Allokton säljer för 200 mkr till huvudägaren

Allokton har ingått avtal om att avyttra huvuddelen av sitt fastighetsbestånd i Sundsvall. Transaktionen omfattar 19 fastigheter med en uthyrbar area på cirka 26 000 kvadratmeter, varav 10 000 kvadratmeter bostäder och resten lokaler. Huvvudelen av fastigheterna utgörs av det centrala bestånd som köptes av Tvättbjörnen Förvaltning AB för 232 miljoner kronor och tillträddes 2008, efter vissa problem med finansieringen.

Svårigheter med refinansieringen avgörande. Allokton har ingått avtal om att avyttra huvuddelen av sitt fastighetsbestånd i Sundsvall. Transaktionen omfattar 19 fastigheter med en uthyrbar area på cirka 26 000 kvadratmeter, varav 10 000 kvadratmeter bostäder och resten lokaler. Huvvudelen av fastigheterna utgörs av det centrala bestånd som köptes av Tvättbjörnen Förvaltning AB för 232 miljoner kronor och tillträddes 2008, efter vissa problem med finansieringen.
Köpare är ett bolag som ingår i samma koncern som nederländska Allokton Coöperatie U.A, Alloktons största ägare med cirka 30 procent av aktierna och 40 procent av rösterna. Vilka delägarna är i det bolaget är inte officiellt. Med anledning av att transaktionen sker med en part som är närstående till bolaget, har styrelsen av Mangold Fondkommision inhämtat en ”Fairness Opinion” som stöd för sitt beslutsfattande. Mangolds värdering visar att köpeskillingen, runt 200 miljoner kronor, motsvarar en direktavkastning på 6 procent.
Affären innebär att Allokton förbättrar sin likviditet med 5,5 miljoner kronor under resterande del av 2009 men samtidigt realiserar en värdeförändring om -33,6 miljoner kronor. Allokton har vidare en möjlighet att återköpa beståndet fram till 20 december 2009.
– En viktig orsak till försäljningen är att undvika problem med att refinansiera den aktuella portföljen, berättar Alloktons nye VD Anders Wehjte för Fastighetsvärlden. Lånet skall läggas om till årsskiftet och vi väljer att stämma i bäcken. Likviditetstillskottet är också välkommet. Vi står inför stora utmaningar.
Allokton blev för några år sedan riksbekant när en av grundarna, Bernhard von der Osten-sacken, beställde in en flaska champagne för 75 000 kronor till bordet vid en krog på Stureplan i Stockholm.
Fastighetsvärlden Idag 2009-08-18

Fler Nyheter från förstasidan

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Alla vinnare i Sweden Green Building Awards 2021

Läs om de nio olika vinnarna,

FV avslöjar: Planerar sälja för 2 miljarder i city

Stundande storaffär. Det största testet på kontorsmarknaden i Stockholms innerstad på flera år. Stort intresse.

Diös laddar upp med 810 miljoner i Skellefteå

Förvärvar fem centralt belägna fastigheter om 40.000 kvm.

"Begreppet coworking är en fluga"

Kontor eller coworking? Diskussion på FV:s seminarium på Space.

”Staden och kontoren leder till kreativitet”

Enormt många frågetecken i luften, men det andas optimism. Bildextra från branschens stora kontorsdag.

39-årig doldis blir ny bostadsminister

Men en annan nyutnämnd minister är mer känd inom fastighetsbranschen.

Bekräftat: Köper hotellet vid Östermalmstorg

Hotell med 70 rum. Läs om om priset och köparens övriga bestånd i Stockholm.

Bra drag i gröna distriktet

Många aktörer ger insikter om olika perspektiv på hållbarhet.

Köper i skuggan av jätte

Betalar 300 miljoner för nyutvecklad gränshandel.

Villkoren för Titania klara

Inför teckningsperioden har man nu satt teckningskursen. Totalt tar bolaget in högst 430 miljoner före emissionsomkostnader.

Tillbaka till förstasidan