Allokton säljer för 200 mkr till huvudägaren

Allokton har ingått avtal om att avyttra huvuddelen av sitt fastighetsbestånd i Sundsvall. Transaktionen omfattar 19 fastigheter med en uthyrbar area på cirka 26 000 kvadratmeter, varav 10 000 kvadratmeter bostäder och resten lokaler. Huvvudelen av fastigheterna utgörs av det centrala bestånd som köptes av Tvättbjörnen Förvaltning AB för 232 miljoner kronor och tillträddes 2008, efter vissa problem med finansieringen.

Svårigheter med refinansieringen avgörande. Allokton har ingått avtal om att avyttra huvuddelen av sitt fastighetsbestånd i Sundsvall. Transaktionen omfattar 19 fastigheter med en uthyrbar area på cirka 26 000 kvadratmeter, varav 10 000 kvadratmeter bostäder och resten lokaler. Huvvudelen av fastigheterna utgörs av det centrala bestånd som köptes av Tvättbjörnen Förvaltning AB för 232 miljoner kronor och tillträddes 2008, efter vissa problem med finansieringen.
Köpare är ett bolag som ingår i samma koncern som nederländska Allokton Coöperatie U.A, Alloktons största ägare med cirka 30 procent av aktierna och 40 procent av rösterna. Vilka delägarna är i det bolaget är inte officiellt. Med anledning av att transaktionen sker med en part som är närstående till bolaget, har styrelsen av Mangold Fondkommision inhämtat en ”Fairness Opinion” som stöd för sitt beslutsfattande. Mangolds värdering visar att köpeskillingen, runt 200 miljoner kronor, motsvarar en direktavkastning på 6 procent.
Affären innebär att Allokton förbättrar sin likviditet med 5,5 miljoner kronor under resterande del av 2009 men samtidigt realiserar en värdeförändring om -33,6 miljoner kronor. Allokton har vidare en möjlighet att återköpa beståndet fram till 20 december 2009.
– En viktig orsak till försäljningen är att undvika problem med att refinansiera den aktuella portföljen, berättar Alloktons nye VD Anders Wehjte för Fastighetsvärlden. Lånet skall läggas om till årsskiftet och vi väljer att stämma i bäcken. Likviditetstillskottet är också välkommet. Vi står inför stora utmaningar.
Allokton blev för några år sedan riksbekant när en av grundarna, Bernhard von der Osten-sacken, beställde in en flaska champagne för 75 000 kronor till bordet vid en krog på Stureplan i Stockholm.
Fastighetsvärlden Idag 2009-08-18

Fler Nyheter från förstasidan

Viktigt med järnkoll på kostnader och skatt

Nytt avsnitt från Realplay visar på stora möjliga kostnadsbesparingar och skattebesparingar i byggprojekt genom bättre framförhållning och kontroll.

Låg bakom miljardköpet från Wallenstam

FV berättar vem som är den hemliga aktören i storaffären.

Trio får bygga 30.000 kvm vid Bromma flygplats

Stort börsbolag utökar till över 80.000 kvm byggmöjligheter.

Corem tappar på inställd obligationsemission

Minuterna efter att Corem meddelat att de ställer in en planerad obligationsemission sjönk B-aktien med 4 procent ned till en ny bottennivå.

Lista: 13 nya restauranger och kaféer till Arlanda

Läs om vilka varumärken som tar plats när Arlanda växer med 11.000 kvm. Se även var den nya ”matverandan” placeras.

Viceroys grundare: SBB ska ner ytterligare 50 procent

Blankningsfirmans grundare i inlägg på Twitter.

CBRE rekryterar ny vd – lång bakgrund i Ryssland

Ny ansvarig i Sverige. Rekryteras från konkurrent.

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Tillbaka till förstasidan