Nästan hela Heimstadens förvärv från Akelius ingår i det nya jv:t med Allianz. stora Kronprinsen (i mitten av bilden) är dock ett undantag. Montage: Fastighetsvärlden

Allianz satsar 7,9 miljarder på svenska bostadsfastigheter

Den stora portföljen som Heimstaden nyligen förvärvade från Akelius får en ny delägare vad gäller de fastigheter som finns i Malmö och Stockholm. Allianz Real Estate går in som ägare till över 50 procent av det jv-bolag som bildas för beståndet. Det underliggande fastighetsvärdet är 30,4 miljarder kronor, vilket ger 17,1 miljarder för Allianz del. Men stora Kronprinsen i Malmö ingår inte i megaaffären.

Allianz Real Estate investerar 7,9 miljarder i Heimstaden Bostads svenska portfölj som nyligen förvärvades från Akelius. Det sker genom att ett samriskbolag (joint venture) bildas för portföljen med centralt belägna fastigheter i Malmö och Stockholm som har ett värde om 30.4 miljarder.

Rådgivare till Heimstaden Bostad är PwC och DLA Piper och rådgivare till Allianz Real Estate är PwC, CMS, Vinge och Deloitte.

JV-bolaget kommer att innehålla 99 fastigheter som är en del i den portfölj Heimstaden Bostad förvärvade från Akelius. Dessa innehåller 3.377 bostäder i Malmö och 5.932 i Stockholmsområdet.

Bolaget är därmed en av de största  privata bostadsägarna i båda städerna.

I Stockholmsområdet ingår hela förvärvet från Akelius i det nya jv:t. I Malmö är ungefär 800 lägenheter undantagna och kommer även fortsättningsvis helägas av Heimstaden Bostad. Heimstaden behåller Kronprinsen och byggrätter till övriga utvecklingsprojekt. Det handlar om Hästhagenområdet, med Kronprinsen och bolagets framtida huvudkontor Drotsen, som ska utvecklas vidare under egen regi.

Samriskbolaget åtar sig att följa Heimstaden Bostads hållbarhetsprogram och förpliktigar sig att investera 1,2 miljarder i energioptimerande lösningar för att reducera utsläppen av växthusgaser i linje med Parisavtalet.

– Vi är glada över att samarbeta med Allianz, en globalt ansedd och långsiktig investerare med betydande erfarenhet inom fastighetssektorn. Deras investering och långsiktiga engagemang visar på tillit och förtroende för vår plattform och operativa expertis, och vi ser fram emot att bygga ett starkt och varaktigt partnerskap, kommenterar Heimstadens vd Patrik Hall.

Transaktionen kommer att färdigställas i januari 2022. Samriskbolaget finansieras med eget kapital, inklusive Allianz investering om  7,9 miljarder, samt genom lån från Heimstaden Bostad. Aktieägarna kommer att inneha en kombination av preferensaktier och stamaktier med olika rättigheter till utdelning och rösträtt. Heimstaden Bostad kommer att inneha en högre andel stamaktier och samriskbolaget kommer att konsolideras fullt ut i Heimstaden Bostad.

Heimstaden Bostads kapitalandel blir 43,75 procent och Allianz 56,25 procent. Röstandelen blir till Heimstaden Bostads fördel med 50,15 procent medan Allianz nöjer sig med 49,85 procent där.

Annette Kröger, vd North & Central Europe för Allianz Real Estate kommenterar affären så här:

– Vi är väldigt tillfreds med att gå in i detta joint venture med en storleksmässigt attraktiv och väldiversifierad portfölj. Vårt återfunna intresse för bostadssektorn är en medveten anpassning av vår investeringsstrategi; sektorns stabilitet gör den mycket attraktiv för långsiktiga investerare. Förutsättningarna i Norden är goda, bostadsmarknaden är väletablerad och vi har aktivt inriktat oss på tillväxt i regionen.

Fler Nyheter från förstasidan

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Sandvik stannar och bantar HK

Förlängt hyresavtalet för huvudkontoret med 4.000 kvm.

”Ett helt gäng bolag kommer försvinna”

Landshövding och generaldirektör medverkade på Fastighetsdagen. Läs om några av höjdpunkterna och se flera bilder.

Säljer i innerstaden efter 110 år

Innehåller lägenheter samt kontorslokaler. FV berättar om priset.

Bonnier hyr ut 2.100 kvm till Domstolsverket

Första utflytten från Vasakronan.

Rekordstor fond om 42 miljarder

”En unik konkurrenskraft”. FV berättar hur mycket som redan förvärvats, vad som är aktuellt och vad som anses extra viktigt.

KKR köper 1.200 bostäder i Finland – siktar på Sverige

Har fokus på främst två segment.

”Inga tecken på minskade topphyror – tvärtom”

De ”dolda” vakanserna ökar, men ändå positiva signaler kring kontorets framtid.

Ny aktör siktar på miljardköp i centrala Stockholm

Fokus på innerstaden. Berättar för FV om strategin och vad som gör bolaget speciellt.

Tillbaka till förstasidan