Anders Borg vid exklusivt möte: Fastigheter är farliga

Efter en gemensam lunch höll Anders Borg ett föredrag kring den svenska och internationella ekonomin.
Efter en gemensam lunch höll Anders Borg ett föredrag kring den svenska och internationella ekonomin.

”Det vet varenda finansminister”. Några reformer som kommer att sprida manna över fastighetsbranschen utlovade inte finansminister Anders Borg i samband med ett föredrag och efterföljande frågestund hos transaktionskonsulten Tenzing under fredagen, den 28 september.

– Fastigheter är farliga, det vet varenda finansminister, sade Anders Borg lite skämtsamt.

Han påpekade att scenariot med en överhettad fastighetsmarknaden, ökad utlåning och spekulativ nyproduktion ofta ser likadant ut överallt när en kris uppstår. Någon sådan oro för den svenska marknaden uttryckte han dock inte.

Han poängterade att Sverige är ett av få länder där det nu är möjligt att göra framtidssatsningar för att få en bra tillväxt om några år.

Det var en nästan manngrann uppslutning på VD-nivå från Sveriges största kommersiella fastighetsbolag till det exklusiva lunchseminarium som Tenzing bjudit in till.

Anders Borg drog snabbt sin syn på omvärldens ekonomi och vad det innebär för möjligheter eller osäkerhet de kommande åren. Hans slutsats var att det värsta av åtstramningen nu ligger bakom oss men att det ändå ser fortsatt kärvt ut för många europeiska länder. Få har egen handlingsfrihet  och möjlighet att genomföra åtgärder för att få igång tillväxten. Sverige och Norge utgör ett par av undantagen.

Han pekade på att de stora investeringar regeringen nu vill göra inom infrastruktur och forskning, att de ligger väl i tiden och den typen av satsningar i efterhand så gott som alltid brukar framstå som rätt beslut.

Finansministern tryckte hårt på att man avser att fortsätta marschen mot lägre bolagsskatt samtidigt som olika avdragsmöjligheter begränsas.

– Det bör vara glasklart för alla vilken riktningen är, däremot kan takten diskuteras. Färre kryphål men samtidigt sänkt skatt.

När han fick frågor om nyproduktion av bostäder och möjligheten till friare hyressättning duckade han och hänvisade till att regeringen främst försöker se över planprocessen och kommunernas möjligheter att tillhandahålla mark.

– Det är lätt att säga men svårt att genomföra och vi är beroende av bra regler på det här området och välkomnar alla bra idéer, sade Borg.

– Även om ni kanske inte tycker det betyder så mycket så är väl den utökade befrielsen från fastighetsavgiften på nyproducerade bostadshus, till 15 år, inte något negativt?

En annan fråga gällde stämpelskatten som höjts till 4,25 procent och frågeställaren undrade om inte det var helt kontraproduktivt och att det vore bättre att sänka den kraftigt så att fastighetsbolagen kunde slippa onödiga bolagsaffärer och administration.

– Vi fick nog in ungefär vad vi räknade med kontrade Anders Borg, men sade samtidigt att det är en fråga man har anledning att se över i framtiden.

Idel branschpersonligheter var på plats för att lyssna på ministerns funderingar kring framtiden, bland annat Charlotte Strömberg, Lennart Sten och värden Tom Lindahl.
Idel branschpersonligheter var på plats för att lyssna på ministerns funderingar kring framtiden, bland annat Thomas Erséus, Charlotte Strömberg, Lennart Sten och värden Tom Lindahl.

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

AL i prestigeuthyrning till hajpade el-bilsföretaget

400 medarbetare flyttar in industrihistoriska lokaler.

Bildextra: Så blir nya Centralen

Alexanderhugget  Byggvolymerna  Historiskt projekt  Flera före/efter-bilder  Kommentarer

Historiska bilder: Så såg det ut för länge sedan

Minns du hur det såg ut? Och se även en bild på kungen och hans syster som barn.

Försäkringsjätten hyr 12.000 kvm – slår ihop fem kontor

Årets största uthyrning: ”Samlar våra över 1.000 medarbetare”

Tar in över 6 miljarder

Ska förvärva logistik, bostäder och samhällsfastigheter.

5-miljardersbolag värvar ny nyckelperson

Planerar dubbla beståndet på tre år. Rekryterar ytterligare en nyckelperson.

Bostadssajt söker nytt hem

Lämnar central fastighet som ska byggas om.

Snart avgörs komplexa Valparaiso

Ett av de absolut största projekten inom tullarna i Stockholm.

Bilder: Hotellkedja flyttar in i Skanskas nya träprojekt

Hyr 7.300 kvadratmeter i vattennära läge när regionstaden växer.

Serendipity säljer – och satsar även själva

Superentreprenörerna säljer – men väljer även att satsa själva.

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Hamburgerkedjans galna rekordresa under året

”Tror det är världsrekord i antal öppningar”. FV summarar kvadratmeter-totalen.

"Bättre förutsättningar för mig på annat håll”

Även Ylva Sarby Westman lämnar Castellum. Motiverar i FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan