Amasten avyttrar allt i Härnösand

Amasten lämnar Härnösand efter att ha köpt ihop beståndet de senaste två åren. Köper gör Westerlind som därmed gör ytterligare ett förvärv på orten.

Amasten har  tecknat avtal om avyttring av 16 fastigheter belägna i Härnösand. Köpare är Westerlind Bostäder AB. De avyttrade fastigheterna utgörs av tolv bostadsfastigheter, tre centrumfastigheter samt en kommersiell fastighet.

Avyttringen innebär att Amasten avvecklar sin närvaro i Härnösand.

Transaktionen är ovillkorad och sker i bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 235 miljoner kronor. Fastighetsvärdet överensstämmer med senaste värdering. Frånträde är planerat till 15 januari.

– Vi genomför affären med Westerlind Bostäder som en lokal och duktig aktör väl lämpade att utveckla fastigheterna, där Prismagallerian ingår, säger Jan-Erik Höjvall, VD Amasten som tillträdde som VD för bolaget den 15 september.

De sålda fastigheterna i Härnösand omfattar cirka 35.000 kvadratmeter med aktuella hyresintäkter om 28 miljoner kronor per år.

Amasten utökade sitt bestånd i Härnösand så sent som sommaren 2016 när tio bostadsfastigheter förvärvades för 95 miljoner kronor, läs mer här. Intåget på den lokala marknaden ägde rum i december 2015 efter att ett stort bestånd förvärvats för 140 miljoner kronor från City-Fastigheter i Umeå Invest AB, läs mer här. Amasten har dock dessutom nyligen, maj 2017, sålt sex mindre fastigheter i Härnösand för 90 miljoner kronor, läs mer här.

Westerlind har gjort flera förvärv i Härnösand de senaste åren. Det stora köpet ägde rum årsskiftet 2015/16 när ett stort bestånd om 84.000 kvm förvärvades från Diös, läs mer här. Hösten 2016 köpte bolaget Hernöverken om 22.000 kvm lokaler från Weland Fastigheter, läs mer här. Sommaren 2016 köptes en kommersiell fastighet (med Hemköp, Dressman och Lindex som hyresgäster) i centrum, läs mer här.  Westerlind Fastigheter äger, förvaltar och utvecklar fastigheter i Mellannorrland.

Den preliminära köpeskillingen för aktierna i Amastens försäljning i de fastighetägande bolagen uppgår till cirka 94,9 miljoner kronor och ska erläggas kontant och genom säljarrevers om 23 miljoner kronor. Den slutgiltiga köpeskillingen ska motsvara den preliminära köpeskillingen med justeringar för förändringar i det egna kapitalet på tillträdesdagen. Eventuella justeringar i den preliminära köpeskillingen ska regleras kontant. Avdraget för latent skatt uppgår till cirka 11,7 miljoner kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: JM bygger spektakulärt

26 våningar högt. Totalt 157 bostäder. Priset högst upp: Över 15 miljoner kronor.

SBB får sin första markanvisning i Stockholm

Ser stora utvecklingsmöjligheter intill sitt bestånd i huvudstaden.

Han pekas ut som ny bostadsminister

Flera personer med insyn i både socialdemokraterna och bostadsmarknaden uttalar sig för Fastighetsvärlden.

Klart: Domen mot näringslivstopparna

Det blir påföljden för Nilsson och Olofsson.

FV-film: Mäktiga satsningen Space

Nytt innehåll mitt i Stockholm. Se Fastighetsvärldens producerade film från Space. 

Bilder: Så är nya Space

FV har besökt de häftiga lokalerna om 7.500 kvm inför öppning. Följ med in!

”Ursprungliga målet uppnås på riktigt nu”

Avgående vd:n Mats Hederos om storsatsningen.

Bilder: Se förändringen – öde i 4.624 dagar

Bilder från när Hötorgsskraporna och Sergels torg började växa fram.

Operatör klar för nytt centralt hotell

Kombineras med kommunhus.

Budgetbeslutet rycker bort investeringsstödet

Den direkta följden av turbulensen i riksdagen igår på bygg- och fastighetssektorn är att investeringsstödet till hyresbostäder tas bort.

Toppolitikern om mässflytt, Nobel och Kistas revansch

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr i intervju med Fastighetsvärlden.

Norsk hotellkung säljer till SBB

Den svenska snabbväxaren stärker greppet ytterligare.

Tar sats för nytt toppmöte i februari

Populär konferens i Åre tillbaka efter ett år i ”lockdown”.

Willhem 10 år: ”Vi kan bli tre gånger så stora”

Vd Mikael Granath blickar framåt och bakåt i intervjun med FV.

Tillbaka till förstasidan