Anders Borg om sitt nya uppdrag i Sehlhall Fastigheter

I förra veckan blev det klart att Anders Borg tar rollen som ordförande i Sehlhall Fastigheter som fokuserar på förskolor, grupp och vårdboende i olika former. Fastighetsvärlden fick en pratstund med Borg om hur han ser på bolagets verksamhet.

Annons

Att tidigare finansministrar så småningom hamnar i styrelser till fastighetsbolag är inte helt ovanligt. Erik Åsbrink ingick länge i Wallenstam styrelse och Pär Nuder satt tills nyligen ibland annat Fabeges styrelse. Nu har även Anders Borg tagit det steget.

Är det här det enda styrelseuppdraget du har inom fastighetsområdet?
– Ja, och det här har en inriktning som jag är genuint intresserad av. Att se till så att vi får bostadslösningar som möter de utmaningar som kommer när vi lever allt längre. Går vi lite bakåt i tiden var det ofta mer kliniska lösningar. Nu önskar sig de flesta ett mer aktivt liv längre upp i åren samtidigt som de vill känna trygghet. Att vara med och utforma den här sociala infrastrukturen känns stimulerande.

Som Finansminister uttalade du dig kritiskt kring OPS-projekt (offentlig-privat-samverkan), gäller inte det längre?
– Då handlade de om betydligt större projekt, ofta unika och svåra att överblicka, där det ofta inte funnits någon egentlig konkurrens vid upphandlingen. Inom det här området är både projekten betydligt rimligare i storlek och det finns många aktörer. Transparensen är stor och kommuner och andra offentliga organ ges en helt annan möjlighet att utvärdera projekten.

Vad kan Sehlhall göra bättre än en kommun?
– Man ska inte underskatta den erfarenhet och kunskap som behövs. Hos många kommuner kan det vara lång tid mellan olika projekt inom det här området. Hos Sehlhall har både grundarna Dan T. Sehlberg och Petter Hallenberg varit med i otaliga projekt inom äldre- och vårdboende, liksom många andra medarbetare.

Kan inte politiker visa sig för klåfingriga även inom detta område och ändra förutsättningarna? Något som inte investerare brukar vara förtjusta i.
– Ser man till prognoser över de demografiska förändringar som går att överblicka så kommer det behövas väldigt mycket inom olika former av vårdboenden. Så det underliggande behovet är mycket tydligt och stabilt.
Jag upplever dessutom att samarbetsklimatet med kommunerna är gott även om kraven ser lite olika ut, det finns många behov som ska täckas.

Vilken typ av finansiering kommer Sehlhall Fastigheter att använda sig av?
– Det är en av de saker vi i styrelsen kommer att titta närmare på. Segmentet vi investerar i ger en rimlig och stabil avkastning över tid och är därmed attraktivt ur finansieringssynvinkel.

I grundarnas tidigare bolag, Svenska Vårdfastigheter, fanns Ulf Adelsohn och Annika Billström med i styrelsen. Har du lyssnat med dem inför uppdraget som styrelseordförande.
– Ha ha, nej jag fick faktiskt förfrågan från en annan bekant i fastighetsbranschen, men Ulf finns med i det här bolaget också.
Jag hoppas att jag kan bidra till att bolaget både gör bra lösningar för samhället samtidigt som det blir en intressant investering för ägarna.

Fler Nyheter från förstasidan

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Tillbaka till förstasidan