Aleksia till Ilmarinen efter introduktionsfiasko!

Igår var det meningen att MeritaNordbanken skulle tillkännage på vilken nivå priset för aktierna i Aleksia hamnat, och därefter skulle aktien idag börja noteras inofficiellt för att om någon vecka göra entré på Helsingforsbörsen. Men det blir istället det finska försäkringsbolaget Ilmarinen som köper hela Aleksia av MeritaNordbanken. Detta efter ett fiaskoartat utfall på det erbjudande banken riktat till institutioner och allmänhet. Enligt vad Fastighetsvärlden Idag erfar började MeritaNordbanken för några veckor sedan att med Catella Corporate Finances hjälp aktivt leta efter alternativ till börsnoteringen. Anledningen var att banken fått ”kalla fötter” av att intresset för Aleksiaaktierna var minst sagt ljumt från institutionellt håll, dit merparten av utförsäljningen var riktad. De noterade fastighetsbolagen i Finland har inte någon gynnsam värdering och den dåliga utvecklingen för Sponda som noterades för något år sedan kan vara några anledningar till det njugga intresset. Genom denna ”plan B” vaskades på ett tiotal dagar Ilmarinen fram som köpare. Priset som Ilmarinen betalar för aktierna i Aleksia är 370 miljoner euro, vilket är 40 miljoner under det genomsnittsvärde som låg till grund för MeritaNordbankens tidigare reservering om 90 miljoner euro. Banken kommer samtidigt att köpa tillbaka främst ett anta utvecklingsfastigheter från Aleksia för 145 miljoner euro. Ilmarinen kommer i samband med övertagandet att lösa samtliga lån i Aleksia. Ilmarinen har placeringstillgångar på ca 80 miljarder finska mark varav fastigheter tidigare utgjort ca 6 miljarder finska mark. Genom köpet av Aleksia växer denna andel till den dubbla. Dessutom får Ilmarinen nu en mycket stor andel i centrala Helsingfors, en marknad där bolagets innehav tidigare var mycket blygsamt. För Catella Corporate Finances del är det naturligtvis en fjäder i hatten att ha lyckats med den uppgift som Merril Lynch m.fl. internationella finansiella rådgivare så nesligt misslyckats med.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Efter beskedet: SBB rusar tvåsiffrigt på börsen

SBB:s aktie rusar på börsen efter affären med Brookfield.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Tillbaka till förstasidan