Karl Wistrand, vice VD Swedavia, Per Frennberg, vice VD Alecta, Fredrik Palm, ansvarig fastigheter Alecta samt Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.

Swedavia jublar över affär för 4 miljarder med Alecta

Annons

Affär på 3.950 miljoner kronor – DTZ och CBRE rådgivare. För ungefär ett år sedan sålde Swedavia hotellfastigheten med Clarion Hotel Arlanda till Storebrandsägda SPP Fastigheter. Priset var 1,1 miljard och Swedavia gjorde en reavinst på cirka 350 miljoner kronor.

Nu har Swedavia gått i mål med den stora affär med flygplatsfastigheter som Fastighetsvärlden berättade om i april 2014. Efter en utdragen försäljningsprocess är det nu klart att det åter är pensionskapital som förvärvar. Det är nämligen Alecta som köper.

Alecta och Swedavia bildar ett gemensamt bolag, ägt till lika delar, och det underliggande fastighetsvärdet i affären är 3.950 miljoner kronor.

– Vi är väldigt nöjda med priset. Det är väldigt mycket bättre än vi räknat med när vi drog igång processen, säger Karl Wistrand, vice VD Swedavia, till Fastighetsvärlden.

Han uppger reavinsten till 900 miljoner kronor, varav hälften till Swedavia och den andra delen stannar i bolaget.

DTZ har varit rådgivare till Swedavia i affären och var även säljrådgivare när Swedavia avyttrade hotellet. CBRE var rådgivare till Alecta i affären.

Överenskommelsen omfattar cirka 260.000 kvadratmeter uthyrningsbar area inom logistik, hangar och kontor. De största hyresgästerna är Swedavia, vars lokaler omfattar huvudkontoret och mark och byggnader för drift av Arlanda flygplats samt SAS, som hyr hangarer, verkstäder och kontor. Andra stora hyresgäster är logistikföretag som FedEx, UPS, DHL, TNT, PostNord, och Spirit Air Cargo Handling Group.

Efter försäljningen har Swedavia endast terminalbyggnader och Skycity kvar i sin ägo plus en hel del mark.

I det nu avyttrade beståndet ingår totalt 20 fastigheter. I ”paketet” ingår flera fastigheter som bolaget tidigare förvärvat från SAS och GE, bland annat stora Tekniska basen plus de båda kontorshusen ”Linjeflygshuset” och Flight Academy. I de båda sistnämnda har SAS haft sitt kontor (betalar fortfarande hyran) innan bolaget nyligen flyttade åter till Frösundavik. Det ingår även fastigheter i Göteborg och Malmö. Ungefär 70 procent av fastighetsvärdet finns på Arlanda.

Fredrik Palm, chef fastigheter Sverige på Alecta motiverar affären:

– Det är mycket glädjande att vi har gjort en långsiktig överenskommelse med Swedavia. Att kunna förvärva en del av en fastighetsportfölj med infrastrukturkaraktär som genererar stabila kassaflöden bidrar positivt till vår totala avkastning. Portföljen har intressanta utvecklingsmöjligheter som vi hoppas kan realiseras tillsammans med vår nya partner Swedavia.

Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia:

– Vi är naturligtvis mycket glada över att få Alecta som partner. Samarbetet ger oss en stabil grund utifrån vilken Swedavia kan fortsätta arbetet och investera för att utveckla våra internationella knutpunkter och därigenom stärka svensk tillgänglighet.

Swedavia har sedan 2011 arbetat med fastighetsutveckling på flygplatserna i det helägda dotterbolaget Swedavia Real Estate AB. Verksamheten skapar och realiserar värden som återinvesteras i flygplatserna och möter den ökade efterfrågan från resande och på fastigheter.

Swedavia laddar nu för att bygga ännu ett hotell vid Arlanda, i närheten av det nyligen sålda och med ungefär samma målgrupp.

– Jag hoppas att vi under hösten har klart med en operatör, säger Karl Wistrand, vice VD Swedavia, till Fastighetsvärlden.

Hotellet, med en yta på 20 000 kvadratmeter fördelat på 18 våningar, planeras att få en kombinerad lobby och lounge, restaurang, bar, vinterträdgård samt takterrass. Efter att upphandlingen av operatör är klar förväntas byggstarten till 2016 och hotellet vara klart för inflyttning 2018.

Rådgivare i samband med upphandlingen av hotelloperatör är DTZ.

Swedavia planerar även för stora mängder kontorslokaler nära Skycity – och har gjort så länge. Bolaget uppger att intresset är stort men att det inet är så lätt att få potentiella hyresgäster att skriva kontrakt så långt i förväg.

Fastighetsvärlden Idag 2015-06-01

Swedavia planerar för ett högt hotell.
Swedavia planerar för ett högt hotell.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Ännu en stor enhet inom coworking lägger ner

Förhyrning på 4.000 kvm inom tullarna i Stockholm. Samma fastighetsägare drabbas igen – totalt 20.000 kvm.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Tillbaka till förstasidan