AMF:s succé på Söder till 80 procent uthyrt

Efter att SEB Kort och American Express lämnade AMF Fastigheter på Södermalm har bolaget hyrt ut 80 procent av kontorsytorna. Nu har även e-sportsorganisation Ninjas in Pyjamas tecknat hyreskontrakt.

När de båda stora hyresgästerna lämnade ungefär samtidigt öppnades en möjlighet för AMF Fastigheter att göra ett större lyft av de båda aktuella fastigheterna Vattenpasset 11 och Trumman 2 vid Södra Stationsområdet. AMF Fastigheter lanserade då namnet Stockholmsverken för de aktuella fastigheterna för att återkoppla till historien för de båda tidigare industribyggnaderna. Två tredjedelar av lokalerna omfattas av projektet som är en investering på cirka 200 miljoner kronor. Projektet har fått ett väldigt bra mottagande på hyresmarknaden .Utvecklaren har bland annat jobbat mycket med interiör och exteriör.

– Vi vill behålla och lyfta fram industrikänslan både inom- och utomhus. Vi har bland annat jobbat med en plåtkonstnär för att binda samman kvarterens fasader och lagt in detaljer som följer med från fasaden och in på kontoren, säger Tove Törneman som är projektchef för Stockholmsverken vid AMF Fastigheter.

Trots ett flertal vinklar finns i byggnaderna så är det yteffektiva lokaler som erbjuds. När Fastighetsvärlden går en rundvandring i lokalerna, som på vissa ställen är färdigställda, håller första nya hyresgästen på att flytta in. Flera av metalldetaljerna har kommit på plats på olika ställen liksom diverse möbler Efter investeringar i effektivt kyl- och ventilationssystem kommer flera personer än tidigare kunna vistas i lokalerna.

– Det handlar i princip om en fördubbling där vi möjliggjort för en anställd på 10 kvadratmeter istället för en på 20 kvadratmeter som det var tidigare, säger Tove Törneman.

Co-workingaktören The Park fick tillgång till sina lokaler förra veckan och kommer även att ha kaféverksamhet i hörnet Rosenlundsgatan/Magnus Ladulåsgatan. I samma byggnad (där AmEx tidigare satt) samlokaliserar även IT-tjänsteföretaget EVRY sina dotterbolag Findwise och NetRelations. De båda hyr 3750 respektive 1400 kvm. I SEB Korts tidigare lokaler, nu totalt utblåsta, har spelutvecklaren Paradox Interactive hyrt hela 8.000 kvm.

I den (SEB-byggnaden) har AMF Fastigheter nu även hyrt ut 450 kvm till e-sportsorganisation Ninjas in Pyjamas som flyttar in i häftiga lokaler som erbjuder en takhöjd på ungefär fyra meter. Ninjas in Pyjamas har fått mycket uppmärksamhet i media de senaste åren och e-sport omsätter numera stora summor och har stora prispengar. Det är deras stabsorganisation som flyttar in där.

– Ninjas in Pyjamas varumärke och arv bygger på passion och organisk tillväxt över en lång tid. Vi utvecklas snabbt och befinner oss i en intensiv fas i vår utvecklingsresa just nu. Därför är vi glada att kunna ge våra medarbetare ett kontor i en spännande industriell miljö med närhet till Nordens centrum för spelutveckling, säger Casey Al-kaisy, marknadsdirektör vid Ninjas in Pyjamas.

Även spelstudion Experiment 101 flyttar in i samma byggnad. Sedan tidigare finns det tre spelutvecklare bland hyresgästerna i Stockholmsverken.

Innan Ninjas in Pyjamas flyttar in i sina nya lokaler kommer de att sitta hos co- workingföretaget The Park som öppnar i Stockholmsverken i mars.

– Vi är väldigt stolta över att ett av världens starkaste e-sportsvarumärken väljer att flytta till Stockholmsverken. Vi tror och hoppas att de ska få alla förutsättningar att växa och utvecklas här och ser fram emot att deras kreativitet och driv blir en del av Stockholmsverken, säger Tove Törneman vid AMF Fastigheter.

Därmed återstår endast 3.900 kvm att hyra ut av de 19.000 kvm kontor LOA som AMF Fastigheter haft för uthyrning. Alltså är 80 procent uthyrt när en del av projekttiden fortfararande återstår.

En annan stor förändring i de båda kvarteren är att AMF Fastigheter lyfter fram två av innergårdarna och öppnar för många öppna verksamheter i gatuplanen.

– Vi planer för cirka sex restauranger- och kaféer och två ytterligare butiker, utöver Lidl, säger Tove Törneman.

Totalt rör det sig om cirka 3.000 kvm för det ändamålet. Det kan jämföras med att det tidigare endast funnits en butik, och det är Lidl som här öppnade en av sina första enheter i Stockholm. Livsmedelskedjan gör nu även en mindre expansion i samband med projektet.

Gårdarna och fasaderna kommer att vara klara till sommaren, uppger AMF Fastigheter.

Totalt består Stockholmsverken av 33.600 kvm lokaler, inklusive de delar som sedan tidigare är uthyrda.

På Södermalm äger AMF Fastigheter, utöver Stockholmsverken, även närbelägna Tobaksmonopolet 6, söderut på Rosenlundsgatan, stora Fatburen nära Medborgarplatsen och köpcentret Ringen vid Skanstull. Alla de tre fastigheterna har bolaget förvärvat sedan 2012. Stockholmsverken har dock AMF Fastigheter ägt länge. Det var ett av bolagets första fastighetsinnehav på Södermalm, jämte Pelarbacken Mindre 23 på Östgötagatan.

Tove Törneman är projektchef för Stockholmsverken vid AMF Fastigheter.
AMF Fastigheter öppnar upp innegårdarna.
Totalt finns det två innegårdar som ska fyllas med liv och rörelse.
Korsningen Rosenlundsgatan och Magnus Ladulåsgatan. Till vänster syns fastigheten Trumman 2 och till höger Vattenpasset 11. Bild: FV

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Drar tillbaka säljplan för del av landmärke i Stockholm

12.000 kvm nyutvecklade lokaler. Ligger i det hetaste utvecklingsområdet i Stockholm.

Japanska Muji öppnar sin största butik i Europa i city

Butiken i centrala Stockholm kommer bli kedjans största i Europa.

Wihlborgs säljer landmärke

Avyttrar för 720 miljoner kronor.

Historiskt kontorsbygge för Kungsleden när Eden startas

Genomfört två uthyrningar i det allt hetare området. Se flera bilder.

Topprankade rådgivare startar eget

Två av de mest välkända rådgivarna. Berättar om planerna för Fastighetsvärlden.

Klart vem som flyttar in i Probitas projekt posthuset

Snabbväxande bolag lägger beslag på nyrenoverade kontorslokaler vid Odenplan.

Han blir ny vd vid Castellum i Stockholm

Klart med vem som ersätter sparkade Anders Nilsson. Blir ansvarig för bestånd som nästan är värt 30 miljarder kronor.

Bildextra: Fabege planerar för hela 400.000 kvm kontor

Klaus Hansen Vikström om bolagets planerade jättesatsning i Flemingsberg. Motsvarar mer än 35 Hötorgsskrapor.

Skola kan rädda Oscars förfallna lyxiga projektplan

Miljardprojektet på Lilla Essingen skjuts allt mer på framtiden. Nu kan det bli en annan verksamhet.

Japanska storköparen nobbar grannfastigheten

En av de största styckeaffärerna i Sverige på länge väntas.

Hyr ut vid Sergels torg

Hyr lokalerna högst upp. Tar över efter en advokatfirma.

Tillbaka till förstasidan