Antalet kommuner med underskott av bostäder. Grafik: Boverket

Allt färre kommuner med underskott av bostäder

I årets Bostadsmarknadsenkät (BME) bedömer 127 av landets kommuner att det råder underskott, vilket är 21 färre jämfört med förra året och 53 kommuner färre jämfört med för två år sedan. Kommunernas bedömningar tyder även på att läget har förbättrats för ungdomar och självbosatta nyanlända, samtidigt som underskottet ökar för äldre i behov av trygghetsbostäder.

Annons

Färre kommuner rapporterar i år ett underskott på bostadsmarknaden. Det innebär dock inte att fler bedömer att det råder balans. Tvärtom har antalet som ser ett överskott mer än fördubblats – från 21 kommuner i fjol till 48 i år. Bostadsmarknaden bedöms fortfarande som svåröverskådlig. En del kommuner lyfter fram matchningsproblem där rätt bostad saknas trots att det finns lediga bostäder.

Underskottet för ungdomar fortsätter att minska – för åttonde året i rad. I år bedömer 137 kommuner att det råder balans på den lokala bostadsmarknaden för denna grupp.

Samma trend gäller nyanlända som bosatt sig på egen hand. 175 kommuner ser i år balans, en liten ökning från 164 i fjol – men ett stort steg från 2020, då endast 70 kommuner gjorde samma bedömning.

Över hälften av landets kommuner bedömer att det råder underskott på trygghetsbostäder för äldre. Det är en ökning jämfört med förra året. Underskottet på trygghetsbostäder är något större än på seniorbostäder och det förväntade tillskottet av trygghets- och seniorbostäder under den kommande tvåårsperioden är relativt lågt. Det gör att underskottet förväntas bestå även framöver.

I årets enkät förväntar sig kommunerna en vändning av bostadsbyggandet och bedömer att antalet påbörjade bostäder kommer att öka 2026.

Kommunernas bedömningar om vilka typer av bostäder som förväntas påbörjas de närmaste två åren skiljer sig mycket åt, även om det finns en gemensam förväntan om att småhusbyggandet kommer att öka något redan 2025. Höga produktionskostnader och svårigheter att få lån är fortfarande de främsta faktorerna som enligt kommunerna hindrar bostadsbyggandet.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Överklagar dom om tvångsköp i Traneberg

Stockholms stad ansöker om ytterligare fem års tvångsförvaltning.

Axfast hyr ut till lyxkrog vid Gustav Adolfs torg

Uppmärksammade stjärnkrögare lägger ner hyllad Michelinkrog och öppnar på ny adress.

AIK Fotboll till Råsta – där Ibrahimovic fick nobben

Nytt användningsområde.

Stockholm tar strid för ny miljözon

Överklagar Länsstyrelsens beslut. Hoppas öppna zonen i vinter.

Erséus i stor intervju – ger sin syn på Ericssons framtid

FV Fokus. Intervju med Thomas Erséus. Kan kontorshyran rasa? Kämpigt för butiker i Mood-kvarteret Succén med WSP till Marievik Ger sin syn på Ericssons framtid Det nya kontoret.

Giles Membrey, Rioja Estate Ltd. Löddeköpinge. Malmö Designer Village.

Nu startar bygget av 27.000 kvm lyxoutlet

Beräknas kosta 1,8 miljarder. ”En stor dag – nu får vi ett datum för öppning.”

Tar över helt efter Kvalitenas konkurs

Elva fastigheter om totalt 33.000 kvm lokaler. Läs om värdet.

Atrium Ljungberg räddar kvar Ericsson på 31.500 kvm

Stort hyresavtal om 30.000 kvm. Bantar lokalytan med 15 procent – men mycket mindre än väntat. Kan möjligtvis ha betydelse för Kista.

Diös hyr ut 4.100 kvm i tidigare galleriaytor

Fyller upp ytor som tidigare var del av galleria. Framgångsrikt pusslande.

Krönika

Börsklipparna och friskolorna

”Den som startar en friskola för att bli rik kan fortsätta med detta.”

95% av långivarna nobbar Batljans förslag

Bakslag för Ilija Batljans förslag till lösning.

Så högt blev priset vid den stora affären vid Hötorget

FV berättar om köpeskillingen. Läs även om andra kvadratmeterpriser vid affärer i city den senaste tiden.

Tillbaka till förstasidan