Altura breddar till skolor – köper fem för en miljard

Altura som historiskt fokuserat på äldreboenden storsatsar nu på fastigheter inom utbildning. Bolaget, som ägs av NREP, förvärvar fem utbildningsfastigheter till ett fastighetsvärde om en miljard kronor. Samtidigt anställer Altura Andreas Nisser som tillväxtchef.

Annons

Förvärven görs via tre transaktioner. De förvärvade fastigheterna finns i Sigtuna Trelleborg, Laholm (Curahill, en del av Finja-koncernen, säljare alla tre), Nacka (Engelbrekt Utveckling AB avyttrar) och Sollentuna (JEH Invest AB och Magne Estate säljer). 

Catella var Curahills rådgivare.

Därmed gör Altura ytterligare ett storköp på kort tid. Nyligen förvärvade bolaget äldreboenden från Stenvalvet för hela 2,1 miljarder kronor.

Altura, NREPs gren inom samhällsfastigheter, jobbar aktivt med att utveckla och bredda sin verksamhet till nya vertikaler och geografier. Under lång tid har det primära arbetet handlat om att möta den växande bristen på äldreboenden i Sverige. Samtidigt växer den yngre befolkningen. För att möta det växande behovet vill Altura vara med och säkra upp för att morgondagens generation ska få en bättre och mer hållbar framtid.

Sedan tidigare har Altura genom två affärer förvärvat två förskolor i Stockholmsregionen. Jensen förskola Snättringe i Huddinge samt Kulturförskolan Smedby i Upplands Väsby. Nu växer portföljen ytterligare. Altura förvärvar ytterligare fem utbildningsfastigheter runt om i Sverige som kommer att innehålla för- och grundskolor samt en särskola i Sollentuna.

– Det är med stor stolthet och glädje som vi väljer att utöka vårt fokus till utbildningsfastigheter där vi sett ett växande behov. Vi ser fram emot att vara en bidragande aktör till att nästa generation får växa upp i moderna, hållbara och högkvalitativa utbildningslokaler. Skolorna kommer att uppföras i linje med våra ambitiösa hållbarhetsmål. Altura och NREP efter att vara helt koldioxidneutrala under året 2028, vilket är en utgångspunkt i våra utvecklingsprojekt inom utbildningsfastigheter. säger Dorotea Stellmach, Sverigechef på Altura.

Andreas Nisser kommer närmast från egen verksamhet där han bland annat har formulerat Alturas skolstrategi. Andreas Nisser har antagit rollen som tillväxtschef för Altura i Sverige. Han har tio års erfarenhet från utbildningsföretaget AcadeMedia.

– Jag är glad och motiverad över att få leda Alturas tillväxtarbete i Sverige och fortsätta accelerera den resa som Altura befinner sig på. Vi ska fortsätta växa inom omsorg och utbildning samtidigt som vi kontinuerligt utvärderar andra typer av fastigheter med samhällskritisk funktion, säger Andreas Nisser.

Alturas nyligen genomförda förvärv inom skolfastigheter:

I Anderslöv, i Trelleborgs kommun, har det nyligen färdigställda Familjens hus förvärvats från Curahill. Familjens hus består utav en förskola med 160 barn, ett äldreboende med 64 lägenheter, en familjecentral med öppen förskola, mödrahälsovård, barnhälsovård och socialrådgivning, en vårdcentral samt ett bibliotek. Byggnationen har en total yta om cirka 9.764 kvm och det är Region Skåne och Trelleborgs kommun som är hyresgäster på 20- respektive 25-åriga hyresavtal. Dessutom har Altura förvärvat byggrätter för bostäder i området på omkring 14.000 kvm.

I Steninge Slottsby, i Sigtuna kommun, förvärvas byggrätter för förskola, grundskola F-9 med 600 elever, idrottshall samt äldreboende med 80 lägenheter från Curahill. Arbetet med uthyrning pågår och målsättningen är att skola och äldreboende ska vara i drift till höstterminen 2024. Projektet omfattar totalt cirka 12 000 m2 och ska certifieras med BREEAM Excellent.

I Skummeslövstrand, Laholms kommun, har Altura förvärvat en förskola med Norlandia som hyresgäst från Curahill. Den 814 m2 stora lokalen har plats för 88 elever. Fastigheten kommer certifieras med BREEAM In use.

I Orminge i Nacka kommun förvärvar Altura en förskola som är under uppförande, från Engelbrekt Utveckling AB, som beräknas stå klar i januari 2024. Norlandia har tecknat ett 15-årigt hyresavtal och det kommer bli en av Norlandias största förskolor i Sverige. Byggnaden kommer att certifieras i BREEAM Very Good. Lokalen kommer att vara ca 2.000 m2 och ska välkomna 200 barn.

I Sollentuna kommun, norr om Stockholm, förvärvar Altura en fristående grundsärskola med inriktning på barn med autism från JEH Invest AB och Magne Estate AB. Nytida är hyresgäst och idag går det 40 elever i lokalerna.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan