AMF:s succé på Söder till 80 procent uthyrt

Efter att SEB Kort och American Express lämnade AMF Fastigheter på Södermalm har bolaget hyrt ut 80 procent av kontorsytorna. Nu har även e-sportsorganisation Ninjas in Pyjamas tecknat hyreskontrakt.

När de båda stora hyresgästerna lämnade ungefär samtidigt öppnades en möjlighet för AMF Fastigheter att göra ett större lyft av de båda aktuella fastigheterna Vattenpasset 11 och Trumman 2 vid Södra Stationsområdet. AMF Fastigheter lanserade då namnet Stockholmsverken för de aktuella fastigheterna för att återkoppla till historien för de båda tidigare industribyggnaderna. Två tredjedelar av lokalerna omfattas av projektet som är en investering på cirka 200 miljoner kronor. Projektet har fått ett väldigt bra mottagande på hyresmarknaden .Utvecklaren har bland annat jobbat mycket med interiör och exteriör.

– Vi vill behålla och lyfta fram industrikänslan både inom- och utomhus. Vi har bland annat jobbat med en plåtkonstnär för att binda samman kvarterens fasader och lagt in detaljer som följer med från fasaden och in på kontoren, säger Tove Törneman som är projektchef för Stockholmsverken vid AMF Fastigheter.

Trots ett flertal vinklar finns i byggnaderna så är det yteffektiva lokaler som erbjuds. När Fastighetsvärlden går en rundvandring i lokalerna, som på vissa ställen är färdigställda, håller första nya hyresgästen på att flytta in. Flera av metalldetaljerna har kommit på plats på olika ställen liksom diverse möbler Efter investeringar i effektivt kyl- och ventilationssystem kommer flera personer än tidigare kunna vistas i lokalerna.

– Det handlar i princip om en fördubbling där vi möjliggjort för en anställd på 10 kvadratmeter istället för en på 20 kvadratmeter som det var tidigare, säger Tove Törneman.

Co-workingaktören The Park fick tillgång till sina lokaler förra veckan och kommer även att ha kaféverksamhet i hörnet Rosenlundsgatan/Magnus Ladulåsgatan. I samma byggnad (där AmEx tidigare satt) samlokaliserar även IT-tjänsteföretaget EVRY sina dotterbolag Findwise och NetRelations. De båda hyr 3750 respektive 1400 kvm. I SEB Korts tidigare lokaler, nu totalt utblåsta, har spelutvecklaren Paradox Interactive hyrt hela 8.000 kvm.

I den (SEB-byggnaden) har AMF Fastigheter nu även hyrt ut 450 kvm till e-sportsorganisation Ninjas in Pyjamas som flyttar in i häftiga lokaler som erbjuder en takhöjd på ungefär fyra meter. Ninjas in Pyjamas har fått mycket uppmärksamhet i media de senaste åren och e-sport omsätter numera stora summor och har stora prispengar. Det är deras stabsorganisation som flyttar in där.

– Ninjas in Pyjamas varumärke och arv bygger på passion och organisk tillväxt över en lång tid. Vi utvecklas snabbt och befinner oss i en intensiv fas i vår utvecklingsresa just nu. Därför är vi glada att kunna ge våra medarbetare ett kontor i en spännande industriell miljö med närhet till Nordens centrum för spelutveckling, säger Casey Al-kaisy, marknadsdirektör vid Ninjas in Pyjamas.

Även spelstudion Experiment 101 flyttar in i samma byggnad. Sedan tidigare finns det tre spelutvecklare bland hyresgästerna i Stockholmsverken.

Innan Ninjas in Pyjamas flyttar in i sina nya lokaler kommer de att sitta hos co- workingföretaget The Park som öppnar i Stockholmsverken i mars.

– Vi är väldigt stolta över att ett av världens starkaste e-sportsvarumärken väljer att flytta till Stockholmsverken. Vi tror och hoppas att de ska få alla förutsättningar att växa och utvecklas här och ser fram emot att deras kreativitet och driv blir en del av Stockholmsverken, säger Tove Törneman vid AMF Fastigheter.

Därmed återstår endast 3.900 kvm att hyra ut av de 19.000 kvm kontor LOA som AMF Fastigheter haft för uthyrning. Alltså är 80 procent uthyrt när en del av projekttiden fortfararande återstår.

En annan stor förändring i de båda kvarteren är att AMF Fastigheter lyfter fram två av innergårdarna och öppnar för många öppna verksamheter i gatuplanen.

– Vi planer för cirka sex restauranger- och kaféer och två ytterligare butiker, utöver Lidl, säger Tove Törneman.

Totalt rör det sig om cirka 3.000 kvm för det ändamålet. Det kan jämföras med att det tidigare endast funnits en butik, och det är Lidl som här öppnade en av sina första enheter i Stockholm. Livsmedelskedjan gör nu även en mindre expansion i samband med projektet.

Gårdarna och fasaderna kommer att vara klara till sommaren, uppger AMF Fastigheter.

Totalt består Stockholmsverken av 33.600 kvm lokaler, inklusive de delar som sedan tidigare är uthyrda.

På Södermalm äger AMF Fastigheter, utöver Stockholmsverken, även närbelägna Tobaksmonopolet 6, söderut på Rosenlundsgatan, stora Fatburen nära Medborgarplatsen och köpcentret Ringen vid Skanstull. Alla de tre fastigheterna har bolaget förvärvat sedan 2012. Stockholmsverken har dock AMF Fastigheter ägt länge. Det var ett av bolagets första fastighetsinnehav på Södermalm, jämte Pelarbacken Mindre 23 på Östgötagatan.

Tove Törneman är projektchef för Stockholmsverken vid AMF Fastigheter.
AMF Fastigheter öppnar upp innegårdarna.
Totalt finns det två innegårdar som ska fyllas med liv och rörelse.
Korsningen Rosenlundsgatan och Magnus Ladulåsgatan. Till vänster syns fastigheten Trumman 2 och till höger Vattenpasset 11. Bild: FV

Fler Nyheter från förstasidan

Lennerhov och Stordalen i gemensam satsning

14 våningar högt hotell med havsutsikt. Egentligen hade norrmannen förlorat den matchen…

Förvärvar för 274 miljoner i Mariestad

Myndighet och kommun är stora hyresgäster.

Regio utökar efter storköpet

Har totalt gjort tre affärer på orten. Äger främst centrala kontorslokaler.

Balder köper för 800 miljoner

Säljaren har byggt upp beståndet under många år.

Här är bolagen som kan vinna Hugin & Munin 2019

Fastighetsvärldens redaktion har synat 35 bolags informationsarbete.

Hyr ut 3.350 kvm och startar centralt kontorsbygge

Nytt kontorshus uppförs på Skeppsbron.

Pausar bostadsbygge – måste få ner kostnaderna

Byggjätten behöver kapa kostnader för projektet i södra Stockholm.

Konsultbolaget värvar från konkurrent

Utökar teamet med två nya efter ökad efterfrågan.

Skanska säljer för 1,4 miljarder

Huvudkontor för europeisk myndighet i Helsingfors byter ägare.

Storsatsar på mikrobostäder

JV:t planerar att bygga 5.000 yteffektiva lägenheter de närmsta åren.

Serneke och Sandell två av årets sommarpratare

Till FV: ”Nu jäklar ska jag berätta!” Två datum att lägga in i almanackan.

Redo att köpa för 10 miljarder

Säkrar 3,6 miljarder kronor i första stängningen av nya fonden.

Skanska säljer juvel

Nyutvecklad central kontorsfastighet får ny ägare. Priset: Hela 65.000 kr/kvm.

Kritiken mot fastighetsägare växer: "Vi är förundrade"

Kedjan uppmanar fastighetsägare att reflektera över marknadssituationen.

Tillbaka till förstasidan