AMF vill öka inom fastigheter med 15 miljarder

Annons

Vill öka allokeringen från 11,6 procent till 15 procent. Fastighetsvärlden kan berätta att AMF har som mål att öka allokeringen mot fastigheter från dagens 11,6 procent till 15 procent – och om förvärvsmöjligheterna finns kan det ske redan i år. Det skulle i så fall handla om en ytterligare exponering om nästan 15 miljarder kronor.

– Vi vill gärna öka inom fastigheter. Vi granskar just nu en hel del möjliga affärer, säger Martin Tufvesson, investeringsansvarig Fastigheter inom AMF. Den önskade ökade fastighetallokeringen för AMF sker troligen genom selektiva förvärv i AMF Fastigheter, fortsatt tillväxt i Rikshem samt genom kompletterande och diversifierande fastighetsexponering.

Bolaget har nyligen gjort sina två första förvärv utomlands genom att via två JV få en exponering i Finland på 4 miljarder kronor. I samband med att AMF gjorde om organisationen hösten 2014 berättade man att det var aktuellt med fastighetsförvärv utanför landets gränser.

– Troligen kommer det inledningsvis handla om förvärv i Norden och då främst i Finland och i Norge, säger Tufvesson till Fastighetsvärlden.

Senast AMF talade om en förvärvsoffensiv var våren 2009 när Mats Hederos, VD för AMF Fastigheter, i en porträttintervju berättade att bolaget planerade att förvärva fastigheter för 10–20 miljarder kronor. Inom 2,5 år förvärvades då fastigheter för 15,3 miljarder kronor. Nu har AMF Fastigheter, som har hand om AMF:s kontors- och butiksfastigheter i Stockholmsområdet, en lägre förvärvstakt.

– Vi kommer istället att lägga vår kraft på projektutveckling, där bland annat arbetet med Urban Escape är en stor investering, säger Mats Hederos.

Det sistnämnda projektet handlar om de fem byggnader som utgör Galleriankvarteret. Där ska en byggnad troligen rivas för att ersättas med ett större hus, flera kontorshus ska moderniseras och byggas på och nya moderna kontor tillskapas och en större byggnad ska förvandlas till hotell. Dessutom har AMF Fastigheter projektmöjligheter i grannfastigheterna till Mood Stockholm.

Fastighetsvärdet hos AMF är cirka 50 miljarder kronor, och då ingår hälftenägandet i Rikshem i den summan. Företrädare för Rikshems andra hälftenägare, Fjärde AP-fonden, har för Fastighetsvärlden tidigare berättat att Rikshem kan växa från dagens bestånd som är värt 25 miljarder till 50 miljarder. Martin Tufvesson vill inte kommentera någon siffra för Rikshem, men säger:

– Så länge bolaget fortsätter förvärva på önskade avkastningsnivåer så kan bolaget fortsätta att växa.

Fastighetsvärlden Idag 2015-06-15

 

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Här vill Nordfeldt bygga 200 bostäder

Vill knyta ihop område i nordvästra Stockholm med nya bostäder.

Konkursad klädkedja får ny ägare

Två butiker räddas av växande modekedja, två återstår, och en har lagts ner.

Regeringen höjer rot-avdraget

Kraftig, men temporär, ökning inför vårbudgeten.

Ingen dans för Balder

Prestigeprojekt drar ut på tiden och nu slopas planer på ny danslokal – i alla fall tillfälligt.

Konkurs i ökänt hotell

Ingick i Oscar Properties paketdeal med Erik Selin. Nu lägger operatören ner verksamheten.

Realy rekryterar förvaltningschef

Snabbväxande Realy Bostad tar kompetens från Einar Mattsson.

Vill vara bäst på det oväntade

FV Fokus. FV frågar ut Johanna Munck af Rosenschöld vd på Strategisk Arkitektur. Om att använda workshops och dialog som verktyg. Vad man bör tänka på när man handlar arkitekttjänster. Om att vara relevant i en digitaliserad framtid

Affärsanalys

Förynglingen av Fabege

Transaktionsmarknaden i Stockholm har åter god fart. Här analyserar Eric Rusk på Savills en affär på Östermalm.

Miljardbolag i konkurs

Fastighetsvärlden berättar om beståndet.

Tar över 1.400 kvm vid Stureplan

Ska etablera två restauranger och vinbar där konkurrenten gick bet.

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Castellum hyr ut i Bromma

Summerar uthyrningar om 3.800 kvm.

Hydda förvärvar Accessy

Konsolidering i proptech-området när Acccessy, som grundats av bland andra Vasakronan, Castellum och Fabege, förvärvas av Hydda.

Som väntat – räntan lämnas oförändrad

Efter sex sänkningar på raken – inga nya i sikte.

Tillbaka till förstasidan