Fastigheten Mentorn 1. Foto: AMF Fastigheter

AMF pausar affär med Googlehuset

2016 köpte AMF Fastigheter kontorsfastigheten Mentorn 1 på Kungsbron 2–20 från DNB. Prislappen var 1 560 miljoner kronor, motsvarande 88.000 kr/kvm – vid tidpunkten en rekordnivå.
Under den senaste månaden har fastigheten varit till ute till försäljning. Men nu kan Fastighetsvärlden berätta att försäljningsprocessen är avbruten.

– Marknaden är för avvaktande, så processen är pausad. Som marknaden ser ut idag måste man lyckas hitta en perfect match mellan säljare och köpare säger Fredrik Ronvall, chef fastighetsinvesteringar på AMF Fastigheter, till Fastighetsvärlden.

Den relativt nybyggda fastigheten innehåller nästan 18.000 kvm lokaler.Fastighetsvärlden bedömer att prisförväntan legat på 3,3–3,4 miljarder, motsvarande runt 185.000 kr/kvm.

Fastigheten är något av en solitär inom AMF Fastigheters annars klustrade bestånd i ett antal mikrolägen. I december 2021 sålde bolaget exempelvis tre fastigheter på Norrmalm och juni 2021 avyttrades en fastighet i Hallonbergen.

– Vi säljer för att frigöra kapital för att göra nya affärer, enligt en strategi vi beslutade om för något år sedan. Vi är intresserade av att förvärva fastigheter med utvecklingspotential, alltså fortsätta det arbete som vi gjort under flera år, säger Fredrik Ronvall.

Fastigheten innehåller nästan 18000 kvm lokaler där Google är stor hyresgäst. Bland övriga hyresgäster finns bland annat MSCI. Fastigheten byggdes år 2009 som en överdäckning av spårområdet och innehåller även en direktnedgång till Arlanda Express.

DnB Liv Eiendom (då Vital) hade i sin tur förvärvat fastigheten sensommaren 2006 från utvecklaren NCC för 971 miljoner kronor.

AMF Fastigheter har under den senaste tiden inte enbart projektutvecklat. I juli 2022 förvärvade bolaget fastigheten Marievik 28 och stärkte därmed sitt bestånd vid Liljeholmskajen ytterligare.

När det gäller affärer nära Centralstationen och Vasagatan så sålde DNB nyligen Vasahuset till Folksam för drygt 3 miljarder kronor. Fastigheten har nyligen även berättat att DNB håller på att sälja fastigheten Pennfäktaren 10 och att Journalistförbundet har en process igång för att avyttra fastigheten Lagern 7.

Fastigheten Mentorn 1, som har Google som stor hyresgäst, ligger nära Centralstationen och har direktnedgång till Arlanda Express. Foto: Fastighetsvärlden

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

“Årets förhandlingar är oerhört tuffa”

Hyresgästföreningens förbundschef berättar om de svåra förhandlingarna.

Listor: Årets hyreshöjningar och yrkanden

Ovanligt många hyresförhandlingar är inte klara.

Hett, hett – men nu lite osäkert kring logistik

Succésatsning som skapat hela 4.600 arbetstillfällen.

Svefa förvärvar Set Up

Tagit en marknadsledande position.

Hyror för privatägda värdar i Stockholm klara

Avtal gäller 100.000 lägenheter.

Hit flyttar AMF sitt nya kontor – ”del av staden”

Vd Thomas Erséus berättar hur bolaget har tänkt.

Experter skapar ny podd för fastighet och finans

Hur ser betalningsviljan ut för fastigheter på direktmarknaden och vem är det som har högst blodtryck i fastighetsbranschen just nu? Ny podd går på djupet med stort och smått.

Hon blir ny vd för Niras

Blir ansvarig för 240 medarbetare.

Bilder: Förslag om 30 våningar vann

Landmärke förändras. 68 arkitektteam lämnade förslag.

Börsbolag redo att sälja mitt på Östermalm

Nästan 12.000 kvm. Läge som kan attrahera flera investerargrupper.

Tänkt storspelare gör första större förvärvet

Investerar i närheten av slottsmiljö.

Realplay

Kista är en nyckelfråga för Ericsson

Samverkansprojektet Kista Limitless har nu varit igång i drygt ett år. Under det året har man satt igång en rad aktiviteter samtidigt som de långsiktiga planerna fortsätter att mejslas fram.

Klart: Så mycket höjs hyrorna i Stockholm

Beslutet rör 77.000 lägenheter.

Nya Neobo noteras 10 februari

Det nya bolagen blir ett av det största renodlade noterade bostadsbolagen i Sverige.

Tillbaka till förstasidan