Charlotta Liljefors Rosell och Peter Ullstad.

Bildextra: AMF visar framtidens kontor

Annons

17 studenter och 11 projekt

 • The Athmosphere Based Workplace

– Astrid Skog, Hanna Wikström och Joel Englund.

 • Rent a space

– Anna Verdauguer Burgaya.

 • 24/7

– Viktor Nilsson, Maria-Thérèsa Kazantzidou och Manuel Nyberg Inostroza.

 • Postori

– Beatrice Orlandi.

 • Kangas

– Marcus Kujala.

 • Shape Up

– Vidar Nilsen.

 • The Urban Nomad

– Sofie Andersson.

 • Rat Race

– Mimmi Frendin.

 • Mediated Technology

– Marlena Wulf.

 • Brain Space

– Nils Sandström och Joao Francisco Lopes De Sousa.

 • The Core

–Elenita Borg

Visa faktaruta

Mer personligt och fokus på multilokaler. Antalet kvadratmeter per anställd har med åren blivit färre och färre. Det egna kontorsrummet har i stor utsträckning övergetts och de giganistiskt stora och öppna kontorslandskapen där skrivborden staplats nästan på varandra är på väg att fasas ut.

Framtidens kontor står för trygghet och stabilitet i en turbulent omvärld. Där vill vi boa in oss och lämna personliga avtryck. Det spår i alla fall studenter från KTH Arkitekturskolan och Konstfack som under måndagen (18 februari)  presenterade sina idéer för framtidens arbetsplatser i AMF Fastigheters lokaler i Galleriankvarteret. Fastighetsvärlden var där och tittade och lyssnade till deras slututställning.

Studenterna, som tänkt helt fritt utan direktiv från uppdragsgivaren AMF Fastigheter, spår mer fokus på människan istället för på kvadratmeter. I framtidens kontorsmiljö vill vi bli sedda, kunna lämna personliga avtryck och finna trygghet, enligt studenterna. Det kommer att ställas allt högre krav på arbetsplatsens flexibilitet så att utseende och funktionalitet kan ändras efter sinnesstämning och behov.

Projektet, som kallas futuRum, har varit en del av studenternas kursplan under höstterminen. Ett antal bidrag byggs i fullskaliga modeller i AMF Fastigheters lokaler på Regeringsgatan 29 (i Pensionsmyndighetens tidigare lokaler).

– Utställningen visar att samtidigt som kraven på flexibilitet dras till sin spets ökar behovet av ett kontor som skapar sammanhang, trygghet och bygger företagskultur, säger Charlotta Liljefors Rosell, affärsområdeschef kontor på AMF Fastigheter.

Studenterna förutspår i sina arbeten att gränsen mellan arbetsplatser och publika ytor kommer att suddas ut än mer och att arbete och fritid ytterligare kommer att smälta samman. Kontoret är en plats där vi även i framtiden kommer att tillbringa en stor del av vår vardag.

– Vi ser tecken på att ”coworking” ökar där konkurrerande företag väljer att sitta tillsammans för att kunna utbyta erfarenheter, snarare än att vara rädda för konkurrensen, säger Charlotta Liljefors Rosell.

– Studenterna understryker vikten av att människors skiftande behov står i centrum när vi skapar framtidens arbetsplatser, säger Peter Ullstad, arkitekt på Codesign och projektledare för FutuRum.

Mats Hederos, VD vid AMF Fastigheter, om bolagets framtida användning av studenternas arbeten:

– Vi vill ha diskussioner med våra nuvarande och kommande hyresgäster om deras kontorslokaler och med detta har vi något att prata om. Detta är så mycket mer än endast yteffektivitet som ofta har varit på agendan de senaste åren. Det finns många idéer inom FutuRum som vi kommer ha stor nytta av och andra som sannolikt aldrig kommer att förverkligas helt på det sätt som de presenteras här.

Fastighetsvärlden Idag 2013-02-18

Futurum_retro
Studenterna tror att mer personliga kontor kommer att efterfrågas i framtiden. ”Människor vill lämna avtryck. Och människor vill se andras avtryck”.
Futurum3
Charlotta Liljefors Rosell gillar ”Brain Space”. ”Jag gillar när det finns spår efter verksamhet”.
Hederos_FutuRum
Mats Hederos, VD vid AMF Fastigheter, konstaterar att studenterna tagit arbetet långt bortom den nuvarande diskussionen om yteffektivitet.
Futurum_studenter AMF_Futurum2
AMF_Parasiter
Studenterna vill att hyresgästerna ska kunna välja den miljö som passar bäst för dagens arbete. De vill att undertaken ska utnyttjas bättre och erbjuda värme, ljud, doft och fukt.
AMF_24_7
AMF-toalett
”Rat race” är nog det mest extrema inslaget i FutuRum. Toalett eller arbetsrum? Ingen funktion är fast. En vändbar vägg visade två helt olika miljöer. Tanken är att jämföra människornas sätt att leva med labbråttornas…
Charlotta Liljefors Rosel_AMF
Charlotta Liljefors Rosell får vattendimma över sig i ett av utställningsrummen. ”Undertaket utnyttjas sällan. En bra idé.”

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan