatory management. Niam har cirka 75 anställda med kontor i Stockholm, Helsingfors, Oslo, Köpenhamn och Luxemburg.

Fler Nyheter från förstasidan

Öppnar för att sälja palatsbyggnad vid Odenplan

Uppsagt hyresavtal kan leda till att fastigheten avyttras.

Redo hyra ut 7.800 kvm på Vasagatan

Stort ombyggnadsarbete snart klart. Anrikt hus vid Centralstationen i Stockholm öppnas upp. Se flera illustrationer.

85 procent tomt hos Scandic

Förhandlat fram massor av miljoner i hyresreduktion.

Galjaden redo för nya förvärv efter miljardförsäljningen

Martin Hansson om framtiden och en orörlig fastighetsbransch.

Deppig prognos för kontorsbehov

Framtidsexpert ger sin syn. ”Fastighetsbolagen duckar”.

Uniqlo tecknar kontrakt för tredje svensk butik

Den japanska stora modekedjan tar ytterligare ett steg in på den svenska marknaden.

C&W och JLL bryter med Trump

Rådgivningsjättarna sätter ner foten.

Kryddigt köp för 768 miljoner

Förvärvar fastighet med 45.000 kvm lokaler.

Lindström köper och dubblar

Gör ännu ett förvärv på den nya marknaden.

Förvärvar vid Vasaparken

Ytterligare en transaktion i Stockholms innerstad. Prestigefyllt familjebolag förvärvar.

Bildextra: Så blir bostäderna vid Solna centrum

Affären ägde rum 2016. Nu snart börjar det hända saker.

Klart: Ny vd vid CA Fastigheter

Värvas från företagsledning i börsnoterat bolag.

Hela 60.000 kr/kvm i Vega

Högt kvadratmeterpris i den nya stadsdelen när en utländsk investerare förvärvar.

CBRE GI köper för 588 mkr

Förvärvar projektfastighet i Sundbyberg,

Tillbaka till förstasidan