Amasten med Jan-Erik Höjvall som vd köper SBB:s stora ägarandel i SSM. Foto: Arkivbild

Amasten lägger bud på SSM – två storägare accepterat

Amasten har lagt ett uppköpsbud på SSM. Amasten är redan storägare i SSM och de båda andra storägarna SBB och Gösta Welandson, som tillsammans kontrollerar 45,4 procent, har accepterat budet. Genom att ta över SSM kommer Amasten över massa byggrätter i Stockholmsområdet.

Annons

Aktieägare i SSM erbjuds 1,20 nya stamaktier i Amasten för varje befintlig aktie i SSM, vilket motsvarar 6 nya stamaktier i Amasten för 5 befintliga aktier i SSM. Exklusive Amastens nuvarande innehav uppgår budvärdet till cirka 400 miljoner kronor.

Erbjudandet, motsvarande en värdering om 9,65 kronor per aktie i SSM baserat på stängningskursen för Amastens stamaktie  den 13 oktober, innebär en premie om 8,9 procent jämfört med stängningskursen om 8,86 kronor/aktie för SSM:s aktie på Nasdaq Stockholm den 13 oktober och 19,2 procent jämfört med den volymvägda genomsnittskursen om 8,10 kronor/aktie för SSM:s aktie under de senaste 30 handelsdagarna.

Amasten äger för närvarande cirka 29,6 procent och tillsammans med SBB:s och Welandsons andelar kontrollerar Amasten 75 procent.

SSM och Welandson har lämnat oåterkalliga åtaganden att acceptera erbjudandet. Länsförsäkringar Fondförvaltning, som kontrollerar cirka 9,8 procent av aktierna och rösterna i SSM, har uttalat sig positiv till erbjudandet, men har inte genom avtal eller på annat sätt förbundit sig att acceptera erbjudandet.

Amasten köpte sin nuvarande aktieandel i SSM i januari 2020 genom att förvärva aktier från SSM:s grundare Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand, läs mer här. Kort därefter köpte SBB och Welandson sina andelar av samma säljare som därmed sålt hela sitt innehav.

Genom köpet kommer Amasten över en stor projektportfölj, inte minst i Stockholmsområdet. Vid halvårsskiftet uppgick SSM:s projektportfölj till 5.351 lägenheter, varav 727 lägenheter i pågående produktion, 3.905 lägenheter under utveckling (höghusprojektet Tellus borträknat då det är under försäljning till SSM:s grundare (dock via en icke-bindande avsiktsförklaring, läs mer här) och 719 lägenheter under utvärdering.

Jan-Erik Höjvall, vd Amasten, kommenterar:

– Ett samgående med SSM innebär att Amastens tillväxtprofil stärks ytterligare. Att med kassaflöden från Amastens befintliga fastighetsbestånd kunna delfinansiera nyproduktion av kostnadseffektiva och högkvalitativa Riki-hus med kort byggnationstid skapar en spännande framtid och en god affär för aktieägare och intressenter. Vi bedömer att cirka 2 000 hyresrätter kan utvecklas från SSM:s projektportfölj för egen långsiktig förvaltning.”

Höjvall, som är avgående vd, fortsätter:

– Erbjudandets utformning med vederlag i Amasten-aktier innebär en möjlighet för aktieägarna i SSM att behålla sin exponering mot bostäder, dra nytta av de synergier som skapas och framförallt ta del av de projektvärden som realiseras genom en starkare finansiell ställning. Därutöver får aktieägarna i SSM en mer likvid aktie.

Amasten avser att i huvudsak utveckla hyresrättprojekt genom Riki-konceptet och bedömer att cirka 2.000 hyresrätter från SSM:s projektportfölj kan utvecklas för egen långsiktig förvaltning. Byggrätter i SSM som inte lämpar sig att konverteras till hyresrättsprojekt kan komma att genomföras som bostadsrättsprojekt alternativt avyttras före byggstart.

Vidare bedömer Amasten att en sammanslagning kommer att realisera synergier om cirka 60 miljoner kronor per år. Finansiella synergier bedöms uppgå till cirka 20 miljoner kronor per år och operationella synergier bedöms långsiktigt uppgå till cirka 40 miljoner kronor per år. De finansiella synergierna förväntas uppnås genom att refinansiera SSM:s räntebärande skulder, som uppgick till cirka 370 miljoner kronor per 30 juni 2020, med nya banklån. Amasten har säkrat nödvändig finansiering för att refinansiera dessa skulder. Av SSM:s räntebärande skulder om cirka 370 miljoner kronor per 30 juni 2020 avser cirka 275 miljoner kronor ett obligationslån som förfaller i maj 2022 och löper med en kupongränta om STIBOR + 8 procent. Därtill förväntas SSM:s likviditetssituation avsevärt förbättras då nuvarande obligationslån kräver en amortering om cirka 75 miljoner kronor per halvår. SSM har under det senaste året jobbat aktivt med att försöka förbättra sin finansiering och amorterade cirka 92 miljoner kronor i samband med bolagets företrädesemission om cirka 157 miljoner kronor i april 2020, i vilken Amasten tecknade sin andel. En sammanslagning av bolagen skapar förutsättningar för att uppnå en stabil och långsiktig finansieringssituation.

Fler Nyheter från förstasidan

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 mdr

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Tillbaka till förstasidan