Karl Wistrand, vice VD Swedavia, Per Frennberg, vice VD Alecta, Fredrik Palm, ansvarig fastigheter Alecta samt Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.

Swedavia jublar över affär för 4 miljarder med Alecta

Affär på 3.950 miljoner kronor – DTZ och CBRE rådgivare. För ungefär ett år sedan sålde Swedavia hotellfastigheten med Clarion Hotel Arlanda till Storebrandsägda SPP Fastigheter. Priset var 1,1 miljard och Swedavia gjorde en reavinst på cirka 350 miljoner kronor.

Nu har Swedavia gått i mål med den stora affär med flygplatsfastigheter som Fastighetsvärlden berättade om i april 2014. Efter en utdragen försäljningsprocess är det nu klart att det åter är pensionskapital som förvärvar. Det är nämligen Alecta som köper.

Alecta och Swedavia bildar ett gemensamt bolag, ägt till lika delar, och det underliggande fastighetsvärdet i affären är 3.950 miljoner kronor.

– Vi är väldigt nöjda med priset. Det är väldigt mycket bättre än vi räknat med när vi drog igång processen, säger Karl Wistrand, vice VD Swedavia, till Fastighetsvärlden.

Han uppger reavinsten till 900 miljoner kronor, varav hälften till Swedavia och den andra delen stannar i bolaget.

DTZ har varit rådgivare till Swedavia i affären och var även säljrådgivare när Swedavia avyttrade hotellet. CBRE var rådgivare till Alecta i affären.

Överenskommelsen omfattar cirka 260.000 kvadratmeter uthyrningsbar area inom logistik, hangar och kontor. De största hyresgästerna är Swedavia, vars lokaler omfattar huvudkontoret och mark och byggnader för drift av Arlanda flygplats samt SAS, som hyr hangarer, verkstäder och kontor. Andra stora hyresgäster är logistikföretag som FedEx, UPS, DHL, TNT, PostNord, och Spirit Air Cargo Handling Group.

Efter försäljningen har Swedavia endast terminalbyggnader och Skycity kvar i sin ägo plus en hel del mark.

I det nu avyttrade beståndet ingår totalt 20 fastigheter. I ”paketet” ingår flera fastigheter som bolaget tidigare förvärvat från SAS och GE, bland annat stora Tekniska basen plus de båda kontorshusen ”Linjeflygshuset” och Flight Academy. I de båda sistnämnda har SAS haft sitt kontor (betalar fortfarande hyran) innan bolaget nyligen flyttade åter till Frösundavik. Det ingår även fastigheter i Göteborg och Malmö. Ungefär 70 procent av fastighetsvärdet finns på Arlanda.

Fredrik Palm, chef fastigheter Sverige på Alecta motiverar affären:

– Det är mycket glädjande att vi har gjort en långsiktig överenskommelse med Swedavia. Att kunna förvärva en del av en fastighetsportfölj med infrastrukturkaraktär som genererar stabila kassaflöden bidrar positivt till vår totala avkastning. Portföljen har intressanta utvecklingsmöjligheter som vi hoppas kan realiseras tillsammans med vår nya partner Swedavia.

Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia:

– Vi är naturligtvis mycket glada över att få Alecta som partner. Samarbetet ger oss en stabil grund utifrån vilken Swedavia kan fortsätta arbetet och investera för att utveckla våra internationella knutpunkter och därigenom stärka svensk tillgänglighet.

Swedavia har sedan 2011 arbetat med fastighetsutveckling på flygplatserna i det helägda dotterbolaget Swedavia Real Estate AB. Verksamheten skapar och realiserar värden som återinvesteras i flygplatserna och möter den ökade efterfrågan från resande och på fastigheter.

Swedavia laddar nu för att bygga ännu ett hotell vid Arlanda, i närheten av det nyligen sålda och med ungefär samma målgrupp.

– Jag hoppas att vi under hösten har klart med en operatör, säger Karl Wistrand, vice VD Swedavia, till Fastighetsvärlden.

Hotellet, med en yta på 20 000 kvadratmeter fördelat på 18 våningar, planeras att få en kombinerad lobby och lounge, restaurang, bar, vinterträdgård samt takterrass. Efter att upphandlingen av operatör är klar förväntas byggstarten till 2016 och hotellet vara klart för inflyttning 2018.

Rådgivare i samband med upphandlingen av hotelloperatör är DTZ.

Swedavia planerar även för stora mängder kontorslokaler nära Skycity – och har gjort så länge. Bolaget uppger att intresset är stort men att det inet är så lätt att få potentiella hyresgäster att skriva kontrakt så långt i förväg.

Fastighetsvärlden Idag 2015-06-01

Swedavia planerar för ett högt hotell.
Swedavia planerar för ett högt hotell.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”.

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Hyr ut hela 6.000 kvm kontorslokaler

Bygger om tidigare handelslokaler till moderna kontorsytor.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Tillbaka till förstasidan