Fastigheten Mentorn 1. Foto: AMF Fastigheter

AMF pausar affär med Googlehuset

2016 köpte AMF Fastigheter kontorsfastigheten Mentorn 1 på Kungsbron 2–20 från DNB. Prislappen var 1 560 miljoner kronor, motsvarande 88.000 kr/kvm – vid tidpunkten en rekordnivå.
Under den senaste månaden har fastigheten varit till ute till försäljning. Men nu kan Fastighetsvärlden berätta att försäljningsprocessen är avbruten.

– Marknaden är för avvaktande, så processen är pausad. Som marknaden ser ut idag måste man lyckas hitta en perfect match mellan säljare och köpare säger Fredrik Ronvall, chef fastighetsinvesteringar på AMF Fastigheter, till Fastighetsvärlden.

Den relativt nybyggda fastigheten innehåller nästan 18.000 kvm lokaler.Fastighetsvärlden bedömer att prisförväntan legat på 3,3–3,4 miljarder, motsvarande runt 185.000 kr/kvm.

Fastigheten är något av en solitär inom AMF Fastigheters annars klustrade bestånd i ett antal mikrolägen. I december 2021 sålde bolaget exempelvis tre fastigheter på Norrmalm och juni 2021 avyttrades en fastighet i Hallonbergen.

– Vi säljer för att frigöra kapital för att göra nya affärer, enligt en strategi vi beslutade om för något år sedan. Vi är intresserade av att förvärva fastigheter med utvecklingspotential, alltså fortsätta det arbete som vi gjort under flera år, säger Fredrik Ronvall.

Fastigheten innehåller nästan 18000 kvm lokaler där Google är stor hyresgäst. Bland övriga hyresgäster finns bland annat MSCI. Fastigheten byggdes år 2009 som en överdäckning av spårområdet och innehåller även en direktnedgång till Arlanda Express.

DnB Liv Eiendom (då Vital) hade i sin tur förvärvat fastigheten sensommaren 2006 från utvecklaren NCC för 971 miljoner kronor.

AMF Fastigheter har under den senaste tiden inte enbart projektutvecklat. I juli 2022 förvärvade bolaget fastigheten Marievik 28 och stärkte därmed sitt bestånd vid Liljeholmskajen ytterligare.

När det gäller affärer nära Centralstationen och Vasagatan så sålde DNB nyligen Vasahuset till Folksam för drygt 3 miljarder kronor. Fastigheten har nyligen även berättat att DNB håller på att sälja fastigheten Pennfäktaren 10 och att Journalistförbundet har en process igång för att avyttra fastigheten Lagern 7.

Fastigheten Mentorn 1, som har Google som stor hyresgäst, ligger nära Centralstationen och har direktnedgång till Arlanda Express. Foto: Fastighetsvärlden

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Tillbaka till förstasidan