Anders Borg vid exklusivt möte: Fastigheter är farliga

Efter en gemensam lunch höll Anders Borg ett föredrag kring den svenska och internationella ekonomin.
Efter en gemensam lunch höll Anders Borg ett föredrag kring den svenska och internationella ekonomin.

”Det vet varenda finansminister”. Några reformer som kommer att sprida manna över fastighetsbranschen utlovade inte finansminister Anders Borg i samband med ett föredrag och efterföljande frågestund hos transaktionskonsulten Tenzing under fredagen, den 28 september.

– Fastigheter är farliga, det vet varenda finansminister, sade Anders Borg lite skämtsamt.

Han påpekade att scenariot med en överhettad fastighetsmarknaden, ökad utlåning och spekulativ nyproduktion ofta ser likadant ut överallt när en kris uppstår. Någon sådan oro för den svenska marknaden uttryckte han dock inte.

Han poängterade att Sverige är ett av få länder där det nu är möjligt att göra framtidssatsningar för att få en bra tillväxt om några år.

Det var en nästan manngrann uppslutning på VD-nivå från Sveriges största kommersiella fastighetsbolag till det exklusiva lunchseminarium som Tenzing bjudit in till.

Anders Borg drog snabbt sin syn på omvärldens ekonomi och vad det innebär för möjligheter eller osäkerhet de kommande åren. Hans slutsats var att det värsta av åtstramningen nu ligger bakom oss men att det ändå ser fortsatt kärvt ut för många europeiska länder. Få har egen handlingsfrihet  och möjlighet att genomföra åtgärder för att få igång tillväxten. Sverige och Norge utgör ett par av undantagen.

Han pekade på att de stora investeringar regeringen nu vill göra inom infrastruktur och forskning, att de ligger väl i tiden och den typen av satsningar i efterhand så gott som alltid brukar framstå som rätt beslut.

Finansministern tryckte hårt på att man avser att fortsätta marschen mot lägre bolagsskatt samtidigt som olika avdragsmöjligheter begränsas.

– Det bör vara glasklart för alla vilken riktningen är, däremot kan takten diskuteras. Färre kryphål men samtidigt sänkt skatt.

När han fick frågor om nyproduktion av bostäder och möjligheten till friare hyressättning duckade han och hänvisade till att regeringen främst försöker se över planprocessen och kommunernas möjligheter att tillhandahålla mark.

– Det är lätt att säga men svårt att genomföra och vi är beroende av bra regler på det här området och välkomnar alla bra idéer, sade Borg.

– Även om ni kanske inte tycker det betyder så mycket så är väl den utökade befrielsen från fastighetsavgiften på nyproducerade bostadshus, till 15 år, inte något negativt?

En annan fråga gällde stämpelskatten som höjts till 4,25 procent och frågeställaren undrade om inte det var helt kontraproduktivt och att det vore bättre att sänka den kraftigt så att fastighetsbolagen kunde slippa onödiga bolagsaffärer och administration.

– Vi fick nog in ungefär vad vi räknade med kontrade Anders Borg, men sade samtidigt att det är en fråga man har anledning att se över i framtiden.

Idel branschpersonligheter var på plats för att lyssna på ministerns funderingar kring framtiden, bland annat Charlotte Strömberg, Lennart Sten och värden Tom Lindahl.
Idel branschpersonligheter var på plats för att lyssna på ministerns funderingar kring framtiden, bland annat Thomas Erséus, Charlotte Strömberg, Lennart Sten och värden Tom Lindahl.

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: Så många åker bolagen till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under torsdagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Köper 10.000 kvm i Helsingborg

Fastighet som ligger i Väla.

Tillbaka till förstasidan