AMF Fastigheter investerar 400 mkr mitt i Stockholm

Mood District fortsätter att förnyas. AMF Fastigheter ska nu investera 400 miljoner kronor i ombyggnationen av anrika Jakobsbergsgatan 24, efter att bland annat EY flyttat ut. 15.000 kvm toppmoderna lokaler ska utvecklas i ett arbete med höga hållbarhetsambitioner.

AMF Fastigheter förvärvade fastigheten Jericho 34 i centrala Stockholm december 2013 som en led i pusslet att bygga upp ett stort fastighetsbestånd i de aktuella kvarteren – som numera marknadsförs som Mood District.

Arbetet med projekteringen har pågått ett tag och vid årsskiftet inleds arbetet på platsen. Målsättningen är att nya hyresgäster ska kunna tillträda våren 2024.

– Med ombyggnationen ser vi till att kulturvärdet bevaras – samtidigt som vi gör byggnaderna hållbara för framtidens behov. Vi förbereder även husen för att bli multitenanthus. Idag är de exempelvis till stora delar en enda brandcell, säger Tove Törneman, projektchef för Jakobsbergsgatan 24 på AMF Fastigheter.

Fastigheten Jericho 34 består av tre byggnader i kvarteret mellan Regeringsgatan, Jakobsbergsgatan och Lästmakargatan, varav en är det gamla telegrafhuset på Jakobsbergsgatan 24 där EY haft sin huvudingång och där kommande hyresgäster också kommer gå in. AMF Fastigheter vill även öppna upp Jakobsbergsgatan så gott det går på den tidigare ”EY-sidan” som länge varit sluten.

– Med den här omvandlingen går vi längre än vad som är vanligt i branschen. Vi beräknar klimatavtrycken tidigare i projekteringsfasen vilket möjliggör löpande justeringar för att reducera koldioxidutsläppen. Här ska framtidens bolag kunna växa, krympa och förnyas – utan att stora, klimatbelastande ombyggnationer måste göras, säger Tove Törneman.

Att säkerställa hållbarhet över tid har varit centralt för utvecklingen. Planen är att investeringen ska medföra att bolaget inte ska behöva göra några ytterligare större lokalanpassningar de kommande 30 åren, utan den ska vara maximalt flexibel utifrån hur lokalanvändningen förändras.

Huset kommer rymma gemensamma lokaler och gårdar för möten, event, konferenser (det finns bland annat en hörsal som rymmer 80 personer) och utställningar samt en bemannad reception hjälper till med tjänster som ska underlätta livet för de som vistas och arbetar där. Till de gemensamma ytorna söker AMF Fastigheter en samarbetsaktör.

Kontorsfastigheten ska innehålla en hög nivå på serviceutbudet. Illustrationer: Walk the Room

– Med utvecklingen av Jakobsbergsgatan 24 fortsätter nu en tio år lång förvandling av Mood District. Vi har gått från döda, mörka bakgator som ingen trodde på till ett av Stockholms mest attraktiva och levande kontorsområden. Detta tack vare långsiktig stadsutveckling som ger plats åt restauranger, butiker och caféer och skapar liv under stora delar av dygnet, säger Jenny Sivervik, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter.

Någon påbyggnation har aldrig varit aktuellt. Byggnaderna är blå- och grönklassade. Fastigheten innehåller 15.000 kvm uthyrningsbar lokaler, varav 13.500 kvm kontor. AMF Fastigheter räknar med att det kommer att bli mellan 5 –10 kontorshyresgäster i huset, men är öppna för att det kan bli upp till 19 hyresgäster totalt.

– Vi har ett bra intresse för lokalerna redan nu, inte minst bland de hyresgäster som vi redan har i Mood District som trivs här men som kan behöva andra lokaler i andra storlekar, säger Tove Törneman.

I Mood District ingår de fyra fastigheterna Jericho 34 (alltså inköpt av AMF Fastigheter 2013), Mood, Grävlingen 12 (köpt 2010, tidigare känd som Citycronan) och Hammaren 15 (köpt 2009, känt som Europahuset).

Så här kan kontorsytorna på Jakobsbergsgatan 24 komma att se ut framöver.
Fastigheten har en stor ljusgård.

Fler Nyheter från förstasidan

Ica till Sturegallerian

Ica Sturehallen tar plats i nedre Marmorhallen i centrala Stockholm.

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Tillbaka till förstasidan