VISBY: Flera nyckeltal har länge varit negativa för Gotland. Men nu finns flera ljus i tunneln, genom turistsatsningar och militär aktivitet. Det finns även flera intressanta projektplaner.
Gotland har nyligen listats som nummer två av tio europeiska destinationer som ”bara måste besökas 2017” av Lonely Planet. Det kommer redan cirka 650.000 besökare till Gotland varje år, nästan 90 procent kommer från övriga Sverige och hela 40.000 besöker Gotland under Almedalsveckan (v 27) i början på juli. Det är den vecka logipriserna liksom restaurangernas omsättning ligger i topp. Stockholmsveckan (v 29) och Medeltidsveckan (v 32) är andra veckor med stort besökstryck.
Turismen har länge varit en viktig näring under sommarmånaderna med kulmen i juli.
Men Centrumföreningen och andra aktörer har under de senaste åren utvecklat koncept som bidragit till att utöka säsongen och därmed attrahera weekendbesökare som bor på hotell, äter på restaurang och handlar i stadens 200 butiker. Handlarna håller helgöppet och har anpassat sig till färjetiderna.
Ladda ner FV: stora Almedalsbilaga gratis (medföljde som bilaga till magasinet nr 5/6)
Kryssningsturismen har ökat i Östersjön med anlöp till Köpenhamn, S:t Petersburg, Stockholm, Helsingfors, Rostock och Kiel, men har samtidigt krympt i Visby. De största kryssningsfartygen seglar Visby förbi eftersom hamnen inte är tillräckligt stor eller djup. Nu satsar Region Gotland med partnern Copenhagen Malmö Port på en kryssningskaj 550 meter ut från södra delen av hamnen till en kostnad på 250 miljoner kronor. Detta för att kunna välkomna även de större kryssningsfartygen med längd upp till 340 meter och upp till 3.000 passagerare. Anläggningen ska stå klar i april 2018. Under senaste åren har 40–70 fartyg per säsong anlöpt Visby, men redan 2018 räknas med 100 kryssningsanlöp med 60.000 besökare. Redan om några år kan antalet kryssningsgäster mer än dubbleras. Det kommer att ställa stora krav på besöksnäringen, men också ge turistbranschen nya möjligheter.
Befolkning och priser
Den medeltida ringmuren på 3,4 kilometer som omgärdar innerstaden är en given turistattraktion. På Gotland bor 58.000 personer, varav 42 procent i Visby. Innanför muren bor endast cirka 2.600 personer och många bostäder har omvandlats till fritidsbostäder eller ett andra boende.
Priserna på bostäder har ökat kraftigt och för småhus i Visby innerstad ligger priset på i snitt på 70.000 kronor per kvadratmeter, medan man för lägenheter i innerstaden får betala i snitt 50.000 kronor per kvadratmeter, givetvis med stora variationer beroende på bland annat utsikt.
Befolkningstillväxten på Gotland har varit svag jämfört med riket. Sedan 1991 har ökningen varit 1,1 procent jämfört med rikets 15,6 procent. Den demografiska framskrivningen ger en befolkningstillväxt på knappt 500 personer eller 0,8 procent under den närmaste tioårsperioden. Men den prognosen har inte hunnit fånga upp försvarets storsatsning på Gotland 2017–2018. Region Gotland har också satt ett högre mål att nå drygt 65 000 invånare år 2025.
Skattekraften per invånare är 13 procent lägre än riksgenomsnittet och bruttoregionalprodukten per invånare endast drygt häften av den i Stockholms län och näst lägst av alla 21 län, före Södermanland. Det är dock låg arbetslöshet, endast 5,2 procent öppet arbetslösa och i program, jämfört med 6 procent för riket.
Campus Gotland, som är en del av Uppsala universitet, har cirka 2.100 helårsstuderande. De största arbetsgivarna efter Region Gotland är Svenska spel, Payex Finance, Destination Gotland och Försäkringskassan.
Bostäder
På ön finns 28.400 bostäder, varav 8.800 (31 procent) är upplåtna med hyresrätt. Kommunägda Gotlandshem är dominerande med 5.400 bostäder, vilket motsvarar 60 procent av hyresrättsbeståndet. Den största privata fastighetsägaren är det börsnoterade Balder som innehar 234 studentbostäder söder om Visby. HSB har etablerat sig under år 2016 och förvärvat 105 hyresbostäder spridda över ön. Äganderätt är den vanligaste formen av boende med 51 procent, medan bostadsrätternas andel endast är 18 procent av lägenheterna. Jämfört med riket är andelen äganderätt högre än snittet och hyresrätt och bostadsrätt lägre.
Allmännyttan vill sälja
Gotlandshem har nyligen beslutat pröva marknaden för 944 av sina lägenheter. Bolaget vill sälja för att kunna bygga nytt och underhålla de äldre fastigheterna. Försäljningsplanerna gäller fem fastigheter, varav två paketeras med 403 respektive 481 lägenheter i varje bolag, medan tre mindre fastigheter troligen säljs direkt via lagfart. Catella har fått uppdraget och räknar med att indikativa bud ska lämnas i augusti. Gotlandshem har internt beräknat hela sitt fastighetsbestånds marknadsvärde till 4,8 miljarder kronor och försäljningen utgör 17 procent av antalet lägenheter.
Lokaler
Samhällsfastigheter för polis och domstol, lokaler för regionens verksamheter liksom för länsstyrelse, försäkringskassa, kriminalvård och Riksantikvarieämbetet med flera domineras av tre privata fastighetsägare med följande rangordning efter storlek: Vacse, Stenvalvet och Gotlands Investment.
Region Gotland avser att sälja Almedalsbibliotekets och Campus Gotlands lokaler, Kanonen 1, till Uppsala Akademiförvaltning. Affären är dock inte genomförd ännu. Under 2017 har SBB, med Ilija Batljan som grundare och VD, inkorporerat bolaget Kuststaden vari det ingick bland annat fem fastigheter i Visby, men dessa har sålts vidare i två paket, se transaktionslistan nedan. Den senaste större affären i Visby gjordes i maj när Swedbank köpte Payex Finance, vilket inkluderade tre kontorsfastigheter innanför muren.
Projekt
Det påbörjades 278 nya bostäder på Gotland 2016, vilket är mer än vad som påbörjats under hela fyraårsperioden innan.
En fastighetsägare med stora planer på att bygga nya bostäder i centrala lägen är Brovalvet Förvaltnings AB med Tino Goetze som huvudägare. Han vill dels bygga 120 bostäder på ÖoB:s parkering söder om Söderport, dels bygga 53 lägenheter ovanpå Åhlénsfastigheten i Östercentrum. Båda planförslagen är på samråd, och planbeslut kan väntas kanske inom ett år. Nordika Fastigheter som äger Gallerian (före detta Domus) mittemot i Östercentrum har också planer på att bygga bostäder på taket.
Nu i vår lanseras från Regionen ett stadsbyggnadsprojekt på holmen utanför den inre hamnen Katträngen i närheten av Kallis och Campus Gotland. Ett visonsförslag har tagits fram som anger en byggrätt på 10.000 kvadratmeter BTA lokaler i 2,5 våningar.
Läs mer om nyckeltal och transaktioner på Gotland i Almedalsbilagan. Ladda ner den här.