Karl Wistrand, vice VD Swedavia, Per Frennberg, vice VD Alecta, Fredrik Palm, ansvarig fastigheter Alecta samt Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.

Swedavia jublar över affär för 4 miljarder med Alecta

Affär på 3.950 miljoner kronor – DTZ och CBRE rådgivare. För ungefär ett år sedan sålde Swedavia hotellfastigheten med Clarion Hotel Arlanda till Storebrandsägda SPP Fastigheter. Priset var 1,1 miljard och Swedavia gjorde en reavinst på cirka 350 miljoner kronor.

Nu har Swedavia gått i mål med den stora affär med flygplatsfastigheter som Fastighetsvärlden berättade om i april 2014. Efter en utdragen försäljningsprocess är det nu klart att det åter är pensionskapital som förvärvar. Det är nämligen Alecta som köper.

Alecta och Swedavia bildar ett gemensamt bolag, ägt till lika delar, och det underliggande fastighetsvärdet i affären är 3.950 miljoner kronor.

– Vi är väldigt nöjda med priset. Det är väldigt mycket bättre än vi räknat med när vi drog igång processen, säger Karl Wistrand, vice VD Swedavia, till Fastighetsvärlden.

Han uppger reavinsten till 900 miljoner kronor, varav hälften till Swedavia och den andra delen stannar i bolaget.

DTZ har varit rådgivare till Swedavia i affären och var även säljrådgivare när Swedavia avyttrade hotellet. CBRE var rådgivare till Alecta i affären.

Överenskommelsen omfattar cirka 260.000 kvadratmeter uthyrningsbar area inom logistik, hangar och kontor. De största hyresgästerna är Swedavia, vars lokaler omfattar huvudkontoret och mark och byggnader för drift av Arlanda flygplats samt SAS, som hyr hangarer, verkstäder och kontor. Andra stora hyresgäster är logistikföretag som FedEx, UPS, DHL, TNT, PostNord, och Spirit Air Cargo Handling Group.

Efter försäljningen har Swedavia endast terminalbyggnader och Skycity kvar i sin ägo plus en hel del mark.

I det nu avyttrade beståndet ingår totalt 20 fastigheter. I ”paketet” ingår flera fastigheter som bolaget tidigare förvärvat från SAS och GE, bland annat stora Tekniska basen plus de båda kontorshusen ”Linjeflygshuset” och Flight Academy. I de båda sistnämnda har SAS haft sitt kontor (betalar fortfarande hyran) innan bolaget nyligen flyttade åter till Frösundavik. Det ingår även fastigheter i Göteborg och Malmö. Ungefär 70 procent av fastighetsvärdet finns på Arlanda.

Fredrik Palm, chef fastigheter Sverige på Alecta motiverar affären:

– Det är mycket glädjande att vi har gjort en långsiktig överenskommelse med Swedavia. Att kunna förvärva en del av en fastighetsportfölj med infrastrukturkaraktär som genererar stabila kassaflöden bidrar positivt till vår totala avkastning. Portföljen har intressanta utvecklingsmöjligheter som vi hoppas kan realiseras tillsammans med vår nya partner Swedavia.

Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia:

– Vi är naturligtvis mycket glada över att få Alecta som partner. Samarbetet ger oss en stabil grund utifrån vilken Swedavia kan fortsätta arbetet och investera för att utveckla våra internationella knutpunkter och därigenom stärka svensk tillgänglighet.

Swedavia har sedan 2011 arbetat med fastighetsutveckling på flygplatserna i det helägda dotterbolaget Swedavia Real Estate AB. Verksamheten skapar och realiserar värden som återinvesteras i flygplatserna och möter den ökade efterfrågan från resande och på fastigheter.

Swedavia laddar nu för att bygga ännu ett hotell vid Arlanda, i närheten av det nyligen sålda och med ungefär samma målgrupp.

– Jag hoppas att vi under hösten har klart med en operatör, säger Karl Wistrand, vice VD Swedavia, till Fastighetsvärlden.

Hotellet, med en yta på 20 000 kvadratmeter fördelat på 18 våningar, planeras att få en kombinerad lobby och lounge, restaurang, bar, vinterträdgård samt takterrass. Efter att upphandlingen av operatör är klar förväntas byggstarten till 2016 och hotellet vara klart för inflyttning 2018.

Rådgivare i samband med upphandlingen av hotelloperatör är DTZ.

Swedavia planerar även för stora mängder kontorslokaler nära Skycity – och har gjort så länge. Bolaget uppger att intresset är stort men att det inet är så lätt att få potentiella hyresgäster att skriva kontrakt så långt i förväg.

Fastighetsvärlden Idag 2015-06-01

Swedavia planerar för ett högt hotell.
Swedavia planerar för ett högt hotell.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Svensk bolag säljer för 500 mkr vid lyxiga Florida Keys

”Vi har blivit en väl ansedd fastighetsaktör i Florida”.

Ska hitta privat ägare vid stor kommunal försäljning

29.000 kvm i attraktivt läge i haussad ort.

Succé för nytt magasin om innovation – läs gratis

Fastighetsvärldens nya magasin om Innovation och fastigheter har fått ett mycket positivt mottagande.

Köper för 727 mkr i Sundbyberg

230 bostäder ingår i projektet. Nära nya tvärbanan.

Miljardsäljer logistikpaket – köparen tar stor vakansrisk

Sex projekt om totalt 130.000 kvm lokaler. FV berättar var fastigheterna finns.

Hyr ut 1.800 kvm i höga Kineum

Endast 15 procent återstår att hyra ut i duons hyllade projekt.

Bygger rekordstor padelhall

Castellums anläggning kommer innehålla hela 20 banor.

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Tillbaka till förstasidan